همشهری آنلاین: ۳وعده غذای روزانه از برنج گرفته تا نان و پنیر و خیار، یک تخت پلاستیکی، مطالعه، فعالیتهای گروهی و و گوش دادن به رادیو؛ این روزگاری است که اسرای اسرائیلی از ابتدای عملیات طوفان الاقصی در اسارت داشتهاند. آلون بن دیوید خبرنگار اسرائیلی، حتی تائید کرده که اعضای حماس تلاش کردهاند تا داروهای موردنیاز اسرا را نیز فراهم کنند که با توجه به حملات مداوم رژیم صهیونیستی و محاصره کامل غزه همیشه هم امکانپذیر نبوده است.
همین رفتار انسانی حماس بوده که باعث شده تا تصاویر مختلفی از هنگام تحویل اسرا به مقامهای صهیونیستی ثبت شود که در آن نه تنها اسرا هیچ احساس ترس و وحشتی ندارند که گاها لبخند به لب با زندانبانهای خود خداحافظی میکنند، تصاویری که واکنشهای گستردهای در شبکههای اجتماعی داشته است. یک اکانت خبری ـ تحلیلی (The saviour) در توئیتر با انتشار تصویری از لحظه تحویل دادن یک دختر جوان اسرائیلی نوشته برخی از اسرا حتی با زندانبانهای خود در واتس آپ گروه تشکیل دادهاند تا همچنان با یکدیگر در ارتباط باشند. در مقابل اما اسرای فلسطینی از شرایط غیرقابل تحمل زندانهای رژیم صهیونیستی روایتهای هولناکی دارند.
اذعان به رفتار شایسته حماس
پیش از نیز رسانههای عبری زبان مختلفی به پیروزی اخلاقی جنبش مقاومت فلسطین (حماس) در برخورد با اسرا اذعان کرده بودند از جمله شبکه ۱۳ اسرائیل که گزارش داده اعضای حماس تمام وسایل آرامش و راحتی اسرای اسرائیلی را در تونلهای غزه کرده بودند و نه کسی نه آنها را اذیت کرده و نه حتی بر سرشان فریاد زده است. پایگاه خبری عبریزبان والا نیز به نقل از اسرای اسرائیلی و نزدیکانشان نوشته بود که از همان لحظات نخست اسارت، تعامل و رفتاری کاملا انسانی با آنها شده است.
تلاش برای سانسور اظهارنظر اسرا
اذعان به خوشرفتاری حماس اما چیزی نیست که مورد پسند و رضایت تلآویو باشد بهویژه اینکه رژیم صهیونیستی برای ادامه جنایاتش در نوار غزه به جنگ رسانهای که علیه حماس بهویژه شاخه نظامی آن ـ یعنی گردانهای عزالدین قسام ـ به راه انداخته است نیاز دارد. بر همین اساس است که از زمان آزادی اسرا کنترلهای سختگیرانهای را برای مصاحبه آنان با رسانهها اعمال کرده است. وبسایت العربی جدید در گزارشی نوشته که مقامهای اسرائیلی مصاحبه اسرای آزاد شده را کاملا زیرنظر دارند و آنچه که «باید بگویند و نباید بگویند» را به آنان دیکته میکنند.
برکناری سخنگوی بیمارستان اسرائیلی
تخطی از این باید و نبایدها نیز هزینه گزافی دارد. بهعنوان مثال، روزنامه عبری زبان اسرائیل هیوم گزارش داده که سخنگوی بیمارستان اسرائیلی ایخلوف تنها بهدلیل اینکه به یک اسیر آزاد شده اجازه برگزاری کنفرانس خبری داده برکنار شده است. آنچه در این مورد خشم صهیونیستها را شعلهور کرده، سخنان این اسیر اسرائیلی است که اذعان کرده مبارزان قسام رفتار خوب و انسانی با او داشتهاند و تمام نیازهای آنان را در دوران اسارت رفع کردهاند. یوخاوید لیویشتر پیرزن اسرائیلی در برابر نمایندگان رسانههای خبری گفته بود غذای ما و مبارزان حماس هیچ فرقی نداشت و آنها از همان غذایی میخوردند که به ما میدادند. لیویشتر گفته بود: «وقتی وارد غزه شدیم ابتدا به ما گفتند که به قرآن ایمان دارند و مسلمان هستند و به ما آسیبی نمیزنند. به ما گفتند همچنان که با اطرافیان خود رفتار میکنند، با ما نیز رفتار خواهند کرد.»
اعتراض خانواده اسرا به فشارهای دولت اسرائیل
در این میان برخی از خانوادههای اسرای آزاد شده از فشارهای تلآویو برای بدگویی درباره حماس انتقاد کردهاند. بهگزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، فرزند یوخاوید لیویشتر در گفتوگو با شبکه ۱۲تلویزیون اسرائیل از هجمه سنگین صهیونیستها انتقاد کرده است. او گفته مادرش بهدلیل صحبت کردن درباره رفتار مناسب و محترمانه مبارزان قسام به شدت تحت فشار قرار دارد تا جایی که حتی درباره سلامت عقلی و روانی او ابراز تردید کردهاند.
بیشتر بخوانید:
تصاویر خداحافظی متفاوت اسرائیلیها با رزمندگان حماس | لحظه استقبال از اسرا را ببینید
دیدار رئیس حماس در غزه با اسرای اسرائیلی و اطمینان دهی به آنها
روی دیگر سکه؛ زندانهای جهنمی
در مقابل اذعان مکرر اسرای اسرائیلی به رفتار انسانی مبارزان حماس، اسرای فلسطینی که اخیرا آزاد شدهاند روایتهای تکاندهندهای از آزار و شکنجه در زندان دارند؛ روایتهایی از گرسنگی دادن به اسرا تا نگهداری افراد در محیطهای پرجمعیت و غیربهداشتی و ضربوشتمهای گاه و بیگاه با هدف غیرقابل تحمل کردن زندگی برای آنان. «موعد الحاج» پسر ۱۶ ساله فلسطینی که به تازگی آزاد شده شرایط خود در اسارت را جهنمی توصیف کرده است.
سلولهای غیرقابل زندگی و حبس ۲۰ ساله به دلیل سنگ پرانی
وبسایت العربی جدید نوشته، سلولهای با ابعاد ۸ در ۴ متر که تا پیش از جنگ اخیر ۶ اسیر فلسطینی در آن نگهداری میشد اکنون به محل نگهداری ۱۰ تا ۲۰ اسیر تبدیل شده است. در نتیجه بازداشتهای گسترده فلسطینیها، اتاقهای اسرا بسیار پرجمعیت شدهاست. اسرای آزاد شده گفتهاند که در این سلولهای تنگ اغلب جای خواب یا پتو به اندازه کافی وجود ندارد و برخی از آنان مجبور بودند تا از لباسهایشان بهعنوان رختخواب استفاده کنند.
این در حالی است که دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی برای متهمان به سنگ پرانی به سوی نیروهای اسرائیلی با توجه به میزان خسارت وارده، حداکثر ۲۰ سال زندان در نظر گرفته است. این محکومیت برای متهمان به سنگ پرانی به سوی خودروهای صهیونیستی حداکثر ۱۰ سال اعلام شده است.
بدرفتاری با کودکان تا مرز فروپاشی روانی
بهگزارش میدلایست مانیتور، محمد باسل الزلبانی ۱۳ساله از جمله کودکان فلسطینی است که نهادهای حقوق بشری ابراز امیدواری کردهاند در جریان تبادل اسرای اخیر آزاد شود. احمد مناصره هم تنها ۱۳سال داشت که بازداشت شد. گفته شده او در زندان به شدت تحت شکنجه روانی و جسمی قرار گرفته تا جایی که به اسکیزوفرنی و افسردگی شدید مبتلا شده است. احمد اکنون ۲۱ سال دارد و هنوز در زندان است. سازمان عفو بینالملل مورد پرونده را نقض آشکار قوانین بینالمللی خوانده است. در گزارش این سازمان آمده: مقامهای اسرائیلی با احمد مناصره با بیرحمی غیرانسانی رفتار کردهاند و قصد دارند او را از لحاظ روانی به مرز فروپاشی برسانند.
روایت زنان و کودکان فلسطینی از شکنجه در زندانهای اسرائیلی
میسون الجبالی بانوی آزاده فلسطینی: نظامیان اسرائیلی در زندان فشار زیادی بر ما وارد کرده و تمامی وسایل شخصی ما را مصادره کردند.
احمد خشان نوجوان آزاد شده فلسطینی: در داخل زندان ما را تهدید کردند که هیچگونه مراسمی بعد از آزادیمان برگزار نشود.
شادی ابو عادی نوجوان آزاد شده فلسطینی: اوضاع در داخل زندانهای اسرائیلی بسیار وخیم و ناگوار بود و به عمد نسبت به وضعیت درمان اسرا اهمال و بیتوجهی صورت میگرفت.
اسراء الجعابیص بانوی آزاده فلسطینی: در زندان تحت شکنجه و آزار و اذیت زیادی قرار گرفتیم. کودکان دختر کم سن و سال فلسطینی در زندانها در معرض انواع آزار و اذیت قرار میگیرند.
یاسر زعایمه نوجوان آزاد شده فلسطینی: شاهد شهادت شماری از اسرا حین بازداشت بودم. نظامیان اسرائیلی کودکان فلسطینی را در زندان مجدو مورد شکنجه قرار میدادند. به سبب شرایط غیرانسانی بازداشت در زندانهای اسرائیلی رنج و سختی زیادی کشیدیم.
وسام نوجوان آزاد شده فلسطینی: با وجود اینکه مجروح شده بودم، حتی یکبار تحت درمان قرار نگرفتم. صهیونیستها در دوران اسارت تعامل سخت و وحشیانهای با ما داشتند.
نورهان عواد بانوی آزاده فلسطینی: آزادی ما از زندان به معنی تسلیم شدن رژیم اشغالگر بود. صهیونیستها ما را تحت فشار قرار داده و چند ساعت قبل از آزادی در جایی محبوس کرده بودند.
شروق دویات بانوی آزاده فلسطینی: در داخل زندانها اسیرانی را دیدم که کمتر از ۱۸ سال سن داشتند و کمسنترین آنها ۱۲ ساله بود. صهیونیستها به ما گفتند پس از آزادی حق هیچگونه شادی و خوشحالی ندارید و ما را تهدید به بازداشت مجدد کردند.
شادی کودک آزاد شده فلسطینی: نیروهای اسرائیلی طی ۵۰ روز بازداشت به ما اجازه هیچگونه تحرک و فعالیتی را ندادند و ما را مورد شکنجه قرار میدادند. هنوز کودکان زیادی در زندانهای اسرائیلی اسیر هستند.
محمد ابوعون کودک آزاد شده فلسطینی: نظامیان اسرائیلی ما را مورد حمله قرار داده و سگهای خود را به جان ما میانداختند. آنها تعامل وحشیانهای با ما داشتند و به ما اهانت میکردند.