کلاه فیدورا بیشتر از اینکه برای محافظت سر در برابر باد و گرما مورد استفاده قرار بگیرد برای زیبایی و روی مد بودن استفاده می‌شد. فیدورا که در قرن بیستم میلادی در میان مردان جایگاه نسبتا خوبی داشت و بیشتر با نام کارآگاهان و حتی تبهکاران با آن بارانی‌های بسیار بلند همراه شده است.

به گزارش همشهری آنلاین، کلاه در زبان انگلیسی از یک واژه قدیمی در زبان آنگلوساکسون به معنای پوشاندن گرفته شده و البته خودش هم چیزی نیست جز پوششی که مردم سرشان را با آن می‌پوشانند! انسان‌ها در طول تاریخ برای محافظت در مقابل باران، برف و آفتاب از کلاه استفاده می‌کردند که بسته به اینکه در کجا زندگی می‌کردند جنس این کلاه‌ها هم فرق داشت؛ مثلا اگر در مناطق سرد شمالی زندگی می‌کردند کلاهی از جنس چرم و اگر در منطقه گرم و استوایی بودند کلاهی از جنس نی و حصیر به سر می‌گذاشتند. حتی نوع کلاه‌ها هم متفاوت بود، مثلا اگر قصد شرکت در یک جنگ و نبرد خونین را داشتند برای حفاظت سر از آسیب‌های وارده در برابر شمشیر، نیزه و تبر کلاهخود جنگی که معمولا از جنس فلز بود به سر می‌گذاشتند و اگر می‌خواستند در یک مراسم رسمی و یک مهمانی باشکوه شرکت کنند کلاهی مجلل و زیبا را انتخاب می‌کردند. نکته جالب اینجاست که هر چه انسان قدم‌های بیشتری در مسیر زندگی برداشت کلاه‌های بیشتری را برحسب علاقه خود یا فرهنگش درست کرد و حتی اسم خاصی را هم برای آن انتخاب کرد. مثلا اگر یک کلاه را اولین بار فرد خاصی به سر گذاشته بود، بقیه هم آن را به نام آن فرد می‌خواندند.

فـیدورا

این کلاه بیشتر از اینکه برای محافظت سر در برابر باد و گرما مورد استفاده قرار بگیرد برای زیبایی و روی مد بودن استفاده می‌شد. فیدورا که در قرن بیستم میلادی در میان مردان جایگاه نسبتا خوبی داشت و بیشتر با نام کارآگاهان و حتی تبهکاران با آن بارانی‌های بسیار بلند همراه شده است. این کلاه اولین بار همراه ‌همفری بوگارت در فیلم سینمایی کازابلانکا در سینما ظاهر شد اما جانی دپ یکی از بازیگرانی است که بیشتر وقت‌ها با این کلاه بر فرش قرمز قدم می‌گذارد و به همین دلیل حتما ظاهر آن برای سینمادوستان آشناست.  

 بـرت

کلاه برت یکی از افتخارات هر فرانسوی است. این کلاه که به صورت سنتی در کشور فرانسه تولید و یکی از نمادهای این کشور به حساب می‌آید در جنگ دوم جهانی به عنوان نشانه نیروهای نظامی ویژه این کشور به کار می‌رفت. اما از سال ۱۹۶۰ میلادی در سراسر جهان محبوب شد و مورد استفاده قرار گرفت که این موضوع باعث خوشحالی و غرور فرانسویان شد. این کلاه که امروزه مردان و زنان بسیاری در رفت‌وآمدهای روزمره خود از آن استفاده می‌کنند به دلیل شکل ظاهری اش بیشتر به کلاه کج معروف است. البته این کلاه بیشتر در میان هنرمندان و دانشجوهای هنر محبوبیت دارد که معروفترین هنرمندی که همیشه این کلاه را در هر شرایطی به سر داشت اولیور میسین آهنگساز معروف فرانسوی بود.  

کابوی

کلمه انگلیسی گاوچران اولین بار در سال ۱۷۲۵ و از کلمه اسپانیایی «واکرو» به وجود آمد، به معنی کسی که مسوولیت گاوهای مزرعه را برعهده دارد. گاوچران‌ها کلاه مخصوصی داشتند که کلاه کابوی نامیده می‌شد؛ این کلاه یار همیشگی گاوچران‌های آمریکایی بود و مانند دوستی مهربان از آنها در مقابل آفتاب و باران محافظت می کرد. اما گاوچران‌ها از کلاهشان برای باد زدن و روشن کردن آتش یا جمع کردن آبی که از کوه پایین می‌ریزد کمک می‌گرفتند. امروزه این کلاه که روزگاری در هیچ حالتی گاوچران‌ها را تنها نمی‌گذاشت تنها در جشن‌ها و فستیوال‌ها به عنوان نمادی از فرهنگ آمریکا از گوشه خانه‌ها بیرون می‌آید.  

بـوتر

روزگاری مردها عادت نداشتند بدون کلاه از خانه خارج شوند و کلاه بخشی از فرهنگ مردانه‌شان بود. فرقی نمی‌کرد کجا می‌روند محل کار، تفریح یا خرید هرچه بود باید کلاه به سر می‌گذاشتند. اما نوع کلاه‌ها بنا به اینکه تابستان بود یا زمستان فرق داشت. کلاه بوتر روزگاری نمادی از آغاز فصل تابستان بود که با خود گرما و آفتاب را به همراه می‌آورد و مردان برای اینکه در یک روز گرم تابستانی نسوزند این کلاه را بر سر می‌گذاشتند. مائوریک چوالیر بازیگر معروف فرانسوی یکی از هواداران این کلاه بود که هیچ‌وقت حتی زمانی که این کلاه مد نبود و کسی به سر نمی‌گذاشت حاضر نبود از این مدل کلاه دوست‌داشتنی‌اش جدا شود.  

تـاپ هت

به نظر بچه‌ها حتی اگر بحث شعبده‌بازی هم پیش نیاید همیشه از این کلاه یک خرگوش بیرون می‌آید. کلاهی که اولین بار از جنس نمد با لبه‌هایی پشمی درست شد اما به مرور زمان روش درست کردن آن تغییر کرد. ابتدا لایه‌های زیری این کلاه را با چندین لایه پارچه پنبه‌ای نرم و با چسبی قوی به هم می‌چسبانند بعد کلاه را روی شعله ملایمی از آتش می‌گیرند تا چسب و پارچه نرم و منعطف شود و صاحب آن بتواند با کلاه به راحتی در دستانش بازی کند و به آن شکل دهد. در قرن ۱۹ میلادی مردم این کلاه را نه با نام تاپ هت بلکه لوله بخاری می‌شناختند چون آبراهام لینکلن در دوران ریاست‌جمهوری‌اش از این کلاه که البته کمی بلندتر از نوع معمولی‌اش بود به سر می‌گذاشت. بعضی‌ها می‌گویند لینکلن برای اینکه بتواند نامه‌های مهم و محرمانه‌اش را در آن پنهان کند دستور داده بود تا قد کلاهش بلندتر از نوع معمولی آن باشد.  

کـلاه جوانان 

برخلاف نامش، مردان در هر سن و سالی طرفدارش بودند و آن را بر سر می‌گذاشتند. این کلاه در قرن ۱۹ و ۲۰ میلادی جای خود را در میان مردان آمریکا و اروپا باز کرد به طوری‌که اگر در آن روزگار زندگی می‌کردید کافی بود تا نگاهی کوتاه به اطراف بیندازید تا این کلاه را بر سر هر مردی ببینید. علت اینکه این کلاه را به جوانان نسبت داده‌اند این است که اوایل قرن ۱۹ و زمانی که کلاه جوانان هنوز خیلی شناخته شده نبود بیشتر خبرنگاران جوان یا گلف‌بازان آن را بر سر می‌گذاشتند و به همین علت این کلاه به این اسم در میان طرفدارانش نامیده شد. اگر رایان رینالد بازیگر مشهور کانادایی را بشناسید و فیلم‌های او را دیده باشید مطمئنا چهره او را بدون کلاه جوانان به خاطر نخواهید آورد.  

سـومبـرو

زادگاه اصلی سومبرو مکزیک است و به همین دلیل این کلاه نمادی از مردمان و جشن‌های کشورش است. اگر روزی به مکزیک سفر کنید می‌توانید این کلاه بزرگ را با آن لبه‌های برگشته و رو به بالا، در دو جنس متفاوت بخرید. اما چرا یک کلاه با دو جنس کاملا متفاوت؟ این کلاه که ابتدا تنها با یک هدف و برای جلوگیری از برخورد نور آفتاب با صورت در این کشور رواج پیدا کرد از جنس حصیر برای کشاورزان و روستاییان درست می‌شد اما افراد متمول برای اینکه خود را از مردم فقیر و کشاورز جدا کنند به تهیه کلاه‌هایی نرم از جنس پر روی آوردند. با اینکه دیگر مکزیکی‌ها از این کلاه در زندگی روزمره خود استفاده نمی‌کنند اما هنوز هم سومبرو پای ثابت جشن‌ها و مراسم سنتی این کشور آمریکای جنوبی است. پاپ بندیکت دوم زمانی که اواخر مارس ۲۰۱۲ به این کشور سفر کرد کلاه سومبرو را به عنوان نمادی از کشور مکزیک و نشانه‌ای از علاقه خود به این ملت به سر گذاشت.  

 بـیسـبال

کلاه بیسبال که بیشتر آن را به عنوان کلاهی ورزشی می‌شناسیم برای امروز و دیروز نیست،  این کلاه سابقه‌ای بیشتر از اینها دارد. شاید از اواخر قرن ۲۰ میلادی ورزشکاران و دختران و پسران جوان به استفاده از این کلاه روی آورده باشند اما اولین بار در دهه ۱۸۶۰ میلادی فردی به اسم بروکلین اکسیلسیرز این کلاه را بر سر گذاشت. البته نسل اولیه کلاه بیسبال به شکل امروزی نبود، لبه‌اش کوتاه‌تر بود به گونه‌ای که نمی‌توانست از چشم و صورت ورزشکار در مقابل آفتاب به طور کامل محافظت کند. همچنین بندی که امروزه در پشت کلاه برای اندازه کردن کلاه است وجود نداشت.

 فــز

این کلاه قرمز رنگ استوانه‌ای با آن منگوله مشکی که از آن آویزان است اولین بار در قرن ۱۷ میلادی در کشور مراکش بر سر مردان نشست اما به سرعت توانست جای خود را در کشورهای مختلف باز کند و کلی طرفدار پیدا کند. ساکنان امپراتوری عثمانی، کشورهای مسلمان‌نشین جنوب شرق آسیا و بعضی از ساکنین اروپایی جزو افرادی هستند که روزگاری از این کلاه استفاده می‌کردند. با وجود اینکه حدود ۴ قرن از عمر این کلاه می‌گذرد اما این کلاه هنوز هم در کشورهای مختلف، خصوصا کشورهای عربی و اسلامی طرفداران خاص خودش را دارد.  تصویری که از این کلاه به ذهن هر کسی خطور می‌کند به قرن ۱۹ میلادی برمی‌گردد زمانی که مردان انگلیسی که آن را نمادی از آرامش می‌دانستند و بعد از یک روز کاری به سر می‌گذاشتند تا در خیابان‌ها یا مزارع اطراف شهرهای عربی پیاده‌روی کنند. اگر خیلی اهل تماشای فیلم‌های انیمیشنی باشید دیده‌اید که خیلی از این شخصیت‌های کارتونی بعد از انجام یک کار سخت یا زمانی که در تعطیلات روی یک تخت سفری دراز کشیده‌اند این کلاه را بر سر دارند. تامی کوپر کمدین و شعبده‌باز انگلیسی یکی از طرفداران پر و پا قرص فز بود که همیشه این کلاه را به سر داشت و حتی در لحظه مرگش در یک برنامه زنده تلویزیونی از این کلاه جدا نشد.  
۱۰۰ سال مردم این کلاه را بر سر گذاشتند تا اینکه به فرم استاندارد و یکدست امروزی در آمد. نکته جالب اینجاست که این کلاه تنها مخصوص بازیکنان بیسبال نیست بلکه بعضی از ارتش‌های دنیا نیز این کلاه را بخشی از اونیفرم نظامی خود کرده‌اند و به سر می‌گذارند.