همشهری آنلاین: در آغاز این نشست، محمد خراسانیزاده ضمن اشاره به مظلومیت ملت فلسطین و جنایات اخیر رژیم غاصب صهیونیستی در این کشور گفت: پس از طوفان الاقصی، رژیم غاصب صهیونیستی نتوانست خشم مردم فلسطین را تاب بیاورد و نوعی از خشونت و حمله وحشیانه را علیه این ملت مظلوم آغاز کرده است؛ به نحوی که تاکنون بیش از هشت هزار فلسطینی به شهادت رسیدهاند که از همینجا به ارواحشان درود میفرستیم.
کنشگری موزه متناسب با اتفاقات روز دنیا
خراسانیزاده با اشاره به اینکه موزه هنرهای معاصر تهران، به عنوان مهمترین موزه غرب آسیا که کنشگری فعالی در عرصه هنر دارد، به زودی میزبان اتفاق متفاوتی خواهد بود و هنرمندان درجه یک و تراز اولی را معرفی خواهد کرد، گفت: برای اینکه موزه هنرهای معاصر تهران به شأن حقیقی خود بازگردد و امکان جهتدهی به حوزههای مختلف را داشته باشد، باید متناسب با اتفاقات روز دنیا کنشگری کند و این نمایشگاه، نمونهای مناسب از این کنشگری است.
خراسانیزاده عنوان کرد: امروز، کارتون و کاریکاتور به عنوان هنری بهروز در بطن جوامع مطرح است. کارتون و کاریکاتور، هنری است که برای تزئینات استفاده نمیشود بلکه واکنشی به اتفاقات روز و در لحظه است؛ کاریکاتور دارای زبان مخصوص به خود است و هنری وابسته به زبان نیست؛ بلکه بیان هنری فرا ملی دارد. به همین دلیل است که هرگز بیگانگی زبانی در آثار هنرمندان این عرصه حس نمیشود و درک متقابل خوبی را به وجود میآورد.ژ
افزایش تعاملات هنری با هنرمندان امریکای لاتین
سید امیر جاوید، قائم مقام رئیس حوزه هنری در امور بینالملل، نیز در سخنانی بیان کرد: حوزه هنری یکی از ماموریتهای بینالمللی خود را در حوزه آمریکایی لاتین تعریف کرده است. به دلیل حجم بالای آثار ضد امپریالیستی و ضد صهیونیستی و مقاومت هنرمندان آمریکای لاتین و اشتراکاتی که با فرهنگ ما دارند، تصمیم گرفتیم در فضای فرهنگی هنری تعاملاتمان با آنها بسامد بیشتری داشته باشد. به همین دلایل است که قریب به یک دهه هنرمندان منطقه آمریکای لاتین برای حوزه هنری مهم بودهاند و با همراهی استاد شجاعی طباطبایی، حضور پررنگ هنرمندان را شاهد بودهایم. از امسال بنایمان بر این است که پس از برگزاری رویداد پیشرو، اتفاقات اینچنینی شتاب و توسعه بیشتری پیدا کند؛ به ویژه پس از سفر رئیسجمهور به آمریکای لاتین و رونمایی از تندیس سردار سلیمانی در تالار مشاهیر نیکاراگوئه، این جریان شتاب بیشتری پیدا کرد.
او افزود: بنا داریم در شاخههای مختلف میزبان رویدادهای متمرکز با محوریت آمریکای لاتین باشیم و نمایشگاهی که از چهرههای سرشناس کارتونیست کوبایی، مکزیکی، کلمبیایی و ونزوئلایی رقم خواهد خورد، به لحاظ فنی و کیفی از شان مناسبی برخوردار است. از جانب حوزه هنری از آقایان خراسانیزاده و شجاعی طباطبایی تشکر ویژه دارم که حقیقتا اگر همکاری این دو بزرگوار نبود، چنین رویدادی شکل نمیگرفت.
قائم مقام رئیس حوزه هنری در امور بینالملل عنوان کرد: آغاز نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین با دو اتفاق همزمان شده است که توجه مخاطبان را جلب میکند؛ نخست، همزمانی آن با هفته مبارزه با استکبار جهانی و دیگری، عملیات طوفان الاقصی است. برخی آثار نمایشگاه با رویکرد ضد صهیونیسم و ضد استکباری خلق شدهاند که نشان از روحیه آزادیخواهانه هنرمندان دارند.
حضور هنرمندان امریکای لاتین در ایران
سیدمسعود شجاعی طباطبایی ضمن واکاوی بیشتر نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین گفت: میتوان گفت همزمان با شروع اتفاقات بینالمللی که در دوسالانه کاریکاتور اتفاق افتاد، با هنرمندان آمریکای لاتین چون آرس و کارلوس آماری آشنا شدیم. امکان حضور آرس به عنوان یکی از چهرههای هنری برجسته آمریکای لاتین در ایران فراهم شده و او در نمایشگاه حضور خواهد داشت. حضور هنرمندانی نظیر آرس در نمایشگاه، غنا و اعتبار خاصی را به همراه خواهد داشت. در روزهای اخیر شاهد نسلکشی مسلمانان فلسطین بودیم و هنرمندان آمریکای لاتین نیز بسیار جلوتر از دیگران، در واکنش به این جنایات پیشقدم بودند و کارهای موثر بسیاری را طی روزهای اخیر خلق کردند.
شجاعی طباطبایی درباره نحوه شکلگیری این نمایشگاه گفت: نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین با توجه به ارتباط سیساله ما با هنرمندان این منطقه رقم خورده است. نزدیک به ۴۰۰ اثر از ۱۵ کشور همچون آرژانتین، اکوادور، هندوراس، مکزیک، کوبا، شیلی، کاستاریکا، کلمبیا، جمهوری دومینیکن، پرو اروگوئه، ونزوئلا و نیکاراگوئه در نمایشگاه پیشرو ارائه میشود که غالب آثار از کشورهای کوبا، برزیل، آرژانتین مکزیک و ونزوئلا است.
او اضافه کرد: نگارخانه شماره ۵ موزه هنرهای معاصر تهران که به نوعی نگارخانه اصلی موزه است، به آثار مرتبط با اتفاقات تلخ غزه اختصاص پیدا کرده است.
شجاعی طباطبایی افزود: برای اولین بار است که نمایشگاهی از آثار هنرمندان ۱۵ کشور آمریکای لاتین با رویکرد غالب ضد استکباری و ضدصهیونیستی برگزار میشود و بسیار خوشحالم که این رویداد را در موزه هنرهای معاصر تهران شاهد هستیم. تعداد آثار مرتبط با غزه از آمریکای لاتین آنقدر زیاد بود که بنا شد این آثار را در نگارخانه اصلی موزه به نمایش بگذاریم. از آنجا که این آثار در حال افزایش هستند، ممکن است در دیوارهای خالی موزه نیز به نمایش گذاشته شوند. هماکنون در بخش غزه، بیش از ۶۰ اثر فاخر و جدید ارائه شده است.
نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین شامل آثار هنرمندان مطرحی چون آرس، آدان ایگلساستولدو، برادی رودریگوئز، رامیرو زاردویاس، لوییس کارلوس فرناندز، مارکوس دسوزا، رائول فرناندو زولتا و... از ۱۱ تا ۲۸ آبان جاری در موزه هنرهای معاصر تهران برپا خواهد بود.
این نمایشگاه هنری، عصر روز پنجشنبه، ۱۱ آبان جاری از ساعت ۱۶ در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح میشود.