همشهری آنلاین: در روزهای اخیر رسانههایی همچون الجزیره، گاردین و پولیتیکو به نکات جالب درباره ترفندهای رسانهای که توسط رسانههای غربی برای پوشاندن جنایات رژیم صهیونیستی استفاده میشود، پرداختهاند.
محورهایی که رسانههای غربی دنبال میکنند
خبرگزاری الجزیره در گزارشی با تیتر «پوشش غرب از جنگ غزه-متعصبانه یا غیرحرفهای؟» نوشت:
برخی خبرگزاریها جنایات جنگی اسرائیل در غزه را مشروع جلوه میدهند. رسانههای غربی این محورها را دنبال میکنند:
- ادعاهای غیرمستند
- نمایش یک طرف ماجرا
- القای اینکه مردم فلسطین ابزاری در دست حماس هستند
سوگیری سیستماتیک به نفع اسرائیل
الجزیره همچنین نوشت:رسانههای جریان اصلی غرب دچار سوگیری سیستماتیک به نفع اسرائیل هستند که این مسئله اعتبار آنها را خدشهدار خواهد کرد. آنها فلسطینیان را ضدبشر توصیف میکنند تا جنایات و نقض حقوق بینالملل توسط اسرائیل را توجیه کنند. مانند قطع سوخت، آب و غذا که طبق قوانین بینالمللی جنایت جنگی محسوب میشود.
عدماجازه ورود خبرنگاران خارجی به غزه
الجزیره در جای دیگری از این گزارش مینویسد:
خبرنگاران غربی به اسرائیل رفتهاند و در آنجا گزارشهای گستردهای درباره غم و اندوه خانوادههای اسرائیلی منتشر کردهاند. اما اسرائیل به خبرنگاران خارجی اجازه ورود به غزه را نداده است.
الجزیره به صحبت آروا دیمون، خبرنگار سابق CNN و یکی از اعضای فعلی شورای آتلانتیک در واشنگتن دیسی اشاره میکند که گفته بود:
«رسانههای غربی با استانداردهای دوگانه به پوشش خبری میپردازند و سعی دارند مسلمانان و اعراب را پایینتر از انسان معرفی کنند.»
سؤالی که از فلسطینیها پرسیده میشود ولی از اسرائیلیها خیر
کارشناسان دیگر در گفتوگو با الجزیره گفتند: «از فلسطینیهایی که برای صحبت با شبکههای خبری غربی دعوت میشوند سؤال میشود که آیا حماس را محکوم میکنند؟ درحالیکه از مهمانان اسرائیلی بهندرت خواسته میشود که سیاستهای آپارتایدی دولتشان را محکوم کنند. مدام تکرار میکنند که حماس یک گروه تروریستی است. اما این اسرائیل است که قوانین بینالمللی را نقض میکند، نسلکشی میکند و سالهاست به شیوه آپارتاید، فلسطینیان را محاصره کرده است.»
روشی که شایعات را پخش میکنند
ادعاهای غیرمستند مقامات اسرائیلی در صفحات اول خبرگزاریهای غربی مثل The Independent، CNN، Fox News و New York Post منتشر میشود.
مثلاً جو بایدن، تلویحاً گفت که او تصاویری از نوزادان تکه تکه شده را دیده است. کاخ سفید بعداً از اظهارات او عقبنشینی کرد و گفت بایدن خودش چنین تصاویری را ندیده و فقط گزارشهای خبری را دیده است. اما آنها با این روش به پخش شایعات دامن میزنند.
اخراج از خبرگزاری در صورت دفاع از فلسطینیان
الجزیره همچنین به صحبتهای لیلا مغربی، روزنامهنگار مستقل بریتانیایی با تبار فلسطینی-سوری پرداخته که گفته است: «درحالیکه برخی از روزنامهنگاران در رسانههای غربی ممکن است بخواهند گزارش دقیقتری منتشر کنند، میترسند که اگر علیه تعصبات طرفداران اسرائیل صحبت کنند، زندگی و شغل خود را از دست بدهند. البته همه این سیاستها به این نتیجه منجر خواهد شد که رسانههای غربی اعتبار خود را از دست بدهند.»
پولپاشی وزارت خارجه اسرائیل برای جوسازی در فضای مجازی
پولیتیکو در گزارشی با تیتر «اسرائیل برای شکل دادن به افکار عمومی، سیلی از محتواها را در شبکههای اجتماعی منتشر کرده است» نوشته است که اسرائیل برای حمایت از اقدامات خود محتواهای بسیاری را در شبکههای اجتماعی منتشر کرده است. بهعنوان مثال انتشار تصویر خونین نوزادی که پولیتیکو مینویسد: اینگونه محتواها از طرف خبرنگاران نیست، بلکه با تأمین مالی توسط وزارت خارجه اسرائیل ساخته شده است.
پولیتیکو همچنین نوشته است که اسرائیل تلاش دارد در جنگ اطلاعاتی آنلاین برنده شود. سخنگوی هیأت اسرائیل در اتحادیه اروپا که بهدلیل نگرانیهای امنیتی نامش فاش نشد گفته بود: «جنگ فقط روی زمین نیست.»
رگبار تبلیغات
پولیتیکو از اقدامات رسانهای اسرائیل تحت عنوان «رگبار تبلیغات» تعبیر کرده و اینگونه تحلیل میکند که وزارت خارجه اسرائیل موفق شده محتواهای خود را به بیش از ۴میلیون بازدید در شبکه اجتماعی ایکس برساند و این محتواها عمدتاً افراد بالای ۲۵سال را در کشورهای مختلف هدف قرار داده است.
پولیتیکو معتقد است وزارت خارجه اسرائیل پول زیادی را صرف کرده تا محتواهایی تولید کند که حماس را به داعش تشبیه میکند. وزارت خارجه اسرائیل همچنین برای انتشار محتوا در یوتیوب نیز هزینههای بسیاری اختصاص داده است.
همدستی گوگل با اسرائیل
پولیتیکو همچنین اعتراف میکند که با توجه به حذف محتواهای خشونتآمیز توسط گوگل، برخی از محتواهای خشونت آمیز همچنان در کانال یوتیوب وزارت خارجه اسرائیل موجود است.
پولیتیکو خاطرنشان میکند درحالیکه اسرائیل جنگ آنلاین خود را تقویت میکند، حملات هوایی به زیرساختهای مخابراتی غزه انجام داده تا میلیونها نفر در آستانه قطع کامل راههای ارتباطی قرار گیرند.
استاندارد دوگانه
گاردین مقالهای از یک استاد دانشگاه را منتشر کرده که از این تیتر برای مطلب خود استفاده کرده است:
«استاندارد دوگانه درباره اسرائیل و فلسطین، ما را در تاریکی اخلاقی رها میکند»
با توجه به اینکه جنایات رژیم صهیونیستی برای همه جهان آشکار شده، رسانهای همچون گاردین مجبور شد با انتشار مقالهای از مصطفی بیومی، استاد کالج بروکلین دانشگاه نیویورک، به روشهای مغرضانه و جهت دار پوشش رسانهای جنایات اسرائیل توسط رسانههای غربی اعتراف کند.
اگر اخبار را از رسانههای آمریکایی ببینید، تصور میکنید فلسطینیها اسرائیل را اشغال کردهاند.
مصطفی بیومی در این مقاله میگوید: «اگر فقط اخبار ایالات متحده را تماشا کنید، احتمالاً تصور میکنید که همیشه این فلسطینیها هستند که حمله میکنند و اسرائیل فقط واکنش نشان میدهد. حتی ممکن است فکر کنید که فلسطینیها هستند که سرزمین اسرائیل را استعمار میکنند و شما احتمالاً فکر میکنید اسرائیل که کنترل بر زندگی ۵میلیون فلسطینی در کرانه باختری و غزه را در دست دارد و در عین حال حق رأی در انتخابات اسرائیل را از آنها سلب میکند، یک دمکراسی است.»
روشی برای توجیه نسلکشی
مصطفی بیومی همچنین نوشته است که وزیر دفاع اسرائیل از تعابیر توهینآمیز برای فلسطینیان استفاده میکند تا توجیه نسلکشی رژیم صهیونیستی باشد.
او همچنین معتقد است استاندارد دوگانه و نفاق آنجاست که درباره اوکراین میگویند آنها دارند در برابر اشغال خارجی مقاومت میکنند اما فلسطینیان را از هر راهی برای مقاومت محروم میکنند. حتی روشهای غیرخشونت آمیزی همچون جنبش بایکوت و تحریم اسرائیل را جرمانگاری میکنند.
همراهی رئیسجمهور اوکراین با سیاست رسانهای غرب
رئیسجمهور اوکراین میگوید اسرائیل حق دارد از خود دفاع کند اما آیا همین جمله را درباره روسیه خواهد گفت؟
مخفی کردن عدمتوازن قوا بین دولت اسرائیل و مردم فلسطین
مصطفی بیومی در ادامه میگوید که یکی از استانداردهای دوگانه رسانههای غربی آن است که عدمتوازن قوا بین دولت اسرائیل و مردم فلسطین را مخفی میکنند. درحالیکه بین کسی که تحت سلطه و مستعمره است با کسی که سلطهگر و استعماگر است تفاوت وجود دارد.