برخلاف انتظار، بسیاری از کشورهای عربی همزمان با بمباران غزه و جنایات علیه فلسطینی‌ها، اقدامی علیه رژیم صهیونیستی نکردند.

گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: حدود هفت قرن پیش، «خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی»، شاعر جهانی ایران در غزلی معروف با سوزی از داغ دل گفت « من از بیگانگان دیگر ننالم/که با ما هر چه کرد آن آشنا کرد»؛ امروز هم که جنگ ضدانسانی علیه کودکان و مردم فلسطین در نوار غزه جریان دارد، مواضع شرم‌آور برخی سیاستمداران کشورهای مسلمان و عربی منطقه یادآور همان ابیات معروف حافظ است. آشنایان همزبان فلسطین این روزها از هزار بیگانه، برای فلسطین بیگانه‌ترند. مواضع برخی از رهبران عربی در قبال فاجعه انسانی و کشتار بیش از ۴ هزار کودک بی گناه در هولوکاست غزه عرق بر چهره می نشاند و نشان می‌دهد که برای برخی سازشکاران عربی در منطقه زد و بندهای اقتصادی با تل آویو بر جان و خون میلیون‌ها مسلمان فلسطینی برتری دارد. در این گزارش مواضع سرد و منفعلانه برخی کشورهای عربی در قبال جنگ جاری علیه غزه را با برخی مواضع حمایتی در غرب نسبت به تحولات فلسطین مورد بررسی قرار داده‌ایم:

آشنایان بیگانه فلسطین

یک روز پس از عمیات طوفان الاقصی «موسی ابومرزوق» از اعضای جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با انتقاد از برخی کشورهای عربی گفته بود که برخی مقامات تشکیلات خودگردان و برخی کشورهای عربی به صورت محرمانه از غرب می‌خواهند که حماس را از بین ببرد. برخی مواضع انفعالی کشورهای عربی در قبال جنایات غزه به شرح ذیل است:

خنجر از پشت زدن امارات

امارات متحده عربی یکی از بدترین مواضع را در برابر مقاومت فلسطین داشته است و «ریم الهاشمی»، وزیر دولت امارات در امور همکاری‌های بین‌المللی در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد پس از عملیات طوفان الاقصی، عملیات جنبش حماس را «جنایت» خواند. تایمز اسرائیل در آن زمان، مواضع امارات را ستود.

سکوت عمان

حداکثر واکنش عمان به تحولات فلسطین، در همان روز عملیات موفق طوفان الاقصی بود که در آن وزارت خارجه عمان خواستار توقف کلیه درگیری‌ها از سوی دو طرف شد. در یک ماه گذشته همزمان با بمباران نوار غزه، دولت عمان از محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی خودداری کرده است.

شق القمر اردن

با وجود آن که اردن تلاش دارد تا از خود یک چهره حامی فلسطین نشان دهد، اما در میدان عمل اردنی‌ها کار خاصی را در برابر جنایات غزه انجام نداده‌اند. حداکثر اقدام اردن در یک ماه گذشته برای کمک به غزه، ارسال چند بسته کمک هوایی از طریق چتر نجات برای بیمارستان اردنی غزه در روز گذشته بود. پس از ارسال کمک‌ها، «عبدالله دوم»، پادشاه اردن در سخنانی تبلیغاتی اعلام کرد که نیروی هوایی کشورش موفق به ارسال یک محموله کمک‌ فوری دارویی و تجهیزات پزشکی از طریق هوا و در تاریکی شب به غزه شدند.

وسط بازی مصر

مصری‌ها تلاش زیادی دارند تا خود را به فلسطینی‌ها نزدیک نشان دهند، اما قاهره جز درخواست آتش بس، واکنش دیگری به تحولات غزه ندارد. این در حالی است که انتظار می‌رود دولت قاهره در گشایش گذرگاه رفح و ارسال چند برابری کمک‌های انسانی اقدامات گسترده‌تری انجام دهد. ارسال بیسکوئیت های فاسد به غزه یکی از رسوایی‌هایی مصر بود که ویدئوی آن در روزهای اخیر منتشر شد.

بیشتر بخوانید:

پیش بینی یک تحلیلگر از پایان موجودیت ننگین اسرائیل

سرپیچی نیمی از نظامیان اسرائیل از نتانیاهو | جایی برای دیپلماسی وجود ندارد | ما فرار نمی کنیم

ممنوعیت حمایت از فلسطین در عربستان

«ناشط قطیفی»، کاربر سعودی در شبکه اجتماعی ایکس از ممنوعیت حمایت از فلسطین در عربستان خبر داد و در این ارتباط نوشت: «دولت عربستان از برگزاری تظاهرات در حمایت از مردم فلسطین در قطیف ممانعت کرد.» این حساب توییتری در ادامه اورده است: «دولت عربستان تهدید کرده است در صورت برگزاری هرگونه تظاهراتی در این خصوص، شرکت کنندگان در آن را بازداشت می کند.» براساس این حساب توییتری، «دولت عربستان همچنین شرکت کنندگان در چنین تظاهراتی را خرابکار توصیف کرده است.»

بی توجهی مراکش به حامیان فلسطین

پس از بمباران بیمارستان المعمدانی غزه، تظاهرات بزرگی از سوی شهروندان مراکشی برگزار شد و در آن معترضان خواستار اخراج سفیر رژیم صهیونیستی شدند، اما دولت مراکش به این خواسته شهروندان خود توجهی نکرد. دولت مراکش همچنین کمترین موضع گیری را درباره جنایت صهیونیست‌ها در غزه داشته است.

امتناع قطر از حمایت جدی از مقاومت

در حالی که قطر یکی از متحدین اسرائیل و آمریکا به شمار می‌رود و انتظار بر آن بود که این کشور عربی خلیج فارس، کشورهای غربی را درباره جنایات رژیم صهیونیستی تحت فشار قرار دهد، اما تاکنون مقامات دوحه ترجیح داده‌اند از کارت خود برای مردم بی گناه فلسطین چیزی خرج نکنند و نقش خود را در جنایات غزه در حد یک میانجی تقلیل دهند

حمایت‌ها از فلسطین در غرب و آمریکا:

در حالیکه کشورهای عربی در انفعال به سر می برند، برخی کشورهای جهان، واکنش‌های حمایتگرانه و در عین غیرمنتظره‌ای در جانبداری از ملت فلسطین انجام دادند.

آمریکای لاتین: حداقل در سه کشور آمریکا لاتین شامل بولیوی، کلمبیا و شیلی دولت‌ها اقدام به فراخوانی سفرای خود کردند.

لولا داسیلوا رئیس‌جمهوری برزیل: سازمان ملل اکنون باید شهامت تضمین ایجاد دولت فلسطین را داشته باشد.

برنی سندرز، سناتور آمریکایی: جنایات وصف ناپذیر در غزه باید اکنون متوقف شود. بمباران‌ها باید پایان یابد، کمک‌های بشردوستانه عظیم باید به غزه ارسال شود.

پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا: با در نظر گرفتن شرایط حاضر، کسی که باید به رسمیت شناخته شود، ملت فلسطین است.

مری لو مک‌دونالد، رهبر حزب حاکم در ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند: پایان اشغال فلسطین، آپارتاید و چرخه خشونت از سوی صهیونیست‌ها ضروری است.

حمایت ۸۵۰ کارمند کمیسیون اروپا از فلسطین: کارکنان کمیسیون اروپا در سرتاسر جهان به موضع رئیس کمیسیون این اتحادیه و حمایت آن از رژیم صهیونیستی اعتراض کردند و خواستار حمایت از فلسطین شدند.

کلر دالی نماینده زن ایرلندی پارلمان اروپا: از سال ۲۰۰۸ تاکنون ۱۵۰هزار غیر نظامی فلسطینی در غزه و کرانه باختری کشته و زخمی شده‌اند که ۳۳هزار نفر از آنها کودک بوده‌اند، اما اتحادیه اروپا فقط تماشا می‌کند.

مایک والاس، نماینده پارلمان اروپا: وقتی که آمریکا میلیون‌ها عراقی را کشت تروریسم نبود؟ وقتی اسرائیل هر روز فلسطینی‌ها را می‌کشد تروریسم نیست؟ وقتی فرانسه، انگلیس، عربستان و امارات در یمن نسل‌کشی در یمن می‌کنند این تروریسم نیست؟

لیدیا ثورپ، نماینده پارلمان استرالیا: دولت‌های سراسر جهان در تلاش برای مقابله با یهودی‌ستیزی و جبران وحشت‌های هولوکاست به اسرائیل اجازه می‌دهند تا از پاسخگویی به‌دلیل اعمال آپارتاید، پاکسازی قومی، بازداشت کودکان، شکنجه، محدودیت رفت‌وآمد و گرفتن دیگر آزادی‌های مردم فلسطین شانه خالی کند.

سیریل رامافوزا، رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی: به وزارت روابط و همکاری‌های بین‌المللی دستور دادم علیه سفیر رژیم صهیونیستی در این کشور اقدام کند و در عین حال دیپلمات‌های آفریقای جنوبی از تل‌آویو برای رایزنی فراخوانده شوند.

گزینه‌های‌ اقتصادی کشورهای عربی علیه رژیم صهیونیستی

کشورهای عربی و مسلمان منطقه در برابر جنایات رژیم صهیونیستی علیه غزه گزینه‌های متعددی دارند که استفاده از هرکدام از این گزینه‌ها می‌توانست فشار بر تل آویو برای توقف بمباران غزه را افزایش دهد:

۱- قطع نفت: حدود ۶۰ درصد از نفت وارداتی رژیم صهیونیستی از دو کشور مسلمان نشین یعنی قزاقستان و جمهوری آذربایجان صورت می‌گیرد. قطع نفت از سوی این دو کشور مسلمان، فشار فزاینده‌ای بر تل آویو در اوج جنگ وارد می‌سازد.

۲- قطع صادرات نفت و انرژی به حامیان رژیم صهیونیستی: کشورهای اروپایی و بویژه آمریکا حمایت تمام قدی از بمباران نوار غزه توسط تل آویو دنبال کرده‌اند و بسیاری از کشورهای عربی منطقه که روابط بسیار نزدیکی با آمریکا دارند، از طریق توقف صدور نفت می‌توانستند آمریکا و غرب را برای فشار بر تل آویو زیر فشار مضاعف قرار دهند.

۳- فراخوانی همزمان سفرا: برخی کشورهای سازشکار عربی از جمله امارات، اردن و مصر از طریق فراخوانی سفیر خود از تل آویو می‌توانستند رژیم صهیونیستی را در فشار دیپلماتیک قرار دهند، اما این کار را انجام ندادند.

۴- تحریم اقتصادی رژیم صهیونیستی: تحریم اقتصادی شرکت‌های وابسته و همکار با رژیم صهیونیستی و حتی ممنوعیت صادرات و واردات از این رژیم یکی از ابرازهای کارآمد کشورهای منطقه مانند ترکیه، امارات و اردن بود، اما کشورهای منطقه ترجیح دادند به جای توقف بمباران غزه به روابط اقتصادی خود با تل آویو ادامه دهند.

برچسب‌ها