همشهریآنلاین-گروهسیاسی: خبرگزاری رویترز در تازهترین گزارش خود درباره رویکرد شورایحکام آژانس بینالمللی انرژیاتمی، از قول چهار منبع دیپلماتیک غربی ادعا کردهاست این نهاد بهمنظور جلوگیری از تنشهای دیپلماتیک با ایران و پیشرفتهای هستهای تهران، قطعنامهای بر علیه ایران صادر نمیکند. ایندرحالی است که در نشستهای گذشته این نهاد بینالمللی، گزارشهای سیاسی مدیرکل آژانس، زمینهساز فضاسازیهایی بر علیه جمهوریاسلامی شده بود.
ادعای تازه درباره فعالیتهای هستهای ایران
درچنین شرایطی، رویترز در تازهترین گزارش خود، با اشاره به تحولات در سرزمینهای اشغالی و همچنین درپیش بودن انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا، ادعا کردهاست: «براساس گزارشهای موجود، برنامه غنیسازی اورانیوم ازسوی ایران همچنان روبهپیشرفت است» و این درحالیاست که «ایالاتمتحده گزینههای قابل قبول کمی برای پاسخ دادن دارد».
دراین گزارش تصریح شدهاست که «ایالاتمتحده و متحدانش گزینههای محدودی برای مهار فعالیتهای هستهای ایران دارند؛ آنهم در شرایطی که چشمانداز گفتوگوهای هستهای با تهران همچنان تیره و تار است و با توجه به جنگ در غزه، اقدامهای سختتر بر علیه تهران، خطر شعلهورتر شدن آتش تنشها در منطقه را بهدنبال دارد».
نگرانیهای کاخسفید چیست؟
در گزارش رویترز، انتخابات آمریکا نیز بهعنوان یکی از مهمترین متغیرهای موجود دراین زمینه مطرح شدهاست. دراین گزارش آمده: «جو بایدن، که در احیای توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی که توسط ترامپ، رئیسجمهور سابق ایالاتمتحده کنار گذاشته شد، شکست خورده، فعلاً امکانی برای دستیابی به یک «تفاهم» غیررسمیتر برای محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران ندارد».
درگزارش رویترز به نقل از دیپلمات ارشد اروپایی، که نامی از او برده نشده، تصریح شدهاست که با نوعی سکون و سردرگمی دراین زمینه مواجه هستیم، بهویژه درمیان طرف آمریکایی، چرا آنان نمیخواهند در شرایط کنونی، هیزمی بر آتش تحولات منطقه بگذارند؛ «هرگونه مذاکره برای دستیابی به «تفاهم» با ایران، مستلزم ارائه امتیازاتی، مانند کاهش تحریمهای سختگیرانه علیه تهران است. درحالیکه پساز حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، تحقق چنین اقدامی غیرقابل تصور بهنظر میرسد».
دراین گزارش تاکید شدهاست که دولت بایدن در داخل آمریکا نیز بهدلیل درپیش بودن انتخابات ریاستجمهوری، محدود شدهاست. بهویژه اینکه درحالحاضر ترامپ بهعنوان رقیب احتمالی بایدن در انتخابات پیشرو مطرح است و تعامل بایدن با تهران میتواند بهعنوان «نقطهضعفی» در کارنامه او مطرح شود.
ترس از غنیسازی ۹۰ درصدی ایران
دراین گزارش همچنین تاکید شدهاست واشنگتن و متحدان فرانسوی، بریتانیایی و آلمانیاش، که از طرفهای توافق هستهای ۲۰۱۵ بودند، اکنون بر جلسه آتی شورایحکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی متمرکز خواهند شد. با این وجود اما از قول ۴ دیپلمات غربی تاکید شده در شرایط کنونی، بعید به نظر میرسد قطعنامهای ضدایرانی دراین نشست به تصویب برسد، چراکه طرفهای غربی بهدنبال اجتناب از تشدید تنشها با جمهوریاسلامی ایران هستند.
رویترز پیشبینی کردهاست احتمالا شاهد یک تحرک کمتر تحریکآمیز، مانند صدور «بیانیه غیرالزامآور»، ازسوی دولتهای غربی در قبال فعالیتهای هستهای تهران خواهیم بود. یک دیپلمات اروپایی دراین زمینه به رویترز گفته است: «اگر بخواهیم قطعنامهای را تصویب کنیم، این خطر را به همراه دارد که ایرانیها به سمت غنیسازی ۹۰ درصدی حرکت کنند».