طرح‌ روی اسکناس ها معمولا یا تصویر انسان‌های معروف و شخصیت‌های تاثیرگذار تاریخ آن جامعه هستند یا تصویری از محل و مکان و معماری یا حیواناتی که یکی از نمادهای فرهنگی آن کشور محسوب می‌شوند

به گزارش همشهری آنلاین، تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که عکس‌ها و نقش و نگارهایی که روی اسکناس و سکه‌های رایج در نقاط مختلف جهان ثبت شده‌اند از کجا آمده‌اند؟ اسکناس‌ها و سکه‌هایی که در زندگی روزمره در دست افراد مختلفی از هر قشر و طبقه اجتماعی می‌چرخند و آن‌قدر عادی شده‌اند که شاید کمتر کسی به نقش و نگار روی آنها توجه کند. درحالی‌که این طرح‌ها معمولا یا تصویر انسان‌های معروف و شخصیت‌های تاثیرگذار تاریخ آن جامعه هستند یا تصویری از محل و مکان و معماری یا حیواناتی که  یکی از نمادهای فرهنگی آن کشور محسوب می‌شوند و دولت‌ها و مسئولان اقتصادی به وسیله این طرح‌ها، چهره‌های سرشناس و مکان‌های فرهنگی و سمبل و نماد کشورشان را برای همیشه روی اسکناس‌هایشان ماندگار می‌کنند.

فیزیکدانان 
تصویر بسیاری از فیزیکدانان روی اسکناس‌های مختلف در دنیا به چاپ رسیده و دولت‌ها سعی کرده‌اند با این کار نام و یاد و خاطره‌شان را زنده نگه دارند و سرگذشت تلاش‌هایشان را نسل به نسل به آینده منتقل کنند، از طرفی چاپ تصویر این افراد نشان از قدردانی از زحمات و تلاش‌های آنها در زمینه علم و دانش دارد چرا که مسلما هر کدام از این افراد با قدم‌هایی که در راه علم برداشته‌اند دنیا را دگرگون کرده و مفهومی جدید به دنیای علم و دانش اضافه کرده‌اند.  
  یک پوندی انگلیس: ایزاک نیوتن، فیلسوف، ستاره‌شناس، فیزیکدان و ریاضیدان انگلیسی به عنوان یکی از شخصیت‌های برجسته این کشور بر پشت اسکناس یک پوندی چاپ سال ۱۹۸۴ نقش بسته. نیوتن یکی از برجسته‌ترین عالمان دنیاست و به جرأت می‌توان گفت نام او با انقلاب علمی در اروپا پیوند خورده و او اولین کسی است که قواعد طبیعی حاکم بر دنیا و نظریه خورشید مرکزی را ارائه داده است. روی این اسکناس هم منقوش به تصویر ملکه الیزابت است.
   ۵۰۰ کرون دانمارک: تصویری که ۵۰۰ کرونی دانمارک را مزین کرده تصویر نیلز بور، فیزیکدان دانمارکی است. او نه تنها در دانمارک بلکه بین تمام مردم دنیا شناخته شده و معروف است و شهرتش بیشتر به دلیل مخالفت با ارنست رادفورد، فیزیکدان نیوزلندی است. بور مدل اتمی رادفورد را رد کرده و در عوض مدل اتمی جدید و منحصر به فرد خود را ارائه داد و تحولی در دنیای علم ایجاد کرد. این اسکناس‌های ۵۰۰ کرونی هنوز در چرخه اقتصاد در حال گردش هستند و هر ساله چاپ و تولید می‌شوند.
  ۲۰ پوندی انگلیس: تصویر یکی دیگر از فیزیکدانان و شیمیدانان برجسته دنیا روی اسکناس ۲۰ پوندی سری E انگلستان چاپ شده، این شخص کسی نیست جز مایکل فارادی انگلیسی که شهرتش در زمینه الکترومغناطیس است. فارادی اولین کسی بود که مفاهیم اولیه میدان‌های مغناطیسی را در دنیای علم مطرح کرد و الکتریسیته را در زمینه فناوری به کار بست. پشت این اسکناس‌ها تصویر ملکه الیزابت به چشم می‌خورد، سری این اسکناس‌های ۲۰ پوندی از سال ۱۹۹۱ وارد بازار شدند و چاپ و تولیدشان تا سال ۲۰۰۱ هم ادامه داشت و بعد متوقف شد، اگرچه این اسکناس دیگر چاپ نمی‌شود اما هنوز در بازار اقتصادی دارای اعتبار قانونی است و در معاملات و داد و ستدها کاربرد دارد.
   ۲۰ دینار یوگسلاوی و ۱۰۰ دینار صربستان: بدون شک نیکلا تسلا یکی از برجسته‌ترین فیزیکدانان و مخترعان و مهندسان برق در دنیاست. او آن‌قدر شهرت دارد که مجله لایف در شماره‌ای در لیست ۱۰۰ نفر برتر هزاره گذشته، نیکلا تسلا را در جایگاه پنجاه و هفتم معرفی کرد، پس بعید نیست که تصویر او روی اسکناس‌های مختلفی قرار بگیرد. نیکلا تسلا کسی بود که جریان الکتریکی متناوب را تولید کرد و نامش با اختراع سیم پیچ تسلا و توربین بدون تیغه در دنیای علم مورد توجه قرار گرفت. او اصلیت صرب داشت و تصویرش روی برخی از اسکناس‌های این کشور منجمله ۱۰۰ دیناری به چشم می‌خورد. در یوگسلاوی نیز برخی از اسکناس‌ها با تصویر نیکلا تسلا تزئین شده‌اند، حتی سکه ۲۰ دیناری هم در این کشور  تصویر نیکولا تسلا را یدک می‌کشد.
نویسندگان
برخی از کشورها برای ادای احترام و همچنین زنده نگه داشتن نام نویسندگانشان که شهرت بسیاری در برهه‌ای از تاریخ داشته‌اند و شاهکارهای ادبی خلق کرده‌اند اسکناس‌ها را با تصاویر آنها چاپ می‌کنند، بدین صورت این نویسندگان و آثارشان که نماد بخشی از فرهنگ و تاریخ و ادبیات کشور هستند هرگز از یادها پاک نمی‌شوند.
  ۲۰ پوندی انگلیس: ویلیام شکسپیر از نویسندگان، نمایشنامه‌نویسان و شاعران مشهور انگلیسی است که به منظور قدردانی و یادبود، تصویرش روی ۲۰ پوندی‌های سری D انگلستان نقش بسته، او آثار ارزشمندی مانند اتلو، هملت، رومئو و ژولیت و ده‌ها اثر برجسته دیگر از خود به جای گذاشته. اسکناس‌های ۲۰ پوندی با تصویر ویلیام شکسپیر در سال ۱۹۷۰ برای اولین‌بار به بازار عرضه شدند اما پس از ۲۳ سال دیگر رفته‌رفته با اسکناس‌های سری بعدی، ۲۰ پوندی‌های شکسپیر از رده خارج شد و در حال حاضر ارزش قانونی ندارند و فقط در کلکسیون علاقه‌مندان می‌توان این اسکناس‌ها را پیدا کرد.
  ۱۰ پوندی انگلیس: شهرت و اعتبار چارلز دیکنز به عنوان نویسنده اگر بیشتر از شکسپیر نباشد قطعا کمتر هم نیست، اما برخلاف شکسپیر که در زمینه نگارش نمایشنامه‌ها تبحر داشت چارلز دیکنز یک رمان‌نویس توانمند بود و داستان‌های بسیار زیبا و تاثیرگذاری در طول زمان فعالیتش از خود به جای گذاشت. دیوید کاپرفیلد، الیور توئیست و داستان دو شهر از آثار برجسته او هستند. تصویر چارلز دیکنز برای اولین بار سال ۱۹۹۲ روی اسکناس ۱۰ پوندی سری E  اسکناس‌های انگلستان چاپ شد و این روند تا سال ۲۰۰۳ ادامه داشت و بعد از این تاریخ دیگر چاپ آنها متوقف شد.
  ۵۰۰ میلیارد دینار یوگسلاوی: روی این اسکناس یوگسلاوی تصویر «ژوان ژوانویک زماج» نقش بسته، او معروف‌ترین شاعر صربستانی است، در اکثر زمینه‌ها از شعر عاشقانه گرفته تا سیاسی و اجتماعی شعر سروده اما هیچ‌کدام به اندازه شعرهای کودکانه‌اش مشهور و محبوب نشدند. شعرهای کودکانه و لالایی‌های او آن‌قدر دهان به دهان بین نسل‌های مختلف گشته‌اند و شهرت فراوانی دارند که حتی اگر کسی در این کشور این شاعر را نشناسد اما شعرها و لالایی‌های او را حتما از حفظ است. تصویر این شاعر برجسته سال ۱۹۹۳ روی این اسکناس رفت و تعداد زیاد صفرها به دلیل تورم شدیدی است که یوگسلاوی آن سال‌ها درگیرش بود.
  ۱۰ کرون دانمارک: حتما نام ‌هانس کریستین آندرسون را شنیده‌اید، نویسنده معروف دانمارکی که شهرتش را با نوشتن داستان‌های تخیلی کودکانه به دست آورده است. او ۲۲۰ داستان تخیلی نوشته که هر کدام به ۱۵۰ زبان ترجمه شده‌اند و این در نوع خود یک رکورد به حساب می‌آید، از معروف‌ترین داستان‌های او می‌توان از پری دریایی، بندانگشتی، جوجه اردک زشت، دخترک کبریت‌فروش و لباس جدید امپراتور نام برد. سال ۱۹۵۲ دولت دانمارک تصویر این نویسنده برجسته را روی اسکناس ۱۰ کرونی کشورش چاپ کرد و این اسکناس تا سال ۱۹۷۵ همچنان چاپ و تولید می‌شد.
  ۱۰ فرانک فرانسه: ارزش و اعتبار فرانسوا ولتر در تاریخ کشور و ادبیات فرانسه قابل انکار نیست، او از نامدارترین فیلسوفان و نویسندگان فرانسوی عصر روشنگری است، اسکناس ۱۰ فرانکی فرانسه تصویر ولتر را روی خود جای داده. اولین بار این اسکناس سال ۱۹۶۴ چاپ شد و با پیوستن کشور فرانسه به اتحادیه اروپا  واحد پول آن از فرانک به یورو تغییر کرد و این اسکناس نیز از رده خارج شد و امروزه تنها ارزش کلکسیونی دارد و بس.  
رئیس‌جمهورها 
بیشتر کشورهای دنیا دست‌کم یک اسکناس با تصویر یکی از رئیس‌جمهورهایشان دارند. رئیس‌جمهورها همیشه از مقام و منزلت خاصی برخوردارند و تصویرشان از اولین گزینه‌ها برای چاپ روی اسکناس است.  
  راند آفریقای جنوبی: در بیست و دومین سالروز آزادی نلسون ماندلا، رهبر ضدآپارتاید، از اسکناس‌هایی منقوش به تصویر این رئیس‌جمهور سیاهپوست آفریقای جنوبی پرده‌برداری شد. تصویر نلسون ماندلا رهبر سیاسی و مبارز آفریقای جنوبی که باعث سقوط رژیم آپارتاید و نژادپرستی شده بود به عنوان نماد مبارزه با تبعیض نژادی بالاخره روی اسکناس‌های این کشور نقش بست و این اسکناس‌ها از پایان سال ۲۰۱۲ وارد چرخه پولی آفریقای جنوبی خواهند شد.
  کولون کاستاریکا: واحد پول کاستاریکا کولون است، رافائل ایگلسیاز کاسترو یکی از رئیس‌جمهورهای برجسته این کشور است که بین سال‌های ۱۸۹۴ تا ۱۹۰۲ در این کشور ریاست می‌کرد. تصویر او روی اسکناس پنج کولونی نقش بسته که در کنارش هم گل‌های ارکیده صورتی رنگ با نام محلی «گواریا مورادا» به چشم می‌خورد، این گل یکی از نمادهای ملی این کشور است. طبق نظرسنجی‌های ژورنال وال استریت،  این اسکناس یکی از زیباترین طراحی‌های اسکناس در دنیا را دارد.
  لیر ترکیه: بیشتر اسکناس‌های ترکیه نقش مصطفی کمال آتاتورک را روی خود دارند، این مرد بنیانگذار جمهوری ترکیه است و اولین رئیس‌جمهور این کشور بود که بین سال‌های ۱۹۲۳ تا ۱۹۳۸ در این کشور حکومت کرد.
  پزوی فیلیپین: پنج پزویی فیلیپین یکی دیگر از اسکناس‌هایی است که عکس یکی از رئیس‌جمهورهای این کشور را روی خودش دارد. تصویر درج شده روی این اسکناس کسی نیست جز امیلیو اوگینالدو اولین رئیس‌جمهور فیلیپین و یکی از قهرمانان دوران انقلاب این کشور. او کم‌سن و سال‌ترین رئیس‌جمهور این کشور بوده، تنها ۲۹ سال داشت که به این سمت رسید و همچنین تنها رئیس‌جمهوری است که در این کشور طولانی‌ترین عمر را داشته، اوگینالدو تا سن ۹۴ سالگی زندگی کرد و می‌توان گفت دوران ریاست تعداد زیادی رئیس‌جمهورهای بعد از خود را به چشم دیده است.
آهنگساز و موسیقیدان
تصویر آهنگسازها و موسیقیدانان بنام هم به عنوان یکی از نمادهای فرهنگی و افتخارات ملی روی خیلی از اسکناس‌ها در نقاط مختلف دنیا نقش بسته است. اکثر این آهنگسازان و موسیقیدانان با ساخت و اجرای ترانه‌ها و ملودی‌های منحصر به فرد نام خود را در ذهن‌ها و تصویرشان را روی اسکناس‌ها ماندگار کرده‌اند.
  ۵۰۰۰ زلوتی لهستان: تصویری که روی اسکناس ۵۰۰۰ زلوتی لهستان چاپ شده است کسی نیست جز فردریک شوپن، نوازنده پیانو و آهنگساز بنام لهستانی. نام شوپن بین علاقه‌مندان به پیانو و دنیای نوازندگی نامی آشناست، چرا که تمام آثار او برای پیانو نوشته شده‌اند که یا به صورت تکنوازی اجرا می‌شوند و یا با همراهی یک پیانوی دیگر و یا ویولن و ویولن سل. شوپن برای لهستانی‌ها آن‌قدر مهم است که در سال ۱۹۸۲ تصویرش را روی اسکناس‌هایشان چاپ کردند. امروزه این اسکناس‌ها منسوخ و غیرقابل استفاده هستند و فقط ارزش کلکسیونی دارند.
  ۲۰ پوندی انگلیس: این تصویر ادوارد ادگار، آهنگساز و تنظیم‌کننده برجسته انگلیسی است که روی اسکناس‌های ۲۰ پوندی سری E  به چشم می‌خورد. این اسکناس اولین بار سال ۱۹۹۹ به چاپ رسید و تصویر ادوارد ادگار به همراه کلیسای ورکستر در انگلیس را نشان می‌دهد که ادگار اولین بار معروف‌ترین اثرش یعنی واریاسیون‌های اسرارآمیز را در آنجا به اجرا درآورده. این اسکناس از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۷ در اقتصاد انگلیس در حال گردش بود که با نسل جدید اسکناس‌ها رفته‌رفته در سال ۲۰۰۷ با  ۲۰ پوندی‌های منقوش به تصویر آدام اسمیت جایگزین شد.
  ۵۰۰۰ لیره ایتالیا: وینچنتزو بلینی یکی دیگر از موسیقیدانانی است که تصویرش روی اسکناس حک شده، او یک اپرانویس ایتالیایی بود که به خاطر جریان روان ملودی‌هایش شهرت داشت. از برجسته‌ترین آثار او ملودی و آهنگ اپرای بل کانتو است. تصویر بلینی سال ۱۹۸۵ روی اسکناس ۵۰۰۰ لیری ایتالیا چاپ شد و بعدها که ایتالیا یورو را به عنوان پول واحد انتخاب کرد، اسکناس‌های ۵۰۰۰ لیری بلینی هم رفته‌رفته از دور خارج شده  و با یورو جایگزین شدند.
  ۲۰۰ فرانک فرانسه: ۲۰۰ فرانکی فرانسه که در کشور بلژیک هم بین سال‌های ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۱ رواج داشت تصویر آدولف ساکس را روی خود دارد. آدولف ساکس موسیقیدان بلژیکی بود که ساز هم می‌ساخت. او در سال ۱۸۴۶ درحالی‌که جاز و بلوز،  سبک موسیقی‌های غالب آن دوره بود سازی را اختراع کرد که صدایی نو به موسیقی جهان داد، این ساز بادی ساکسیفون نام گرفت و باعث شد تا تصویر ساکس به عنوان مخترع ساکسیفون روی اسکناس ۲۰۰ فرانکی ثبت شود.

دولتمردان سیاسی روی اسکناس
دولتمردان سیاسی همیشه جزو آن دسته از افرادی هستند که نقش بسزایی در تعیین سرنوشت کشور خود داشته‌اند و به نوعی تاریخ کشور را تغییر داده‌اند یا از زیر سلطه ظلم و ستم کشور را بیرون کشیده‌اند یا با سیاستگزاری‌های درست یا غلط خود کشور را به سمت و سویی دیگر 
پیش برده‌اند.
  ۱۰ روبلی، ۲۵ روبلی، ۵۰ روبلی و ۱۰۰ روبلی روسیه:  تصویر ولادیمیر لنین به عنوان رهبر انقلاب ۱۹۱۷ در روسیه و بنیانگذار جماهیر شوروی روی اسکناس‌های زیادی در این کشور رفته، اسکناس‌های ۱۰ روبلی، ۲۵ روبلی، ۵۰ روبلی و ۱۰۰ روبلی با تصویر لنین طی سال‌های مختلف به چاپ رسیده و در اختیار بازار اقتصادی قرار گرفته است. در واقع اکثر اسکناس‌ها و حتی پول خردهای این کشور تصویر لنین را به روی خود دارند.
  ۱۰ روپیه، ۱۰۰ روپیه و ۵۰۰ روپیه هندوستان : بی‌شک مهاتما گاندی از تاثیرگذارترین انسان‌ها در طول تاریخ هند است. او رهبر انقلاب هند بود که بالاخره بعد از ۹۹ سال توانست انقلاب هند را در سال ۱۹۴۷ به پیروزی برساند. خیلی از اسکناس‌های کاغذی رایج در هند با تصویر این رهبر سیاسی و معنوی چاپ و عرضه شده‌اند.
  ۳ پزو کوبا: چه گوارا یکی از اعضای جنبش فیدل کاسترو بود که در سال ۱۹۵۹ قدرت را در کوبا به‌دست آورد. او  پس از مرگش به یک قهرمان جنبش‌های انقلابی سوسیالیستی در جهان تبدیل شد و برای همین بود که به منظور بزرگداشت او تصویرش در سال ۱۹۸۴ روی اسکناس سه پزویی چاپ شد.
  ۱۰۰ بولیوار- ونزوئلا:  اسکناس‌های ونزوئلا عکس رهبر آزادیخواه خود سیمون بولیوار را روی خود دارند. این فرمانده انقلابی و سیاستمدار ونزولایی یکی از رهبران جنبش استقلال طلبانه در آمریکای جنوبی بود و سال ۱۸۲۱ توانست اسپانیایی‌ها را از خاک ونزوئلا بیرون براند. تصویر او به منظور قدردانی از این پیروزی روی اسکناس ۱۰۰ بولیواری در ونزوئلا چاپ شد و این اسکناس‌ها از سال ۲۰۰۸ در اختیار مردم قرار گرفته است.
فیلسوف‌ها
فیلسوف‌ها هم از آن دسته افرادی هستند که به علت افکار متفاوت خود از افراد بااهمیت یک جامعه محسوب می‌شوند و می‌توان به راحتی نام و شهرتشان را در کنار افرادی چون سیاستمداران و رهبران سیاسی قرار داد، چرا که آنها با خط‌مشی متفاوت و افکار عمیق تاثیر بسیاری بر جامعه خود گذاشته‌اند.
  یک تنگه و ۲۰۰ تنگه قزاقستان: ابونصر محمدبن محمد فارابی از دانشمندان و فیلسوفان ایرانی در دهه سوم و چهارم هجری بوده. او کتاب‌ها و مقالات بسیاری بر آثار ارسطو نوشته و برای همین در فلسفه اسلامی جایگاه ویژه‌ای دارد به طوری‌که بعد از ارسطو که ملقب به معلم اول بود، لقب معلم ثانی را به فارابی دادند. تصویر این فیلسوف ایرانی روی اسکناس‌های یک تنگه و ۲۰۰ تنگه قزاقستان در سال ۱۹۹۳ به چاپ رسید و این اسکناس‌ها هنوز در این کشور عرضه شده و ارزش قانونی دارند و هنوز هم با تصویر این فیلسوف ایرانی در حال گردش‌اند.
  ۱۰۰ فرانکی و ۵۰۰ فرانکی فرانسه:  اسکناس ۱۰۰ فرانکی در فرانسه پیش از پیوستن به اتحادیه اروپا با تصویر رنه دکارت چاپ می‌شد. او از برجسته‌ترین فیلسوفان و ریاضیدانان عصر رنسانس بود و از فلسفه شک پیروی می‌کرد که بعدها این فلسفه به نام شک دکارتی معروف شد. همینطور اسکناس ۵۰۰ فرانکی تصویر بلز پاسکال یکی دیگر از فیلسوفان فرانسوی را روی خود داشت. این اسکناس‌ها اولین بار در سال ۱۹۴۲ چاپ شد و بعد با روی کار آمدن یورو از چرخه اقتصادی خارج شده و به دسته اسکناس‌های کلکسیونی پیوستند.
زنان مهشور  روی اسکناس
روی خیلی از اسکناس‌ها، تصویر زنانی دیده می‌شود که با افتخارآفرینی برای جامعه خود، نامشان را جاودانه کرده‌اند، این زنان هر کدام به واسطه تلاش‌هایشان یا برجستگی علمی یا دستاوردهای مختلف به یکی از آیکون‌های افتخارآفرین فرهنگ خود تبدیل شده‌اند.
  ۵۰۰ فرانک فرانسه: زمانی این اسکناس یکی از اسکناس‌های متداول در فرانسه بود و تصویر مادام کوری و پی‌یر کوری روی این اسکناس‌های ۵۰۰ فرانکی چاپ سال ۱۹۹۸ در دست مردم می‌چرخید، مادام کوری و پی‌یر کوری از فیزیکدانان و شیمیدانان برجسته فرانسوی-  لهستانی بودند که به واسطه تلاش‌هایشان در زمینه علمی دو بار جایزه نوبل گرفتند. زمانی که فرانک هنوز در فرانسه رایج بود این اسکناس ۵۰۰ فرانکی کاربردهای بسیاری داشت، اما امروزه فقط جایش در مجموعه‌های کلکسیون‌دارهاست و در بازار ارزش قانونی ندارد.
  ۱۰ پوندی انگلیس: اولین ۱۰ پوندی‌ها از سری D اسکناس‌های انگلستان با تصویر فلورانس نایتینگل به زیر چاپ رفت، سال ۱۹۷۵ بود که تصویر این زن شجاع که به بانوی چراغ به دست شهرت یافته بود روی اسکناس‌های ۱۰ پوندی حک شد. او بنیانگذار حرفه پرستاری مدرن است که در زمان جنگ میان ترکیه و روسیه در سال ۱۸۵۳ به یاری مجروحان در ترکیه رفت و پس از بازگشت به لندن، اولین مدرسه عالی آموزش پرستاری را سال ۱۸۶۰در بیمارستان سن توماس راه‌اندازی و مدیریت کرد. این اسکناس‌های ۱۰ پوندی تا سال ۱۹۹۴ در بازار اقتصادی انگلیس در حال گردش بودند تا اینکه رفته‌رفته با اسکناس‌های ۱۰ پوندی با تصویر چارلز دیکنز در سال ۱۹۹۲ جایگزین شدند.
۵۰ دلاری استرالیا:  ادیت کونان اولین زنی بود که در پارلمان استرالیا به عنوان نماینده عدالت و صلح انتخاب شد و تا سال ۱۹۲۴ در این سمت خدمت کرد. تصویر او به عنوان اولین زنی که در عرصه سیاسی در این کشور پا گذاشته و مدافع حقوق زنان و حق رأی برای آنها بوده پشت اسکناس ۵۰ دلاری استرالیا برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ به چاپ رسید. این اسکناس هنوز هم در بازارهای اقتصادی در جریان است و ارزش و اعتبار مالی دارد.
  ۱۰۰ مارکی آلمان: اسکناس ۱۰۰ مارکی آلمان به تصویر خانم کلارا شومان مزین شده،  او یک موسیقیدان و نوازنده حرفه‌ای پیانو بود، در واقع کلارا شومان یکی از پیانیست‌های پیشرو در قرن نوزدهم به شمار می‌رود که بیشتر آهنگ‌های همسرش روبرت شومان را برای اولین بار به زیبایی با پیانو به اجرا درآورد.  
تصویر او که از ۱۳ سالگی پیانو را به صورت حرفه‌ای می‌نواخت به عنوان یکی از برترین نوازنده‌های پیانو به عنوان  یک افتخار ملی روی اسکناس ۱۰۰ مارکی  آلمان در سال ۱۹۹۰ ثبت شد. پشت این اسکناس هم تصویر یک پیانو که از علایق شخصی او تا زمان مرگ بوده چاپ شده است. این اسکناس‌ها تا سال ۲۰۰۲ در چرخه اقتصادی آلمان رواج داشتند و با پیوستن آلمان به اتحادیه اروپا، کم کم ارزش مالی خود را از دست داده و با یورو جایگزین شدند.
  ۱۰ دلاری نیوزلند:  اسکناس‌های ۱۰ دلاری نیوزلند با تصویر کیت شپرد در سال ۱۹۹۰ عرضه شد. کیت شپرد از مهمترین و برجسته‌ترین شخصیت‌های زن فعال در عرصه حقوق زنان و کودکان درنیوزلند به حساب می‌آید. او اولین کمپین دفاع از حقوق زنان و کودکان را در نیوزلند راه‌اندازی کرد و با تلاش‌های بی‌وقفه موفق شد حق رأی برای زنان بگیرد و بدین ترتیب نیوزلند اولین کشور مستقلی شد که در سال ۱۸۹۳ زنان در آن حق رأی داشتند. اسکناس‌های ۱۰ دلاری نیوزلند از سال ۱۹۹۰ تاکنون هنوز در گردش هستند.
  ۵ پوندی، ۱۰ پوندی، ۲۰ پوندی و ۵۰ پوندی: تصویر ملکه الیزابت دوم به عنوان رئیس دولت انگلیس و ۱۵ کشور دیگر که تحت سلطه انگلیس هستند روی اسکناس‌های بسیاری درج شده است. او بعد از مرگ پدرش شاه جورج ششم در سال ۱۹۵۲ به سلطنت رسید و به علت قدرت و ارزشی که نزد انگلیسی‌ها دارد اسکناس‌های زیادی در انگلیس و کشورهای زیر سلطه‌اش با تصویر این زن به عنوان قدرت اول حکومت به چاپ رسیده است.

منبع: همشهری سرنخ