تالاب انزلی در ایران منحصربهفرد و بینظیر است؛ هیچ تالابی در کشور از نظر سیمای ظاهری و بعضی خصوصیات اکولوژیکی شبیه به آن نیست.
همشهری آنلاین: این تالاب که ۱۹ هزار و ۳۰۰ هکتار وسعت دارد، بزرگترین تالاب در جنوب غربی دریای خزر است و به دلیل اهمیتاش برای پرندگان و ماهیان، و زیبایی منحصر به فردش، ۳۸ سال پیش در فهرست کنوانسیون تالابهای بینالمللی (کنوانسیون رامسر) قرار گرفت. وجود انواع پرندگان در فصلهای مختلف، یکی از ویژگیهای مهم این تالاب است؛ تاکنون در تالاب انزلی ۱۸۷ گونه پرنده شامل ۵۷ گونه آبزی، ۵۱ گونه کنارآبزی و مابقی خشکیزی شناسایی شده و هر ساله بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار پرنده آبزی در آن زمستانگذرانی میکنند.
مبارزه با خشكشدن تالاب انزلي همچنان ادامه دارد. امروز برای همه مشخص شده که وجود تالاب برای بقای کره زمین و بهتر زیستن ما ارزشی حیاتی دارد.تالاب غني انزلی به خاطر گياهان آبزي و جريان آرام یا راكد آب، زيستگاه مناسبی براي جوجهآوري پرستوي دريايي تيره است. هر ساله اين گونه در تالاب انزلي روي گياهان آبزي شناوری که بر سطح آب پديدار ميشوند، آشيانهاش را میسازد و جوجهآوري ميكند. یکی دیگر از انواع پرستوها در تالاب انزلی، پرستوی دریایی معمولی است که تصویر کوچک آن را در بالای سمت چپ صفحه می بینید. با آنکه سنقر تالابی یک پرنده شكاري است، اما قدرت شكار پرندهها را ندارد و بيشتر از لاشه پرندگان مرده یا حيوانات بيمار استفاده ميكند. اين پرنده را در تمام فصلها در تالاب انزلي میتوانید ببینید. اگر گاهی سرتان را به سوی آسمان تالاب بلند کنید، او را میبینید که با بالهايش را باز کرده و تالاب زیر پایش را میپاید.تالاب بینالمللی انزلی یکی از زیستگاههای مهم بعضی از گونههای در خطر انقراض و شکار ممنوع پرنده در ایران است.در تالاب انزلي باكلانهاي بزرگ مانند باكلانهاي كوچك براي استراحت، خواب شبانه و آفتابگيري روي درختان يا قسمتهای بهجا مانده از آنها مينشينند. به همين خاطر است که به باكلان به لهجه محلی «دارغاز» یا همان «غاز درختي» هم ميگويند.جمعيت مهاجر پرستوي دريايي سياه در ايران، نسبت به جمعيت پرستوهاي دريايي و بالسفيد بسيار كمتر است و اگر خیلی خوششانس باشید، میتوانید آن را در تالاب ببینید.حواصيل زرد که تصویر بزرگ آن را در صفحه مقابل میبینید، مهمان بهار و تابستان تالاب انزلي است و از اوایل پاییز کمکم آماده مهاجرت میشود. يكي از مشخصههاي اين پرنده زيبا در فصل جوجهآوري، همين پرهاي بلند و آويزاناش است.بعضی از پرندگان مهاجر هر ساله از شرق آفریقا تا هند با سرعت متوسط 40 کیلومتر در ساعت براي جوجهآوری به تالاب انزلی میآیند.اگرچه پرستوي دريايي بال سفيد در تالاب انزلي جوجهآوري نميكند، اما ميتوانيد اين گونه را تابستان و زمستان در این تالاب بهصورت مهاجران عبوري ببينيد.