رزمایش مشترک پهپادی ارتش، که طی دو روز گذشته در مناطق مرزی کشور و به‌ویژه خلیج‌فارس و دریای‌عمان برگزار شد، بار دیگر اقتدار دفاعی – نظامی ایران در مواجهه مؤثر با هرگونه تهدیدی را برای جهانیان به‌نمایش گذاشت.

همشهری‌آنلاین_گروه‌سیاسی: رزمایش دو روزه پهپادهای ایرانی ارتش درحالی برگزار شد که نیروهای فرامنطقه‌ای حاضر در آب‌های نیلگون جنوب ایران هم از رزم‌تمام‌عیار پهپادهای ایرانی در امان نبودند و انتشار تصاویر رصد رزمناو آمریکایی «آرلی‌برک» در شمال اقیانوس هند، آن‌هم به‌مدت ۲۴ ساعت، ازسوی پهپاد «ابابیل ۵» بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها داشت.

ازسوی دیگر نکته جالب توجه این رزمایش، اجرای عملیات مختلف ازسوی پهپادهای بومی، آن‌هم در محیط رزم واقعی بود که نشان داد توان پهپادی کشور از آمادگی کامل به‌منظور دفع تهدیدهای احتمالی ازسوی دشمنان این مرز و بوم را برخوردار است.

آرلی‌برک زیرسایه «ابابیل ۵»

انجام عملیات رصد و شناسایی رزمناو آمریکایی «آرلی‌برک» در شمال اقیانوس هند به‌مدت ۲۴ ساعت ازسوی پهپاد «ابابیل ۵» یکی از پرواکنش‌ترین دستورکارهای رزمایش مشترک پهپادی ارتش بود. «ابابیل ۵» که ار پایگاه خود در جاسک به پرواز درآمده بود، ضمن انجام عملیات شناسایی، اطلاعات مهمی را درباره تحرک این رزمناور آمریکایی ثبت کرد. این پهپاد ارتش از ویژگی‌های منحصربه‌فردی برخوردار است که قابلیت شناسایی آن ازسوی سامانه‌های راداری دشمن را سخت می‌کند. برهمین اساس هم بود که «ابابیل ۵» بی‌آنکه آمریکایی‌ها متوجه شوند، به‌مدت ۲۴ ساعت تحرکات «آرلی‌برک» را زیرنظر داشت؛ رزمناوی که از سامانه‌های راداری پیشرفته‌ای برخوردار است.

کابوس دشمنان ایران

نخستین بار ۲۹ فروردین‌ماه ۱۴۰۱ بود که درجریان رژه نیروهای مسلح، پهپاد جدیدی به‌نام «ابابیل ۵» ازسوی ارتش جمهوری‌اسلامی رونمایی شد. «ابابیل ۵» پهپادی با قابلیت‌های شناسایی و تهاجمی محسوب می‌شود که در مقایسه با بخش زیادی از پهپادهای شناخته شده ایرانی، از توانمندی‌هی ارتقاءیافته مهمی برخوردار است. کارشناسان نظامی این پهپاد را نسخه کوچک‌تر از «مهاجر ۶» می‌دانند.

مشخصات

نوع: پهپاد رزمی_شناسایی

طول: حدود ۷ متر

طول بال: حدود ۱۰ متر

مداومت پروازی: ۱۲ساعت

حداکثر سرعت: ۲۰۰کیلومتر در ساعت

برد پروازی: بیش‌از ۴۸۰ کیلومتر

ارتفاع پروازی: ۱۸هزارپا

قدرت موتور: ۱۱۵اسب بخار

تسلیحات: قابلیت حمل ۶ بمب هوشمند و نقطه‌زن سری «قائم»

موفقیت در نقطه‌زنی

یکی از مهم‌ترین اهداف محقق شده این رزمایش، انهدام اهداف مورد نظر و نقاط حساس و حیاتی ترسیم شده بود که با دقت بالایی از سوی پهپادهای ارتش انجام شد؛ موفقیتی که با بهره‌گیری از تسلیحات مدرن و نقطه‌زن به‌دست آمد. در جریان این رزمایش پهپاهایی مانند «مهاجر ۶»، «کرار»، «کمان۱۲»، «باور۵» و «ابابیل۴و۵» با استفاده از تسلیحاتی ازجمله «بمب‌های قائم»، «موشک‌های الماس۱» و «بمب‌های MK-۸۲» اهداف شبیه‌سازی شده را منهدم کردند.

عبور از سپرهای دفاعی و جنگالی

ارزیابی قابلیت‌ پهپادهای ایرانی در حوزه جنگ الکترونیک، یکی از مهم‌ترین اهداف ترسیم شده برای رزمایش مشترک پهپادی نیروهای چهارگانه ارتش بود. در چنین شرایطی، ارزیابی‌ها از دستیابی فرماندهان به نتایج موفقیت‌آمیز در این زمینه حکایت دارد. در جریان این رزمایش، عبور پهپادها از سپرهای دفاعی و جنگالی تمرین شد؛ اقدامی که ارزیابی دقیق نیروهای مهاجم یا مدافع در راستای اهداف عملیاتی و راهبردی را به ‌دنبال داشت.

جولان دوربردترین پهپاد انتحاری جهان

نمایش قابلیت‌های رزمی – انهدامی پهپاد آرش ازجمله دستاوردهای رزمایش مشترک پهپادی ارتش طی ۲ روز گذشته محسوب می‌شود. پهپادهای انهدامی آرش در این رزمایش موفق شدند اهداف دریایی و زمینی خود را با موفقیت و وسعت گسترده‌ای منهدم کنند. «آرش» از جمله پهپادهای انتحاری ایرانی است که با ۲ هزار کیلومتر بُرد، دوربردترین پهپاد انتحاری در ایران و حتی جهان به‌شمار می‌رود.

مشخصات

نوع: پهپاد انتحاری

طول: ۴/۵ متر

طول بال: ۴ متر

سقف پروازی: ۱۲ هزارپا

حداکثر سرعت: ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت

برد: ۲ هزار کیلومتر

برد نهایی: ۸هزار کیلومتر

وزن: ۲۰۰ کیلوگرم

سکوی پرتاب: حامل متحرک زمینی یا شناور

بهره‌گیری موفق از هوش ‌مصنوعی

انهدام هدف راداری در منطقه عمومی رزمایش با بهره‌گیری از هوش ‌مصنوعی ازجمله برنامه‌هایی بود که با موفقیت اجرا شد. براساس طراحی‌های انجام شده، با شناسایی هدف راداری، این هدف با موفقیت از سوی پهپاد ضد ‌راداری «امید» مورد اصابت قرار گرفت. «امید» علاوه ‌بر اینکه از قابلیت حمله به انواع اهداف ثابت و متحرک بهره‌مند است، ماموریت خاص هدف قرار دادن رادارها و سامانه‌های پدافندی دشمن را نیز برعهده دارد و با برخورداری از جست‌وجوگرهای خاص، می‌تواند تشعشعات ساطع شده از سامانه‌های راداری دشمن را کشف کند و به سمت آنها برود.

سبک نوین دفاع هوایی

رزمایش دو روزه پهپادی ارتش، یک برنامه ویژه هم داشت؛ ارتقای توان درگیری پدافند هوایی ارتش از «سکوی زمینی» به «سکوی هوایی». براین اساس درجریان این رزمایش، برای نخستین‌بار با ارتقای توان درگیری از سکوی زمینی به سکوی هوایی در نبرد جذاب هوایی بر فراز کویر، پرنده‌های مهاجم، نیروی حمله‌ور را با موفقیت رهگیری و منهدم کردند. دراین شیوه دفاع هوایی، در کنار ۲ روش پدافند هوایی مرسوم شامل پدافند «زمین‌پایه» و «هواپایه با سرنشین»، مفهوم جدیدی از پدافند با سبک «پدافند هوایی هواپایه بدون‌سرنشین» برای جهانیان به‌ نمایش درآمد.

برچسب‌ها