تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۴۰۲ - ۲۱:۵۵

منابع متعددی بر الگوی رفتاری فرد با همسر موثر است. از رسانه¬های رسمی و غیررسمی تا کلیشه¬های جنسیتی حاکم بر خرده فرهنگ¬ها و نهادهای آموزشی و... اما مهم¬ترین نهادی که به فرد می¬آموزد باید با همسر خود چگونه رفتار کند؛ خانواده است.

همشهری آنلاین؛ گروه خانواده: به گزارش همشهری آنلاین زهرا میرزائی، دکتری مطالعات زنان در یادداشتی نوشت: 
«بر اساس ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی "زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند." نمی¬توان از جوانی که به تازگی وارد خانواده¬ی مستقل خود شده¬است انتظار داشت بداند چگونه باید با همسر خود حسن معاشرت داشته باشد. حق هر انسانی است که قبل از بازخواست تکلیف، بیاموزد. در اصل دختر و پسر ما قبل از ورود به خانواده و البته قبل از تصمیم به ازدواج باید تکریم همسر یا همان حسن معاشرت را بیاموزد. چرا فرد در خانواده ملزم به حسن معاشرت است؟ چون کرامت نفس یکی از مفاهیم بسیار مهم در فرهنگ اسلامی و ایرانی است. اما آیا عموم جامعه می¬دانند که تکریم همسر در خانواده چیست؟ حسن معاشرت یعنی چه؟
منابع متعددی بر الگوی رفتاری فرد با همسر موثر است. از رسانه¬های رسمی و غیررسمی تا کلیشه¬های جنسیتی حاکم بر خرده فرهنگ¬ها و نهادهای آموزشی و... اما مهم¬ترین نهادی که به فرد می¬آموزد باید با همسر خود چگونه رفتار کند؛ خانواده است. فرد در خانواده یاد می¬گیرد که جایگاه مرد و زن کجاست؟ کودک از نوع معاشرت پدر و مادر درک می¬کند که در آینده چگونه باید با همسر خود معاشرت کند. پژوهش¬های بسیاری در زمینه یادگیری خشونت علیه همسر در کودکان با تجربه¬ی چالش¬های خانوادگی صورت پذیرفته است که بیان می¬دارند بسیاری از افرادی که در کودکی شاهد همسرآزاری در والدین خود بوده¬اند؛ این مساله را در زندگی خود نیز تکرار کرده¬اند.
دختران از روحیه¬ی عاطفی بیشتری برخوردار هستند و از سوی دیگر پسران به دلیل آماده¬شدن برای احساس مسئولیت در جامعه به سمت قوی¬تر شدن در بعد جسم و روح تربیت می¬شوند. نکته¬ی مهم این¬جاست که پسران باید از پدران خود بیاموزند که در کنار محکم شدن برای پذیرش مسئولیت اجتماعی و تقبل ریاست بر خانواده (ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی: در روابط زوجین ریاست خانواده از خصائص شوهر است.) که نیازمند کنترل احساس و رفتار منطقی است؛ باید همسر خود را با کرامت و حسن معاشرت از عشق لبریز سازد. بهترین و موثرترین راه برای آموزش این امر، جاری کردن حسن معاشرت و عشق¬ورزی از سوی پدر به مادر است. مشاهده¬ی این امر در خانواده، عشق¬ورزی در خانواده همراه با رفتار منطقی و محکم در خارج از خانواده را به پسران می¬آموزد.
از سوی دیگر فرزندان با مشاهده¬ی احترام متقابل بین پدر و مادر و رعایت حرمت بین آنان بدون نیاز به شنیدن تکریم همسر را یادگرفته و این امر در آنان درونی می¬شود. مادر نماد عاطفه و حمایت احساسی در خانواده است. فرزندانی که در آغوش مادر خود از محبت سیراب شوند و با توجه به نیازهای دوره¬های مختلف رشد خود دلبستگی ایمن را بیاموزند، به لحاظ عاطفی با شریک زندگی خود نیز موفق خواهند بود. یکی از مواردی که موجب شکستن حسن معاشرت در بین زوجین است؛ همین امر عدم بلوغ فرزندان در ابراز محبت و سبک¬های دلبستگی است. اگر امنیت فرد قبل از ازدواج در خانواده تامین نشود، به سختی خواهد توانست چالش¬های رایج زندگی خود را حل کند.
پس پدران و مادران جوان حقوق همسر خود را باید رعایت کنند و بین خودشان حسن معاشرت و کرامت نفس خط قرمزبدانند. از سوی دیگر باید به این امر توجه کنند که فرزندان ایشان دلبستگی و روابط عاطفی سالم و یا ناسالم را در خانواده خواهند آموخت. اگر پدر و مادر نتوانند الگوی صحیح روابط خانوادگی را به نسل بعد منتقل کنند باید شاهد خسارت¬های جبران ناپذیر در روابط عاطفی و خانوادگی فرزندان خود باشند.»
 

منبع: همشهری آنلاین