همشهری آنلاین:گروه خانواده-مژگان مهرابی:امسال هم مثل سال های گذشته جمعیت زیادی از مردم ایران در راهپیمایی اربعین حضور داشتند. طبق آمار به دست آمده از ستاد مردمی اربعین، 60 درصد از جمعیت زوار خانم بودند. «محمد مهدی اسماعیلی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره استقبال بی نظیر مردم از پیاده روی اربعین به نکته های مهمی اشاره می کند.
اربعین یک جریان حماسی-سیاسی است
اربعین یک جریان حماسی-سیاسی است. گرامیداشت آن مربوط به امسال و سال گذشته نمی شود و از دیرباز جزء آیین های دینی ما محسوب می شده است. اما از یک دهه پیش تاکنون موجی ایجاد شده که به برکت آن میلیون ها نفر از چند هفته مانده به روز اربعین راهی کربلا می شوند. رفتنی با پای پیاده. شاید تا یکی دو سال گذشته جمعیت خانم ها خیلی پررنگ نبود اما آمار نشان می دهد تعدادشان امسال بیشتر از مردان بود. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این باره می گوید: «جریان مربوط به اهل بیت(ع) بویژه حضرت اباعبداللهالحسین(ع) در این ۱۴۰۰ سال با حضور تودههای مردمی است که تداوم داشته است. امسال با توجه به جمعیت زیاد نسل جوان، اربعین دهه هشتادیها نام گرفته، خانمها و دختران حضور قویتری داشتند. اما مردان بیشتر دیده شده اند.» بین 55 تا 60 درصد از جمعیت زوار اربعین را بانوان تشکیل داده بودند. این آماری است که ستاد مردمی اربعین در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار داده است.
اربعین، مهمترین سرمایه فرهنگی مردم ایران
اینکه جمعیتی میلیونی برای شرکت در یک آیین مذهبی، صدها کیلومتر پیاده می روند و سختی راه را به جان می خرند به جذبه بالای سیدالشهدا(ع) برمی گردد. آقایی که با مهربانی اش دل ها را به سوی خود می کشاند. اسماعیلی اشاره می کند: «حضور در کربلا همیشه یک رویاست و هیچگاه عادی نمیشود. اربعین مهمترین سرمایه فرهنگی مردم ایران محسوب میشود و یکی از موضوعاتی است که می تواند صادر کننده فرهنگ عاشورایی باشد. چه خوب سبک زندگی اربعینی، الگوی زندگی ما شود. اگر به این موقعیت دست پیدا کنیم، توانسته ایم جامعه را جامعه ای اسلامی و منتظهر ظهور قرار دهیم.» این مسئول در ادامه به موضوع مهمی اشاره می کند: «در دو دهه اخیر توانستیم از موضوع اربعین بازخوانی مجددی داشته باشیم. این بازخوانی را رهبر معظم انقلاب انجام دادند. طلایه دار این مسیر حاج قاسم سلیمانی بودند. این مرد بزرگ توانست کار مهمی را به سرانجام برساند و آن حضور دهها میلیونی مردم در این مسیر نورانی و جاده بهشت نجف به کربلا بود که امروز شاهد راهپیمایی چند ده میلیون در این مسیر هستیم. امروز عراقیها تنها نیستند. میلیونها ایرانی عاشق و میلیونها مسلمان پیرو مکتب اهل بیت (ع) از همه نقاط دنیا به این راهپیمایی میآیند.»
دست مردم در کار بود
آنچه درباره مراسم اربعین می توان گفت اینکه، این آیین دینی کاملا مردمی برگزار می شود. خیلی از ما خوب به یاد داریم تا زمانی که صدام روی کار بود، مردم آرزوی رفتن به کربلا را در سر می پروراندند و حالا شاهد آن هستیم از بعد از سقوط رژیم بعثی عراق تاکنون پیاده روی اربعین به صورت یک نهضت درآمده است. اسماعیلی در ادامه می افزاید: «میلیونها نفر از ایران و عراق و کشورهای مختلف عازم زیارت حضرت اباعبدالله الحسین میشوند، آن هم با این ویژگی که عمدتا به صورت پیاده بخشی مهمی از مسیر را طی میکنند.این کار جز با پشتیبانی مردم اتفاق نمیافتد. تجربهای که در این چند سال اخیر داریم این است که هر وقت خود مردم با پشتیبانی و حمایت دستگاههای حاکمیتی وارد صحنه شدند فضای کار، جنس آن و نگاه به کار تغییر کرده و متفاوت شده است.»
جلوه گری ایثار در مسیر پیاده روی اربعین
طبق بررسی های صورت گرفته، امسال رفت و آمد زوار با ساماندهی بهتر و منظم تری صورت گرفت. وزیر ارشاد دلیل این مهم را اینگونه بازگو می کند: «در سال های گذشته با همه خدمات رسانی که انجام می شد باز مشکلاتی وجود داشت. امسال با مدیریت قوی مردم موانع به حداقل خود رسید. مشاهدات میدانی نشان می دهد خدمت رسانی به زوار به طور معجزه آسایی آسان شده بود.» اسماعیلی معتقد است، جوانان و نوجوانان جهادگرمان، ایثار و از خودگذشتگی را در جای جای کشور به خوبی فرهنگ سازی کرده اند. اما آنچه در اربعین مشاهده شد، رنگ و بوی دیگری دارد. او می گوید: «دوستان همت کردند کرامت و ایثار و این حضور پررنگ خانمها را تلاش دارند به تصویر بکشند و همه اینها برای ساخت یک جامعه نمونه اسلامی مورد نیاز است و باید تقویت شود.»