به گزارش همشهری؛ مهرداد باقری به مناسبت هفته کتاب به صحن شورای شهر آمد و گزارشی را در خصوص وضعیت کتابخانههای شهرداری تهران به اعضای شورای شهر ارائه کرد و گفت: فردا ۲۴ آبان ماه جشن تجلیل از کتابداران سازمان فرهنگی و هنری در پردیس سینمایی ملت برگزار میشود و دقت داشته باشید که ما در شهری زندگی میکنیم که پایتخت کشور است و تمام نهادهای مرتبط با کتابخوانی در این شهر فعال است و علاوه بر آن تمام کتابخانههای بزرگ و نهادهای مختلف از جمله وزارت فرهنگ که مسئولیتهایی در حوزه کتابخوانی دارد، در این شهر فعال هستند.
وی با بیان اینکه میزان فروش و مطالعه کتاب در بستر حضوری و مجازی نیاز به مباحثه دارد، افزود: کتابخانههای دیجیتال و مجموعههای تکنولوژیکی این حوزه را نمیتوان نادیده گرفت. چرا که فضای مجازی و کتابخانههای دیجیتال بر حوزه کتابخوانی اثرگذاری دارند.
فعالیت کافه کتاب ها در سطح شهر
وی با بیان اینکه مطالعه قبل از خواب در بسیاری از کشورها از گذشته تبدیل به یک فرهنگ شده است، گفت: بخش خصوصی و بخشهای غیر دولتی در این حوزه وارد شدهاند و در میدان رقابت حضور دارند که میتوان به فعالیت کافه کتابها اشاره کرد و مجموعههای فرهنگی در شهر تهران نیز اثرگذاری جدی در حوزه فرهنگی به خصوص مسائل فرهنگی با محوریت کتاب دارند.
وی در خصوص وضعیت کتابخانههای شهرداری تهران گفت: کتابخانههای شهرداری تهران یا کتابخانههایی که متعلق به سازمان فرهنگی و هنری هستند و یا مشارکتی اداره میشوند وضعیت خوبی دارند. به گونهای که کتابخانههای شهرداری تهران یا در فرهنگسراها ایجاد میشود و یا برخی دیگر در بوستانها ایجاد شده است که در مجموع تعداد آنها به ۱۱۰ کتابخانه رسیده که بالاتر از کتابخانههای نهادهای حاکمیتی است و در این مدت برنامههای فرهنگی مختلفی نیز در سازمان فرهنگی و هنری اجرا میشود و ۱۴ هزار نفر در باشگاهی با هم رقابت میکنند و همچنین ایده «کتابدار شو» نیز در سازمان در حال اجرا است تا فضا برای کتابداری تسهیل شود.
رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با بیان اینکه ایده کتاب در گردش نیز در ایستگاههای مترو ایجاد میشود، گفت: سامانه مشاوره کتاب و شبکه کتابخانههای سازمان و پاتوقهای فرهنگی از جمله ظرفیتهای این سازمان در حوزه کتابخوانی است و این در حالیست که اصلیترین نقطه قوت ما شبکه مویرگی فضاهای فرهنگی است؛ اما اصلیترین ضعف این است که زیرساختها و نیروی انسانی ما به روز نیست.
آماده سازی توزیع کتاب در ایستگاه های مترو
باقری با بیان اینکه مخاطبان گسترده ما نوجوانان هستند به گونهای که روزانه هزاران نوجوان و مادر به مراکز ما برای ثبت نام دورههای آموزشی مراجعه میکنند، اظهار کرد: باغ کتاب در اتاقی شیشهای حوزه کتاب را جلو میبرد و به صورت آزمایشی توزیع کتاب در ایستگاههای مترو با پشتیبانی باغ کتاب در حال آماده سازی است که با امانت گرفتن کتاب این کتاب در اختیار شهروندان قرار گیرد و همچنین در نظر داریم به صورت پایلوت ترویج کتابخوانی را با محوریت بخش خصوصی به عنوان توزیع کننده در مهدهای کودک آغاز کنیم.
رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران با بیان اینکه دو میلیون و ۵۰۰ هزار کتاب در پرتال ما وجود دارد، تأکید کرد: اتصال به نهاد کتابخانههای عمومی و ملی در حال انجام است و در حال طراحی کتابخانههای کودک برای خانههای کودک هستیم. چرا که تفاوتی در کتاب کودک و بزرگسال وجود دارد و باید کتابداران این حوزه نیز متفاوت باشند که در این راستا چهار خانه کودک را به عنوان پایلوت در نظر گرفتیم.
فعالیت بیش از ۵۰۰ اپلیکیشن زیر مجموعه سازمان
باقری با بیان اینکه بیش از ۵۰۰ اپلیکیشن داریم که مادران کتابهای کودکانشان را در این اپلیکیشنها دریافت میکنند، گفت: ما در برنامه تلویزیونی که با محوریت کتاب در باغ کتاب پیش بینی کردیم، در نظر داریم ذخیره کتابهای امانی را به یک پلتفرم اختصاصی گره بزنیم.
وی با بیان اینکه برخی مراکز ما قابلیت توسعه محافل کتابخوانی را دارند، گفت: فضای کتابخانههای ما به روز نیست و این به روزرسانی در دستور کار قرار دارد و ۴۱ کتابخانه ما مستقل نیستند و ۵۰ کتابخانه نیز در مراکز دیگر قرار گرفتند و این در حالیست که کتابخانههای شهرداری تهران یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر مخاطب دارد و دو میلیون و ۵۰۰ هزار کتاب نیز در مخازن قرار دارد که ۲۵۸ کتابدار در این کتابخانهها فعالیت میکنند و ۴۵۰۰ صندلی در کتابخانهها وجود دارد.
وی با بیان اینکه شارژ کتاب در کتابخانههای شهرداری تهران در ۱۰ سال اخیر سیر نزولی داشته و در پنج سال اخیر نیز این سیر نزولی بیشتر بوده است، گفت: از ۲۵۸ کتابدار ۱۰۰ نفر بالای ۲۵ سال سابقه دارند و بیش از ۵۰ درصد آنها بانوان هستند.