سال گذشته به دلیل بی‌توجهی به خرید واکسن تولید داخل، حدود نیمی از واکسن‌های تولید شده در کشور فاقد استفاده ماند و امحاء شد.

به گزارش همشهری آنلاین، دبیر انجمن داروسازان تهران خواستار حمایت وزارت بهداشت از واکسن آنفلوانزای تولید داخل شد. محمدامین قبادی با بیان این که واکسن آنفلوانزا با فناوری نوترکیبی، از سوی پژوهشگران و نخبگان مجموعه دانش بنیان کشور از حدود سه سال پیش در ایران تولید شده، گفت: با افتخار می‌گوییم، ایران پس از آمریکا دومین کشور موفق دنیا در تولید واکسن نوترکیب آنفلوانزاست و توانسته با بهره‌گیری از فناوری نوین و همفکری نخبگان صنعت بیوتکنولوژی به این هدف بزرگ دست یابد.

وی افزود: واکسن آنفلوانزا در دنیا به دو شیوه تولید می‌شود؛ بر پایه تخم مرغ و با قیمت ارزان که البته عوارض احتمالی و محدودیت‌های مصرف در افراد حساس را دارد. همچنین با فناوری نوترکیب که برای گروه‌های هدف به ویژه بیماران خاص هم توصیه شده است. واکسن چهار ظرفیتی تولید داخل کشور با فناوری نوترکیب تولید شده و تمامی کارآزمایی‌های بالینی را هم سال‌ها پیش با موفقیت گذرانده است. این واکسن تاییدیه وزارت بهداشت، پزشکان و متخصصان مختلف را دارد و امسال سومین سال تولید و مصرف آن در کشور است.

عضو هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادر کنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران بیان کرد: واکسن خارجی آنفلوانزا تولید شده بر پایه تخم مرغ ۵ دلار قیمت دارد و توسط شرکت‌های وارد کننده با تخصیص ارز وارد و به شیوه‌های مختلف بازاریابی فروخته می‌شود، اما واکسن نوترکیب آنفلوانزا ۶۵ دلار در دنیا فروخته می‌شود. نکته مهم این است که متخصصان کشورمان، واکسن ۶۵ دلاری را با قیمت کمتر از ۵ دلار تولید و عرضه می‌کنند. قیمت این واکسن اکنون ۲۶۰ هزار تومان و در داروخانه‌های کشور هم موجود است.

قبادی با گلایه از نبود حمایت لازم از واکسن تولید داخل توسط ارگان‌ها و مجموعه‌های مصرف کننده، عنوان کرد: امسال بنا بر پیش‌بینی و احتمال نیاز با تخمین و درخواست اولیه وزارت بهداشت، از یک میلیون دوز واکسن آنفلوانزای تولید داخل فقط یک چهارم این مقدار توسط وزارت بهداشت خریداری شده است. این در شرایطی است که همزمان مجوز واردات بیش از دو میلیون دوز واکسن خارجی صادر شده و به زودی توزیع می‌شود. 

دبیر انجمن داروسازان ایران با تاکید بر این که سال گذشته به دلیل بی‌توجهی، حدود نیمی از واکسن‌های تولید شده در کشور فاقد استفاده ماند و امحاء شد، بیان کرد: این حجم محصول حدود ۱۷۰ میلیارد تومان ارزش داشت که به دلیل واردات پرحجم واکسن خارجی، ضرر و زیان هنگفت برجای گذاشت و هدر رفت.

قبادی با انتقاد از عدم حمایت از واکسن تولید گفت: یکی از شواهد مهم نبود حمایت از محصول داخلی، رغبت نداشتن ارگان‌های دولتی و غیردولتی برای خرید محصول داخلی است و مورد دیگر تلاش وارد کنندگان خارجی برای کسب سهم بیشتر از بازار فروش در کشور است. این در حالی است که واکسن تولید داخل به دست جوانان ایرانی تولید شده ولی تاکنون آن طور که باید مورد استقبال قرار نگرفته است. 

منبع: همشهری آنلاین