همشهریآنلاین_گروه سیاسی: فعالیت تررویستهای تجزیهطلب در مناطق مرزی ایران و عراق در منطقه اقلیم کردستان، طی یک سالگذشته و بهدنبال نقشآفرینی ضدامنیتی این گروهکها در اغتشاشات پاییز ۱۴۰۱، به یکی از اصلیترین محور رایزنیهای امنیتی دوطرف تبدیل شدهاست. برهمین اساس هم بود که پساز حملات نیروی زمینی سپاهپاسداران به مقر این گروهکها در سالگذشته با عنوان «عملیات ربیع»، رایزنیهای دوطرف وارد مرحله تازهای شد و در اسفندماه ۱۴۰۱ و در جریان سفر علی شمخانی، دبیر سابق شورایعالیامنیت ملی ایران به بغداد، دوطرف توافقنامهای امضا کردند که دولتمرکزی عراق را نسبت به خلع سلاح تروریستها متعهد میکرد.
اکنون درشرایطی که با وجود برخی اقدامهای امنیتی بغداد در مناطق مرزی با ایران در حوزه اقلیم، گروهکهای تروریست خلعسلاح نشدهاند، از عراق خبر میرسد دولتمرکزی عراق پروسه خلعسلاح تروریستها را کلید زدهاست. با این وجود اما ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران، در نشست خبری روز دوشنبه خود تاکید کرد موعد ۲۸شهریورماه برای خلعسلاح گروههای تروریستی در عراق تمدید نخواهد شد.
فعالیتهای ضدامنیتی گروهکها
یک کارشناس ارشد مسائل منطقهای با اشاره به فعالیتهای ضدامنیتی گروهکهای تجریهطلب طی یک سالگذشته، به همشهریآنلاین گفت: با توجه به اینکه گروهکهای تجزیهطلب در یک سالگذشته و بهویژه درجریان اغتشاشات پاییز ۱۴۰۱، نقش تخریبی قابلتوجهی داشتند، دولت ایران بارها به دولت مرکزی عراق و همچنین دولت اقلیم کردستان دراین باره تذکر دادهاست.
حسن هانیزاده افزود: درجریان سفر اسفندماه سالگذشته علی شمخانی، دبیر سابق شورایعالی امنیتملی به عراق، توافقنامهای میان تهران و بغداد به امضا رسید مبنی بر اینکه دولت مرکزی عراق باید با اعزام مجموعهای از نیروهای نظامی این کشور به مرزهای مشترک با ایران، از فعالیتهای مخرب گروهکهای تجزیهطلب جلوگیری کند.
وی ادامه داد: با وجود اینکه یکسری اقدامهایی ازسوی دولتمرکزی عراق دراین زمینه انجام شد، اما این معضل همچنان در مناطق مرزی وجود دارد که دلیل اصلی آن هم، این است که بهنظر میرسد مقامهای اقلیم کردستان ارادهای دراین زمینه از خود نشان نمیدهند.
دلیل اهمالکاری مقامهای اقلیم
این کارشناس ارشد مسائل منطقهای درباره چرایی عدم اقدام قاطع مقامهای اقلیم در خلعسلاح گروهکهای تروریست عنوانکرد: اعتقاد موجود این است که مقامهای منطقه اقلیم نسبت به گروهکهای تجزیهطلب نگاه کاملا طایفهای و بهنوعی قومیتی ندارند؛ موضوعی که زمینهساز بیتفاوتی آنان به اقدامهای ضدامنیتی تروریستها شدهاست.
هانیزاده ادامهداد: مقامهای اقلیم به طرف ایرانی قول داده بودند مقرهای گروهکهای در مناطقی مانند اربیل، کرکوک و دهوک را جمعآوری میکنند، اما این موضوع تاکنون محقق نشده و اتفاق خاصی دراین زمینه رخ ندادهاست.
گام بعدی ایران چیست؟
وی با بیان اینکه توافقنامه امنیتی ایران و عراق تاکنون عملیاتی نشدهاست، تصریحکرد: بررسیهای امنیتی ثابت کردهاست فعالیتهای تروریستی گروهکها در اقلیم کردستان با هماهنگی دستگاههای اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام میشود.
هانیزاده با اشاره به اینکه دراین زمینه شاهد اهمالکاری مقامهای اقلیم کردستان عراق هستیم، اظهارکرد: با وجود اینکه مقامهای عراقی از کلید خوردن روند خلعسلاح گروهکها خبر دادهاند، اما درصورت بیتوجهی به هشدارهای ایران، اقدامبعدی تهران به احتمال زیاد، دخالت مستقیم برای خلعسلاح تروریستها خواهد بود.
این کارشناس ارشد مسائل منطقهای اضافهکرد: تهران بارها اعلام کرده برای تامین امنیت مناطق مرزی خود، که خواسته مردم شمالعراق نیز هست، هر اقدامی که لازم باشد را انجام خواهد داد و دراین زمینه از ابزارهای موجود استفاده می کند.