غزه، یکی از قدیمی‌ترین شهرهای جهان است، اما سال‌هاست که داشته‌های تاریخی این شهر باستانی زیر اخبار جنگ و ویرانی پنهان شده و در هر جنگ، بخشی از داشته‌های تاریخی این شهر که از تمدن‌های مختلف برجای مانده، ویران یا دچار آسیب شده است.

همشهری -تقریبا غیر از باستان‌شناسانی که به‌صورت موضوعی سایت‌های باستانی جهان را دنبال می‌کنند و با تاریخ کهن غزه آشنا هستند، هیچ‌کس دیگر آشنایی چندانی با این شهر تاریخی ندارد و غزه تنها در اخبار جنگ خلاصه شده است. شاید به همین دلیل است که فاضل‌العتول، از باستان‌شناسان برجسته غزه با ناراحتی به خبرگزاری «میدل ایست‌ای» گفته است که «تاریخ غزه را نمی‌شناسند و این برای من بسیار ناراحت‌کننده است.» تاریخدانانی نظیر ژان پیر فیلیو، قدمت شهر غزه را بیش از ۵هزار سال تخمین زده و معتقدند که تمدن‌های متعدد از دوره فراعنه مصر تا  فنیقیه، فلسطینی‌ها، کنعانی‌ها، آشوری‌ها و مغول‌ها، تا عصر بیزانس، اسکندر و روم، تا عثمانی و بریتانیا، همگی به‌دنبال فتح غزه بودند تا به بنادر و راه‌های تجاری این منطقه که آفریقا و آسیا را به یکدیگر متصل می‌کرد، دسترسی داشته باشند.
جنگ اخیر در غزه دومین هفته خود را نیز پشت سر گذاشت و مردم غزه همین امروز هم با صدای انفجارهای مهیب از خواب برخاستند. همین حالا که این گزارش را می‌خوانید بخش‌های دیگری از تاریخ غزه آسیب دیده و به محوطه‌ها و بناهای تاریخی این شهر کهن خاورمیانه آسیب وارد شده است. محوطه‌های تاریخی بسیاری در غزه وجود دارند که باستان‌شناسان نمی‌توانند آنها را کاوش کنند. فاضل‌العتول، باستان‌شناس مشهور در غزه به میدل ایست‌ای می‌گوید: در کمپ متراکم و فقیر آوارگان شاطی که به‌عنوان کمپ ساحلی شناخته می‌شود و در حاشیه شهر غزه در امتداد دریای مدیترانه قرار دارد، لایه‌های باستانی متعددی وجود دارد که اردوگاه آوارگان فلسطینی روی آن بنا شده و امکان حفاری این منطقه وجود نداشته است.