گروه دیپلماتیک- همشهری آنلاین: «سوءاستفاده سیستماتیک از زنان در ورزش»؛ این عبارت از هفته گذشته که «لوئیس روبیالس» رئیس فوتبال فدراسیون فوتبال اسپانیا، در اقدامی غیراخلاقی مهاجم تیم فوتبال زنان اسپانیا را بوسید بارها در رسانههای مختلف جهان بازنشر شده است. فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) روبیالس را از ریاست فدراسیون فوتبال اسپانیا تعلیق کرده ولی مردم اسپانیا با تجمع اعتراضی، خواستار برکناری او هستند.
واقعیت این است که اقداماتی از این دست نمیتواند نقطه پایانی بر پرونده قطور سوءاستفاده و آزار زنان در ورزش حرفهای در غرب باشد. سال گذشته بود که روزنامه نیویورکتایمز با انتشار گزارشی تحقیقی اعلام کرد که سوءاستفاده جنسی، آزار کلامی و احساسی علیه ورزشکاران زن در آمریکا امر مرسومی است. در این گزارش عنوان شده که نیمی از مربیان لیگ ملی فوتبال زنان از سوی ورزشکاران به تعرض و سوءاستفاده متهم شدهاند. البته این پدیده مختص فوتبال نیست. موارد متعددی از سوءاستفاده و تعرض به زنان در رشتههای مختلف ورزشی در اروپا، آمریکا و کانادا دیده شده اما فرامتن این اخبار حکایت از آن دارد که مدعیان حقوق زن، هویت آنها را لگدمال کرده و به زنان، نگاه ابزاری دارند.
انگلیس: روزنامه تایمز فوریه 2023 با انتشار یک نظرسنجی گزارش داد که از هر 10زن ورزشکار، 3 نفر اعلام کردهاند که هنگام تمرین مورد تعرض قرار گرفتهاند. موسسه Origym نیز سال 2022 با اعلام اینکه جستجوهای اینترنتی برای یافتن باشگاههای مختص خانمها در انگلیس 69درصد افزایش یافته، گزارش داد که 6زن از هر 10 زن ورزشکار اعلام کردهاند که به نوعی مورد تعرض و آزار قرار گرفتهاند.
آمریکا: ایالات متحده یکی از بلندترین فهرستهای مربوط به آزار و اذیت زنان در فضاهای ورزشی را به خود اختصاص داده است. آزار و اذیت بسکتبالیستهای زن ایالت نیومکزیکو توسط مربیان و متهم شدن مربیان و مسئولان تیمهای فوتبال «پورتلند تورنز ساوربرون»، «راسینگ لوئیزویل افسی» و «شیکاگو استارز» تنها در سال 2023 گوشهای از پرونده سنگین آزار و اذیت سیستماتیک زنان ورزشکار در آمریکاست. با این حال رسواییای که پزشک سابق تیم ملی ژیمناستیک آمریکا به بار آورد را شاید بتوان یکی جنجالیترین موارد برشمرد؛ فردی به نام «لورنس جرارد نصار» مشهور به «لری نصار» در سالهایی که به عنوان پزشک تیم ژیمناستیک دختران فعالیت میکرد صدها تن از زنان و دختران فعال در این ورزش را مورد آزار قرار داده بود.
کانادا: سال 2022 بود که روزنامه گلوباندمیل کانادا از پرداخت حقالسکوت توسط مسئولان فدراسیون هاکی روی یخ کانادا به ورزشکار زنی خبر دادند که قربانی سوءاستفاده و آزار قرار گرفته بود. دامنه این رسوایی چنان گسترده شد که وزیر ورزش کانادا خواستار استعفای دسته جمعی مدیران سازمان هاکی روی یخ شد. در آن زمان گفته شد که سازمان هاکی روی یخ از دو صندوق مخفی برای پرداخت هزینههای غرامت به شاکیان تجاوزهای جنسی استفاده کرده است.
یونان: سوفیا بکاتورو قهرمان قایقرانی المپیک ۲۰۰۴ میلادی سال 2021 سکوت خود را شکست و از آزار و اذیت ورزشکاران حرفهای زن در یونان سخن گفت. او مقامات ارشد فدراسیون قایقرانی یونان را به آزار و اذیت متهم کرد. بکاتورو که در رویدادهای مختلف ورزشی دهها مدال کسب کرده در مصاحبهای با نیویورکتایمز با اشاره به فشار روانی سنگینی که تحمل کرده است گفت که همواره احساس میکرده تحقیر شده و ناتوان از دفاع از حقوق خود است.
کرهجنوبی: «شیم سوک هی» اسکیتباز سرعت اهل کره جنوبی و مدالآور این رشته ورزشی سال 2021 در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که در فاصله سالهای 2014 تا 2017 بارها از سوی مربی خود مورد تعرض و ضرب و شتم قرار گرفته است. دادگاه در نهایت مربی او را به اتهام تجاوز به 10 سال زندان محکوم کرد، حکمی که با انتقاد شدید این ورزشکار روبهرو شد.
نروژ: زمانی که تیم فوتبال هندبال ساحلی نروژ تصمیم گرفتند تا لباس پوشیدهتری استفاده کنند نفری 150 یورو جریمه شدند. بهگزارش یورونیوز، بسیاری از زنان ورزشکار زن اجبار به استفاده از لباسهای نامناسب را تحقیرآمیز و ناکارآمد می دانند.