طی سال‌های اخیر با اطلاع‌رسانی خوبی که درباره مسمومیت‌های ناشی از مونوکسید کربن انجام شده، با سیر نزولی این آسیب مواجهیم اما مسمومیت‌های ناشی از سوءمصرف الکل در حال افزایش است.  

همشهری آنلاین – مریم سرخوش: روز گذشته دفتر سازمان جهانی بهداشت (WHO) در ایران از اجرای پروژه‌ای برای انجام مطالعات بالینی درمان مؤثر مسمومیت در ایران با مشارکت بیمارستان آموزشی اسلو (نروژ) خبر داد و این که دستگاه‌های تنفسی و اقلام ضروری مورد استفاده در تحقیقات مرتبط با درمان مسمومیت متانول، مونوکسید کربن و گازهای بیهوشی به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تحویل شد. این در حالی است که آمارهای رسمی پزشکی قانونی نشان می‌دهد که در ۲ ماه نخست امسال مرگ ناشی از مسمومیت الکلی (متانول و اتانول) بیش از ۸ درصد افزایش داشته است. سال گذشته هم ۶۴۴ نفر به دلیل مسمومیت ناشی از مصرف الکل جان خود را از دادند که نسبت به ۱۴۰۰ حدود ۳۰ درصد رشد داشته است.

رئیس بخش ICU مسمومین بیمارستان لقمان حکیم تهران و متخصص سم‌شناسی و مسمومیت‌ها درباره انجام این مطالعات و این که چرا آمار ناشی از فوتی‌ مسمومان متانول در کشور بر اساس آمارهای رسمی رو به افزایش است، به همشهری آنلاین گفت: مسمومیت ناشی از الکل‌های سمی در کشور ما زیاد است و هر قدر آمار مسمومیت‌ها افزایش داشته باشد، به همان میزان، شاخص کلی مرگ و میر بالا می‌رود و با افزایش موارد فوتی‌ها مواجه می‌شویم.

شاهین شادنیا درباره این که آیا انتخاب ایران برای این مطالعات درمانی بین‌المللی به دلیل همین تعداد بالای مسمومان است، بیان کرد: در حال حاضر مسمومیت‌ها به آن شدتی که در نیمه اول سال داشتیم، نیست اما به هر صورت آمار بالایی درباره مسمومیت‌ها و فوتی‌های ناشی از سوءمصرف الکل‌های سمی داریم. البته کلیه امکانات درمانی در کشور فراهم است و اگر بیمار در مراحل اولیه به مراکز درمانی برسد امکان نجات او هم وجود خواهد داشت.

او درباره این که آیا انتخاب ایران برای این مطالعات درمانی بین‌المللی هم بیان کرد: دلیل اصلی این انتخاب را نمی‌دانم اما می‌تواند تعداد بالای بیماران مد نظر قرار گرفته باشد.

گازگرفتگی فقط شامل مونواکسید کربن نیست

شادنیا، البته روند مسمومیت‌های ناشی از مونوکسید کربن را بر خلاف مسمومیت‌های الکلی، کاهشی عنوان کرد و گفت: در سال‌های اخیر با اطلاع رسانی خوبی که از سوی رسانه‌های عمومی انجام شده، موارد مسمومیت با کاملا مونوکسید کربن سیر نزولی داشته است. مقایسه آمارهای فعلی با آمارهای یک دهه گذشته یان کاهش مسمومیت‌ها را به خوبی نشان می‌دهد.

او درباره دیگر عوامل مؤثر در این زمینه هم بیان کرد: تغییر نحوه سیستم‌های گرمایشی در خانه‌ها هم در این مساله اثربخش بوده است. وسایل گرمایشی از حالت سنتی به تجهیزات مدرن تغییر کرده‌اند. بحث آب و هوا هم مطرح است که طی چند سال اخیر سرمای هوا در کشور به حدت گذشته نبوده و در این باره تاثیر گذاشته است.

رئیس بخش ICU مسمومین بیمارستان لقمان حکیم تهران درباره این که چرا سازمان پزشکی قانونی از افزایش بیش از ۲۲ درصدی گازگرفتگی‌ها در نیمه دوم امسال خبر می‌دهد، عنوان کرد: گازگرفتگی فقط شامل مونواکسید کربن نیست. در برخی موارد خودکشی‌هایی داریم که با استفاده از گاز انجام می‌شود و این مساله بحث دیگری دارد. چیزی که در مراحل بالینی شاهد آن هستیم، کاهش مسومیت‌های ناشی از مونواکسید کربن است.

منبع: همشهری آنلاین