به گزارش همشهری آنلاین، اهالی روستا ظرف آبی بهدست در کوچههای خاکی روستا در رفتوآمدند. یکی تازه از چشمه برگشته و عجله دارد به کارهای خانه و فرزندان سروسامانی بدهد. دیگری در تلاش است تا زودتر به چشمه برسد. اهالی روستای همجوار ساعات آرامش را میگذرانند، چون دقایقی است آب وصل شده و میتوانند کارهای عقبمانده را تمام و در گرمای تابستان نفسی تازه کنند. این تصاویر ناخوشایند تکرارشونده روستاها و شهرستانهای کهگیلویه و بویراحمد است؛ استانی کوهستانی که 20درصد زاگرس را در خود جای داده و بهدلیل داشتن سرچشمه رودها و رودخانههای بسیار به سرزمین «رودهای خروشان» یا «هزار چشمه» زبانزد است. اهالی استان اعم از روستایی و شهرنشین یکصدا مطالبه آب دارند. منتظرند تا زیرساختی برای بازسازی شبکه فرسوده آبرسانی فراهم شود و آبگیری سدها پایانی برای روزهای بیآبی باشد. در این گزارش پای صحبت برخی از مردم استان نشستیم تا روایت گذراندن روزهای گرم تابستان بدون آب آشامیدنی پایدار را در همسایگی چشمه و رود بشنویم.
تابستان گرم و رنج بیآبی
«همه میدانند که اینجا آب هست. ما هم میگوییم هست. ولی هدر میرود.» این گفته «م. حبیبی» یکی از بانوان شهرستان دهدشت است. او به همشهری میگوید: «سد داریم. رود داریم. ولی مشکل کمآبی و بیآبی از اواخر بهار شروع میشود. با تانکر آبرسانی میشود. وقتی هم میگوییم این وضعیت کی ساماندهی میشود به ما میگویند بهزودی. ولی سال بعد دوباره همینآش و همین کاسه.»
حبیبی میگوید هر خانوار برای خودش مشکلاتی دارد. یکی مریض دارد و دیگری فرزند خردسال. او ادامه میدهد: «مشکل تنش آبی در شهرستان ما یکی دو روز نیست. در روزهای تابستانی کنار آمدن با کمآبی بسیار سختتر میشود.» حبیبی معتقد است سدهای استان با ذخیره آب باران میتواند کمک حال این روزهای گرم بدون آب برای شهرستان دهدشت باشد. «استان ما سفرههای آب زیرزمینی هم کم ندارد. برداشت از منابع آبی زیرزمینی یا احداث چاه هم میتواند راهی برای نجات از تنش آبی باشد.»
آب لولهکشی؛ فقط 6ساعت در روز
«مریم بردیده» در یاسوج زندگی میکند. سکونت در مرکز استان هم باعث نشده از ساعات قطعی آب بینصیب بماند. او به همشهری میگوید: «چند ماهی است روستاها تنش آبی دارند. آبرسانی با تانکر انجام میشود. تانکر هم که دیر بیاید یا آب کافی نداشته باشد، مردم به سمت نزدیکترین چشمه میروند. بعضی وقتها هم کنار چشمه صف تشکیل میشود.»
او هم تأکید میکند تنش آبی استان حاصل کمآبی نیست و ادامه میدهد: «منابع آبی از هر چه که باشد در استان ما هست ولی هدایت آب درست نیست. وضعیت لولهکشی نامناسب است. معمولا آب با کندی به مناطقی که در بالادست باشند میرسد. اگر فشار آب کم باشد که دیگر باید منتظر ساعتها قطعی آب باشیم.»
او درباره ساعتهای قطعی آب در یاسوج در هفتههای اخیر میگوید: «معمولا از ساعت 13 تا 17 آب نداریم. دوباره از ساعت 12 شب تا 6صبح هم برای برخی محلهها آب قطع میشود. محلههایی در یاسوج هست که فقط 6 ساعت در روز آب دارند.»
تلاش برای اصلاح زیرساختها
بعضی از اهالی روستاهای کهگیلویه و بویراحمد، مطالبهخود را با تجمع مقابل فرمانداری به گوش مسئولان رساندهاند و تقاضای تامین زیرساخت برای دسترسی به آب پایدار و باکیفیت دارند. دلیل اصلی تنش آبی در روستاهای استان، بنا بهگفته مدیرعامل آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد ناکافی بودن ایستگاههای پمپاژ، دور بودن از منابع ذخیره آب و فرسودگی شبکه آبرسانی است. آمار نشان میدهد فقط در یاسوج ۸۰۰کیلومتر شبکه داخلی آب وجود دارد که ۴۰درصد آن فرسوده است. «امید صالحی» اقدام اصلی برای رفع این مشکل را اجرای طرحهای تقویت زیرساخت آب آشامیدنی میداند و میگوید: «طرح تقویت زیرساخت آب آشامیدنی از 2سال پیش تاکنون در 100روستا بهصورت کامل تکمیل و بهرهبرداری شده است.»
«آرش مصلح» مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد نیز اعتبار طرحهای عمرانی حوزه آب منطقهای در استان از ابتدای سال۱۴۰۱ تاکنون را ۹هزار میلیارد ریال عنوان کرد. ۶۰ طرح عمرانی بزرگ و کوچک نیز برای توسعه زیرساختهای آب در بخشهای کشاورزی، صنعتی و آشامیدنی استان در حال اجراست که زمینه اشتغال ۷۰۰نفر را نیز فراهم کرده است.
* گزارش کامل را میتوانید در صفحه ایرانشهر (16) روزنامه همشهری (دوشنبه، 20 شهریور) بخوانید.