رویکرد مدیریت شهری برای ارتقای سطح و جایگاه بانوان برکسی پوشیده نیست؛ برای درک این موضوع کافیست که به فهرست مجموعه ها و امکانات اختصاصی بانوان شهر مراجعه کنید تا ببینید این اقشار جامعه چگونه نیازها و خواسته‌های خود را برآورده می‌کنند.

به گزارش همشهری آنلاین؛ مریم اردبیلی مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران در سومین اجلاسیه مجمع روسای کمیسیون‌های فرهنگی و اجتماعی شوراهای اسلامی مراکز استان‌ها و ششمین اجلاسیه شهرهای حماسه ساز انقلاب اسلامی با اشاره به پنل تخصصی زنان و خانواده گفت: اینکه حوزه زنان به لحاظ عمق تاثیر بالایی در تمدن سازی دارد برکسی پوشیده نیست؛ چراکه هم می‌توان به عنوان نقطه ضعف به حساب آید و هم قدرت. به گفته حضرت امام (ره) زنان پیشرو جامعه هستند. یکی از جذابیت‌های زن در مکتب امامین این است که هم کنشگر در جامعه باشند و هم چارچوب خانواده را حفظ کنند.

ارتقاء کنشگری زنان و دختران شهر

وی افزود: حوزه زنان بسیار اثرگذار و مهم است. در کشور موثرترین حوزه‌ای که می‌تواند در یک خط تلاقی در حوزه زنان فرهنگ سازی کند، شهرداری‌ها هستند؛ اتفاقی که امروز به علت عدم ایجاد ساختار به آن کم توجهی شده است. لذا اگر بتوان اجماعی در این جلسه شکل بگیرد و مصوبه‌ای ایجاد شود بسیار مثبت است. ارتقاء کنشگری زنان و دختران در حل مسائل، خانواده و محله و ارتقاء عاملیت خانواده به عنوان مهمترین ساختار و نهاد رسمی در کشور دو محور مهم ما باید باشد.

اردبیلی تاکید کرد: اگر ما می‌گوییم کنشگری زنان دقیقا نقطه مقابل عملکردهای غربی و فمنیستی است یک حیطه سخت داریم که مرتبط به حوزه ساختار است. ما ساختاری به عنوان اداره کل زنان داریم که سه معاونت و چهار اداره دارد. در دوره جدید شهری، ادارات جدیدی به این چارت اضافه شده که یکی از آن‌ها اداره خانواده است. باید با یک رویکرد صحیح این حوزه، در این دوره مدیریت شهری پررنگ شود. حال چه در قالب اداره کل یا یک مرکزی در ذیل شهرداری تهران. 

بانوان شهر چه امتیازهایی دارند

وی اظهار کرد: ما در کل مناطق ساختاری مربوط به بانوان داریم. در شهرهای بالای یک میلیون نفر باید اداره کل بانوان ایجاد شود و در شهرهایی با جمعیت ۵۰۰ تا یک میلیون مرکز بانوان شکل بگیرد. ساختار باید چابک و منعطف باشد لذا بی ساختاری ناشی از عدم توجه است‌.

اردبیلی اضافه کرد: دیگر عرصه سخت عرصه تجربه شهر تهران در ارتباط با زیر ساخت های شهر تهران است که در دنیا بی نظیر است؛ مانند بوستان بانوان که در تهران ۹ عدد از این بوستان ها وجود دارد. زیرساخت شهربانو نیز مجموعه های بزرگی است که نیازمندی های شهر تهران را جمع اوری کرده است.

مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران بیان کرد: در این مجموعه ها فضاهای ورزشی، مشاوره ای، آموزش های هنری و … وجود دارد. تهران در حال حاضر ۲۲ شهربانو در اختیار دارد که در یک مدل واگذاری مصوب آماده است که می‌توانیم در اختیار همه شهرها قرار دهیم. یکی دیگر از زیرساخت ها شهردخت است که شامل بخش های مختلفی نظیر امور استارتاپی و هنری است که عمدتا مخاطب ما نوجوانان هستند.  شهردخت ها در ۷ منطقه ایجاد شده است. همچنین علاوه براین بوستان های کوچک محلی مادر و کودک بدون ممنوعیت ورود آقایان با هدف ورزش های صبحگاهی ایجاد شده و در کنار آن نمایشگاه ها و مجموعه های کوثر همگی در اختیار شهروندان بانو قرار می‌گیرد. 

چرا خانواده در شهر احساس انزوا می‌کند؟

اردبیلی با تاکید بر اینکه هیچ نهادی در کشور به اندازه شهرداری نمی تواند از طیف های مختلف به شهروندان خدمات ارائه دهد، گفت: حتی در اغتشاشات به بخش های مختلفی آسیب وارد شد اما در این بخش ها به جهت حمایت و صیانت زنان بدون آسیب ماند. حوزه زنان پیشران جهش سایر حوزه ها خواهد بود؛ کمااینکه دشمن نیز به این امر ورود کرده است. پروژه های ما بسیار متنوع و متعدد است، پروژه ریحان شهر در محلاتی از تهران در جریان است که کاملا به صورت زنانه، محلی و مردمی است.  زنان در این پروژه مسائل را بررسی و هدف گذاری می‌کنند و ما صرفا ریل گذاری آن را برعهده داریم.

وی ادامه داد: تنها وظیفه ما انعکاس این پروژه با سایر مناطق و محله ها است. با این پروژه ها می توان حتی تهدیدهای محله را به فرصت تبدیل کرد. در این پروژه ها تجارب زنان به اشتراک گذاشته می شود و در عین سادگی ذات مردمی دارد. رویای ما در ریحان شهر این است که فراگیر شود و امیدواریم روزی گردشگران خارجی از تعاملات محلات ما بازدید کنند. برای ما در این طرح مهم است که خلق ایده توسط زنان محله ایجاد شده باشد.

مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران بیان کرد: پروژه تهران خانواده بسیار کلیدی است. ما در حال حرکت به سمت تهران شهر خانواده در حرکت هستیم. در ساده ترین خانواده ما می توانیم از این موضوع صحبت کنیم اما آیا عمیقا در این راستا عمل می‌کنیم؟ ما در کشوری زندگی می‌کنیم که سیاست های تحکیم خانواده همواره در اسناد بالا دستی بوده است اما چرا خانواده در شهر احساس انزوا می‌کند؟ ما همواره سعی داریم خانواده ها را حمایت پرور کنیم. اما چرا ؟ نگاه بالا به پایین سبب شد که خانواده به انزوا کشیده شود. وقتی شهر طوری باشد که افراد نتوانند با خانواده در آن حضور یابند، خانواده به انزوا کشیده می شود.

رویداد ایده پرداز تهران و خانواده آخر هفته در جریان است

اردبیلی تاکید کرد: حقیقتا خانواده در یک تعامل درهم تنیده با کل شهر است. عالی ترین سطح این است که ما خانواده را به عنوان یک عنصر عامل در شهر به رسمیت بشناسیم. باید مدیریت شهری را منعطف کرده و از دریچه نگاه خانواده به شهر نگاه کنیم. شهر ما باید خانواده محور بوده و خانواده باید برای شهرداری ها مهم باشد. در تمام مناطق رویداد ایده پرداز تهران و خانواده آخر هفته در جریان است که حدود سه هزار ایده توسط مردم و نخبگان به دست ما رسید که یک شهر چگونه می تواند خانواده محور باشد که نهایتا ۱۰۵ ایده انتخاب شد. شهر باید انگیزه و گشودگی نسبت به ایده شهروندان داشته باشد. ما در تک به تک محلات شاخص های شهر خانواده را احصا کردیم تا به تمام اجزای مدیریت شهری منعکس شود.

وی با بیان اینکه مهمترین نهاد حمایتی از زنان سرپرست خانوار در شهر تهران فارغ از کمیته امداد و بهزیستی، شهرداری تهران است، یادآور شد: ما مستمری نمی دهیم؛ بلکه خدمات مشاوره ای و کارآفرینی را در دستور کار قرارداریم و اکنون ۲۷ هزار زن سرپرست خانوار به همراه کودکانشان در سامانه ما عضو هستند. ما به دنبال مهارت آموزی و توسعه کسب و کارها هستیم. ۸۵ کوثر کارافرینی در تهران وجود دارد که زن سرپرست خانوار توسط ما معرفی می شود و شهرداری ملک را ارائه می دهد تا کارآفرین خیر از این زنان سرپرست خانوار در خط تولیدها استفاده کند. این زنان آموزش دیده می شوند و کار می‌کنند و ما نیز تضمین حقوق مکفی را برایشان ایجاد می‌کنیم.

اردبیلی خاطرنشان کرد: اکثر افراد تحت پوشش ما تحت پوشش هیچ نهادی نیستند. در واقع فردی که می‌خواهد مستمری بگیرد به سمت کمیته امداد و فردی که خواهان ایجاد شغل و کار باشد به سوی ما می آید. حتی به سراغ زنان زندانی رفتیم تا آن هایی که شرایط دارند با رای باز بتوانند در کوثرهای ما فعالیت کنند و شب به منزلشان بروند و حقوق و دستمزد دریافت کنند. ما در تمام زمان ها بازارچه هایی برای این زنان سرپرست خانوار برپا می‌کنیم. 

وی گفت: اداره کل امور زنان و خانواده شهرداری تهران در راستای ماموریت و شرح وظایف خود در امور مربوط به خانواده و با نگاه ویژه به نقش و جایگاه دختران نوجوان اجرای مجموعه طرح‌های هزار امید را در تابستان ۱۴۰۱  در دستور کار قرار داد.

مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران بیان کرد: دو دوره فراخوان هزار امید برگزار شده و به همه گروه های کنشگری دختران اعلام کردیم تا همه افرادی که می توانند برای دختران ۱۳ تا ۱۸ سال روش کنشگری خاص ارائه دهند شرکت کنند که در نهایت در پی این فراخوان۷۰ طرح ارسال شد و در نهایت توانستیم با ۲۰ نفر از این افراد قرارداد ببندیم. این ۲۰ مدل چند ۱۰ هزار دختر ما را فعال کرده است. ما در این مدل تلاش کردیم از اموری که دارای جذابیت است برای دختران استفاده کنیم.

وی بیان کرد: در اکثر کلان شهرهای دنیا از جمله کلان شهر تهران با افزایش رشد جمعیت و صنعتی شدن فعالیت ها، شاهد افزایش آلاینده ها و تغییرات آب و هوایی گسترده هستیم که از این پدیده به عنوان تغییرات اقلیم یاد می شود.

اهداف سند چشم انداز در افق ۱۴۰۴

وی ادامه داد: در این بین نقش زنان و کودکان در روند تغییرات اقلیم قابل توجه است؛ زیرا زنان و کودکان بیش از مردان در معرض آسیب های ناشی از تغییرات اقلیم قرار دارند. در راستای تحقق سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، اهداف سند چشم انداز در افق ۱۴۰۴ ، اصل پنجاهم قانون اساسی و سیاست‌های کلان حوزه زنان و خانواده و به منظور گسترش همکاری، تقویت مشارکت و استفاده بهینه از ظرفیت ها، منابع، توانایی های آموزشی، پژوهشی و اجرایی در حفاظت محیط زیست با تاکید بر نقش محوری زنان در خانواده، ایجاد ساز و کار لازم برای ایفای نقش موثر زنان در خانواده جهت دستیابی به الگوی اسلامی ایرانی در حفاظت محیط زیست و توسعه پایدار، ارتقا دانش ترویج سواد و اخلاق زیست محیطی در خانواده، افزایش مشارکت اجتماعی زنان و خانواده ها در اجرای طرح و برنامه های مرتبط با حوزه حفاظت از محیط زیست، جهت هم‌افزایی، همگرایی و توسعه زمینه های همکاری مشترک با وزارتخانه ها و سازمان های مرتبط به منظور استفاده کارآمد از منابع و امکانات و ظرفیتهای موجود در راستای تحقق اهداف با عاملیت زنان، اداره کل زنان و خانواده شهرداری تهران اقدام به «شبکه سازی و تشکیل گروه های همیار» در گام نخست کرده است.

اردبیلی یادآور شد: در اجرای گام دوم با همکاری مشترک سازمان مدیریت پسماند و با هدف ترویج فرهنگ کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی و جایگزینی آن با کیسه های پارچه ای، مسابقه «طراحی و دوخت کیسه های پارچه ای مخصوص خرید» برگزار شد که نزدیک به هزار نفر از شهروندان در طرح شرکت کردند. 

اردبیلی گفت: در گام سوم طرح با همکاری دفتر امور زنان و خانواده وزارت نیرو، وزارت نفت و سازمان پسماند نشستی با حضور ۷۰ نفر از سر شبکه های فعال محیط زیستی در مرکز مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد.

وی ادامه داد: هدف از نشست شناسایی و بهره گیری از توان کنشگران اجتماعی و سازمانهای مردم نهاد در راستای ارائه طرح های موثر و اجتماع محور نسبت به حفظ محیط زیست شهری و اصلاح الگوی مصرف بنا شد.

مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران اعلام کرد: فاز چهارم طرح (زنان و تغییرات اقلیم) نشست علمی تخصصی ۴ ساعته با حضور بانوان کنشگر مناطق ۲۲ گانه و با هدف «مدیریت مصرف آب و برق» برگزار شد.

وی افزود: در فاز پنجم با برگزاری دوره تسهیل گری برای ۸۲۴ نفر از بانوان کنشگر مناطق ۲۲ گانه با رویکرد تحقق نقش زنان در طرح زنان و تغییرات اقلیم، مدیریت بهینه سازی مصرف انرژی، مدیریت زیست محیطی خانواده و خانه، توسعه ارتباطات موثر، اجرای فرآیندهای محله محور از طریق کنشگران (سفیران انرژی) و ایجاد فرصتهای کارآفرینی اجتماعی و توسعه اقتصاد خانواده برمبنای علوم و مهارت های زیست محیطی فراگیران برگزار شد.

اردبیلی در پایان یادآور شد: در فاز ششم با طراحی پرسشنامه و تکمیل کردن توسط جامعه آماری بانوان کنشگر و شرکت ۳۲۰ نفر از بانوان به شیوه پیش آزمون و پس آزمون انجام شد.

برچسب‌ها