به گزارش همشهریآنلاین، برای چیزی حدود ۳ساعت، ماجرای برگزاری شهرآورد تهران در قطر به سوژه اصلی فوتبال ایران تبدیل شد. این خبر از کجا آمد و چگونه به مرحله منتفیشدن رسید؟ آیا اساسا امکان برگزاری یک مسابقه از لیگ برتر ایران در کشوری دیگر وجود دارد؟ آیا ایده برگزاری دربی در قطر، میتوانست ایده مفیدی برای فوتبال ایران باشد؟ چه دلایلی وجود دارند که چنین ایدهای را فعلا به ایدهای دور از ذهن تبدیل میکنند؟
هیاهویی برای هیچ
احتمال منتقلشدن دربی تهران به قطر، خبری بود که صبح جمعه مجری یک برنامه ورزشی تلویزیونی اعلام کرد. طبیعتا اگر این خبر رسمی بود، باید از طریق خود فدراسیون یا ۲باشگاه در این خصوص اطلاعرسانی میشد. با این حال، بیشتر هواداران فوتبال ایران این خبر را جدی گرفتند اما حدود ۳ساعت بعد از انتشار، پیگیریهای چند رسانه به اینجا ختم شد که برگزاری دربی در کشوری دیگر منتفی است. ظاهرا اقداماتی برای این کار صورت گرفته بود اما این طرح در نهایت به بنبست خورد.
این مسابقه «زمان» ندارد
نکته جالب اینجاست که تا امروز تاریخ مشخصی برای برگزاری دربی اعلام نشده است. سازمان لیگ در برنامه بازیهای هفته پنجم لیگ جلوی ۳بازی به جای تاریخ از کلمه نامشخص استفاده کرده که دربی هم یکی از این بازیهاست. در چنین شرایطی طبیعی است که برای برگزاری بازی در کشوری دیگر هم برنامهریزی نشده باشد. پرسپولیس فعلا در لیگ قهرمانان آسیاست و ۲ستاره استقلال هم قرار است در بازیهای آسیایی شرکت کنند. در این شرایط احتمال دارد این بازی به این زودیها برگزار نشود.
بیخبر؛ مثل سهیل مهدی!
پس از انتشار خبر برگزاری دربی در قطر، سهیل مهدی، مسئول سازمان لیگ فدراسیون فوتبال ابراز بیاطلاعی کرد و گفت که از تاریخ برگزاری این بازی خاص خبری ندارد. او حتی مدعی شد که تا به امروز چیزی از ایده برگزاری بازی در کشور دیگری نشنیده است! دیروز فدراسیون فوتبال هیچواکنشی به این خبر نداشت و هنوز هم هواداران فوتبال منتظر شنیدن توضیح مسئولان رده بالای فوتبال در این خصوص هستند و باید دید که سرانجام مسئولان اصلی برگزارکننده بازیها چه جملهای را در مورد این طرح بیسرانجام به زبان میآورند.
سوپرجام شاید، لیگ هرگز
پیش آمده که بعضی از کشورها بازیهای بزرگشان را به میزبانی یکی از کشورهای خاورمیانه برگزار کنند ولی کمتر پیش آمده که بازیها در سطح لیگ باشد. برای نمونه کشورهایی مثل ایتالیا و اسپانیا، دیدارهای سوپرجام یا فینال حذفی را معمولا در کشور دیگری برگزار میکنند اما تابهحال پیش نیامده این کشورها هم یک بازی از لیگشان را به کشور دیگری ببرند. ۲سال قبل قرار شد چند هفته از دیدارهای لیگ برتر انگلیس در آمریکا برگزار شود اما تقریبا همه مربیان با این ایده مخالفت کردند و این طرح نیز در نطفه خفه شد. از نظر مخالفان برگزاری چند بازی از لیگ یک کشور در کشور دیگر، یکپارچگی لیگ را تحتتأثیر قرار میدهد و شرایط برگزاری بازیها را از حالت عادلانه خارج میکند.
VAR فقط برای یک مسابقه؟
اگر دربی تهران به قطر میرفت، کمکداور ویدئویی هم میتوانست در این بازی حاضر باشد اما مگر میشود فقط یک مسابقه از یک لیگ ۳۰هفتهای VAR داشته باشد؟ مثلا چرا بازی سپاهان و تراکتور باید بدون VAR برگزار شود اما بازی استقلال و پرسپولیس باید این تکنولوژی را داشته باشد؟ این میتواند نوعی تبعیض در فضای فوتبال ایران بهوجود بیاورد و به همینخاطر فعلا از چنین طرحی استقبال چندانی نمیشود. کمکداور ویدئویی زمانی مفید خواهد بود که در تکتک بازیها وجود داشته باشد؛ درست مثل اتفاقی که قرار است این فصل در لیگ قهرمانان آسیا رخ بدهد.
ویترین منتقل نمیشود!
دربی تهران، ویترین فوتبال ایران است؛ مهمترین بازی سال که میلیونها نفر به شکل مستقیم و غیرمستقیم، درگیر آن هستند. انتقال ویترین فوتبال به کشوری دیگر، طبیعتا اتفاق مثبتی برای فوتبال ایران نیست و ضعف زیرساختها در این فوتبال را بیشتر از همیشه به نمایش میگذارد. البته که شرایط فعلی استادیوم آزادی، تلخ و گزنده است اما دربی، هرگز از ایران خارج نشده و بعید است این اتفاق در آینده نزدیک نیز رخ بدهد.
تنها توجیه منطقی
اگر فقط یک توجیه برای رفتن دربی به کشوری دیگر وجود داشته باشد، بهرهبردن از درآمد حق پخش تلویزیونی است. با توجه به ناموفقبودن باشگاهها در دریافت حق پخش، این بازی میتوانست درآمدی را برای هر دو باشگاه رقم بزند اما بعید بهنظر میرسد که میزان آن به شکل قابلتوجهی زیاد باشد. در مجموع، فعلا امکان چنین انتقالی فراهم نیست و دربی بدونشک، در تهران میماند.