دانشمندان با استفاده از تصاویر راداری به دست آمده از ماهوارههای ESA در طی 15 سال (1992- 2006) برای اولین بار موفق به بررسی رفتار بلند مدت قله اتنا - بلندترین قله و فعالترین آتشفشان اروپا - شدند. [آتشفشان اتنا فعالیتش را از سر گرفت]
این مشاهدات راداری بینظیر که از ماهوارههای ERS-1 ERS-2، و Envisat [آشنایی با ماهواره] به دست آمدهاند٬ اطلاعات بسیار مهمی را از درک چگونگی تغییر شکل یافتن سطح آتشفشان در خلال صعود٬ ذخیره و فوران ماگما در اختیار قرار میدهد.[آشنایی با نسل جدید ماهوارهها]
تغییرات در تغییر شکل سطح از قبیل فرو رفتن٬ برجسته شدن و بالا رفتن٬ علائم مختلف از فعالیت آتشفشانی است که ممکن است به فوران بینجامد. بنابراین در نظر گرفتن دقیق تغییرات سطح یا به عبارتی تنفس آن٬ میتواند به پیش بینی فورانها منجر شود.
به گزارش ماهنامه نجوم، این تیم پژوهشی با استفاده از تکنیکهای پیشرفته تداخلسنجی در سیستم تصویربرداری راداری SAR، موفق به تشخیص تغییر شکل سطح قله اتنا در مقیاس سانتیمتر طی یک بازه طولانی مدت شدند.
در فاصله سالهای 1993 تا 2000، اتنا تقریبا در هر سال 1 سانتیمتر افزایش حجم داشته که با گذشت زمان کاهش یافته و در سالهای 1998 تا 2000 تقریبا ناپدید شده است. علاوه بر این چندین فوران آتشفشانی نیز در قله این کوه رخ داده است.
نتیجه این بررسیها نشان میدهد که ارتباط بین تغییر شکل سطح و رفتار فورانی در طول یک دوره، چیزی بیش از یک تک فوران است. در نتیجه، پیوسته بودن دادههای ماهوارهای در مطالعه و پیشبینی فورانهای آتشفشانی آینده امری ضروری است.