به گزارش همشهری آنلاین، اواخر خرداد امسال بود که کارشناس اداره کل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره ارائه متادون در مراکز ترک اعتیاد یا داروخانهها اعلام کرد سازمان غذا و دارو درخواست کرده ارائه متادون از مراکز گرفته شده و به داروخانهها سپرده شود. درخواستی که البته جدید هم نبود اما به گفته این کارشناس باید توجه داشت که مراکز درمانی پکیجهای درمانی هم داشته که علاوه بر ارائه دارو، خدمات روانشناسی، انجام آزمایشهای مختلف و بحث آموزش به خانوادهها را هم در خود جای دادهاند.
همان زمان منتقدان توزیع متادون در مراکز ترک اعتیاد تاکید کردند که توزیع دارو در این مراکز باعث نشت آن هم شده و با عرضه در داروخانهها میتوان از نشت آن جلوگیری کرد. به تاکید آنها این مراکز به صورت فیک و غیرواقعی پروندهسازی کرده و داروها را از مراکز خارج و وارد بازار سیاه میکنند.
با این وجود تا همین حالا هیچ تغییری در توزیع این فرآورده دارویی صورت نگرفته و حتی سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت هم از تداوم توزیع متادون در مراکز ترک اعتیاد خبر داده است. اما داروسازان همچنان تاکید میکنند که بر اساس همه قوانین موجود از جمله قانون اصلی که قانون مقررات امور پزشکی و دارویی مصوب ۱۳۴۴ است، هیچ محلی غیر از داروخانه، برای عرضه داروها معرفی نشده است.
عرضه متادون با قیمت مصوب در داروخانهها
سیدحیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو در بخشی از نشست خبری خود که در وزارت بهداشت برگزار شد، درباره تعیین تکلیف عرضه این دارو در مراکز ترک اعتیاد یا داروخانهها گفت: محل عرضه دارو، داروخانه است. پیش از این روند اشتباهی بود که داروهای درمان اعتیاد به مراکز درمان اعتیاد ارائه میشدند. با پیشنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر مقرر شد که داروهای درمان اعتیاد نیز مانند سایر داروها در داروخانهها عرضه شوند، اما هنوز هیچ اقدامی در این باره انجام نشده و داروخانهها هم خودشان پیگیری در این باره نداشتهاند.
وی افزود: عرضه و فروش این داروها از سوی مراکز درمان اعتیاد، سود هنگفتی برای این مراکز دارد و طبیعی است که پیرو پیشنهاد عرضه متادون در داروخانهها، نگرانی برای این مراکز ایجاد شده باشد. فروش دارو در داروخانه نرخ مصوب دارد و آیا عرضه این داروها در مراکز ترک اعتیاد هم بر اساس قیمتهای مصوب صورت میگیرد؟ ما به این موضوع ورود نکردهایم اما زمانی که قانونگذار به ما دستور دهد، آن را انجام خواهیم داد.
محمدی با تاکید بر این که هنوز توزیعی از این داروها به داروخانهها صورت نگرفته است، افزود: در حال حاضر داروهای مخدر از معاونتهای غذا و دارو دانشگاهها در مراکز ترک اعتیاد توزیع میشوند. برخی دانشگاهها اعلام کردند که با مشکل نیروی انسانی مواجهند و بر همین اساس پیشنهاد شد داروهای مخدر به داروخانهها ارائه شده و از آنجا به مراکز MMT عرضه شوند. بنابراین باز هم نگرانی برای مراکز MMT وجود ندارد و آنها داروهای خود را دریافت و فروش خود را خواهند داشت. تنها اتفاقی که رخ میدهد این که توزیع این داروها از سازمان غذا و دارو به داروخانهها تغییر میکند.