همشهری آنلاین:گروه خانواده-مژگان مهرابی:حرمت شکنی مهمترین موضوعی است که می تواند رابطه زوجین را سست کرده و بین شان فاصله ایجاد کند. اما چرا زن و شوهرها به هم فحش می دهند؟ قبل از اینکه اثرات مخرب فحاشی در خانواده را بررسی کنیم. دکتر «محمد اسماعیل زاده» مشاور خانواده به دلایل خشونت کلامی افراد اشاره می کند.
عوامل تاثیرگذار در یک اختلال رفتاری
ناسزاگویی، 4 علت مهم دارد. ناکامی مهمترین علت فحش دادن است. وقتی فردی به چیزهایی که خواسته نرسیده یا با مواردی مواجه شده که توازن زندگی اش به هم خورده است شروع به ناسزاگویی می کند. این کار او را تخلیه روانی می کند. دکتر اسماعیل زاده به علت های دیگر این اختلال رفتاری اشاره می کند: «علت دوم ناسزاگویی به یادگیری اجتماعی برمی گردد. یعنی چه؟ این که کودک یا نوجوان در محیطی بزرگ می شود که فحاشی یک امر عادی است. از این رو یاد می گیرد به هنگام عصبانیت از خشونت کلامی استفاده کند. مورد سوم، آسیب روانی فرد است. او مسائل حل نشده زیادی دارد که صدمه زیادی به روح و شخصیت او زده است. از این رو منعطف رفتار نمی کند. و آخرین علت ناسزاگویی فقدان مهارت گفت و گو است. فرد یاد نگرفته چطور با دیگران ارتباط برقرار کند.»
زخمی که به روان وارد می شود
تصور کنید فردی که خوددار نیست و خشمش را با ناسزاگویی بروز می دهد وارد زندگی مشترک می شود. به محض اینکه از همسرش دلخور شود لب به دشنام باز می کند. حرف های نامربوط می زند. همین باعث شکسته شدن حرمت بین زوج می شود. شاید تا مدتی زن یا شوهر سکوت کند اما او هم این جسارت را پیدا می کند تا با فحش دادن جواب بی احترامی همسرش را بدهد. این مشاور خانواده متذکر می شود: «به طور مثال مردی که مرتب ناسزا می گوید و با کلام زننده ذهن و روح همسرش را می آزارد، به مرور زخمی عمیق بر جسم و روان او می گذارد. بعضی ها عادت دارند با زبان کنایه گویی صحبت کنند. مرتب متلک می گویند. همسر خود را مسخره می کنند. در جمع او را با القاب زشت صدا می کنند. زن می شنود و شاید هم از ترس چیزی نگوید. اما روز به روز فاصله اش را از شوهر خود زیاد می کند و به اصطلاح در لاک خود فرو می رود.» طبق بررسی های انجام شده، اغلب زنانی که در معرض توهین و فحاشی شوهر خود هستند افسرده اند. آنها به همه خواسته های همسرشان تن می دهند تا فحش نشوند. البته این امر در مورد آقایان هم صادق است. مردی که مورد آزار همسر خود قرار می گیرد و مرتب توهین می شنود، بسیار سرخورده می شود. به مرور زمان زندگی آنها بی ثبات شده و با یک تلنگر از هم می پاشد.
بهترین راه حل؛ دور شدن از همسر هتاک
اما سوال مهمی که اغلب مراجعه کنندگان از من می پرسند اینکه اگر همسرمان بدهنی کرد واکنش مان چه باید باشد؟ دکتر اسماعیل زاده توصیه می کند: «بهترین راه حفظ خونسردی است. در مقابل فریاد و ناسزاگویی همسرتان هر چه بازتاب رفتاری شما تنش داشته باشد، اوضاع را وخیم تر می کند. بنابراین هنگامی که همسرتان بی احترامی کرد، آْرامش خود را حفظ کنید تا عصبانیتش فروکش کند. بعد در شرایطی بهتر با او صحبت کنید و دلیل دلخوری اش را جویا شوید. البته این به آن معنا نیست که هر چه فحش داد شما تحمل کنید. خیر. صبوری شما این ذهنیت را برای او به وجود می آورد که می تواند بیشتر ناسزا بگوید. دلخوری تان را بازگو کنید اما به روش درست و در فضایی دوستانه. اگر این رویه را انجام دادید اما باز با ناسازگاری همسرتان روبرو بودید، هنگام عصبانیت او فضا را ترک کنید. دور شدن از فرد عصبانی، بهترین راهکار برای کنترل خشم اوست. مثلا بگویید، در آشپزخانه کار دارم. باید لباس بشویم و ... . نکته مهم این که کاملا جدی و مصمم او را ترک کنید به گونه ای که متوجه شود تمایلی به شنیدن فریادهای او ندارید.»