ایران در شاخص‌های اهدای خون با اروپا و آمریکا رقابت می‌کند و حتی در یکی دو مورد از آنها پیشی گرفته است. در حوزه آموزش و پژوهش شرق مدیترانه هم به عنوان مرجع مطرح است و قرار است در اردیبهشت ۱۴۰۳ کنگره‌ای با شرکت همه کشورهای مسلمان در این باره برگزار شود.

به گزارش همشهری آنلاین، گزارش عملکرد سازمان انتقال خون ایران در عرصه ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی اواخر هفته پیش در دیدار سخنگوی وزارت خارجه و رئیس این سازمان بررسی شد که نشان می‌دهد سازمان جهانی بهداشت (WHO) هم انتقال خون ایران را به عنوان یک الگوی موفق مدیریت ملی انتقال خون در دنیا می‌داند و اعلام می‌کند «اهدای خون در ایران با بیشتری میزان مشارکت به صورت کاملا رایگان در حال انجام است و مشوق‌های داوطلبانه و مالی هم در آن لحاظ نمی‌شود.»

بر اساس اعلام WHO، ایران در شاخص‌های اهدای خون با اروپا و آمریکا رقابت می‌کند و حتی در یکی دو مورد از آنها پیشی گرفته است. آنها از وزرای بهداشت کشورها خواسته‌اند تاسیس یک سازمان انتقال خون ملی برپایه اهداکنندگان داوطلب را در برنامه نظام سلامت خود قرار دهند، در حالی که این الگو سال‌هاست در ایران پیاده‌سازی و اجرا شده و حتی چندین کشور تاکنون برای تشکیل انتقال خون ملی خواستار استفاده از الگوی انتقال خون ایران بوده‌اند.

بر این اساس مصطفی جمالی، رئیس سازمان انتقال خون ایران هم از مرجع بودن کشور در حوزه آموزش و پژوهش شرق مدیترانه خبر می‌دهد و این که قرار است در اردیبهشت ۱۴۰۳ کنگره‌ای با شرکت همه کشورهای مسلمان در این باره برگزار شود.

شاخصی همطراز با کشورهای توسعه‌یافته

شاخص اهدای خون در کشور ۲۶ نفر به ازای هر هزار نفر است که ایران را در کنار کشورهای برخوردار و توسعه‌یافته قرار می‌دهد. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، شاخص اهدای خون به ازای هر هزار نفر جمعیت در کشورهای دارای درآمد متوسط به بالا ۱۶ و در کشورهای دارای درآمد بالا، ۳۱ است.

عباداله سالک‌مقدم، معاون فنی و فناوری‌های نوین سازمان انتقال خون درباره این شاخص‌ها توضیحات بیشتری می‌دهد و می‌گوید: «شاخص مشارکت اهداکنندگان خون مستمر در کشور ۸۷درصد است یعنی افرادی که اهداکنندگان باسابقه هستند یا سابقه دو بار اهدای خون در سال را دارند. این افراد به صورت آگاهانه اقدام به اهدای خون می‌کنند و بر این اساس سبک زندگی سالم دارند و خودمراقبتی‌های لازم را انجام می‌دهند.»

او با بیان این که ایران اولین کشور در حوزه جغرافیایی مدیترانه شرقی است که اهدای خون ۱۰۰درصد داوطلبانه دارد، ادامه می‌دهد: «از سال ۲۰۰۷ میلادی این شاخص را که در حد کشورهای بادرآمد بالا قرار می‌گیرد را کسب کردیم و این در حالی است که اکنون ۹۸درصد خون کامل هم در کشورمان به فرآورده‌های خونی تبدیل می‌شوند که از این نظر هم ایران در سطح کشورهای مطرح قرار دارد. دستیابی به شاخص سلامت خون در ایران که در حد کشورهای پیشرفته دنیاست، از دیگر دستاوردهای سازمان انتقال خون به شمار می‌رود.» به گفته این مسئول افزایش تولید خون کم‌لوکوسیت و رسیدن این میزان به ۱۰۰درصد در سال آینده هم در دستور کار است و تحقق آن یک دستاورد مهم به شمار می‌رود.

چند نکته جالب درباره فعالیت تامین خون در ایران

سال ۱۴۰۱ میزان تامین نیاز خونی کشور از ۸۵درصد در سال‌های گذشته به ۱۰۰درصد ارتقا یافت.

۷۰ کشور به اهداکنندگان خون هدیه یا پول می‌دهند اما ایران اولین کشور در منطقه مدیترانه شرقی است که از سال ۲۰۰۷ تاکنون ۱۰۰ درصد از اهدای خون داوطلبانه برخوردار بوده است.

۹.۹ میلیون واحد خون در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی اهدا می‌شود و بیش از ۲ میلیون واحد از مجموع این عدد به ایران تعلق دارد.

۲.۳ میلیون واحد خون سال گذشته در ایران اهدا شد. این عدد سال گذشته در ایتالیا ۳ میلیون واحد، در فرانسه ۲.۸ میلیون واحد، در آلمان ۲.۴ میلیون واحد و در انگلیس ۱.۷ میلیون واحد بوده است.

۱۱۸.۵ میلیون واحد خون سالانه در جهان اهدا می‌شود که ۴۰ درصد در کشورهای با درآمد بالاست و ایران هم در این فهرست قرار دارد.

۲۳ کشور عضو بانک بین‌المللی خون‌های نادر هسند و ایران تنها کشور اسلامی عضو این بانک است که تکنولوژی و دانش تشخیص و ذخیره‌سازی این خون‌ها را دارد.

منبع: روزنامه همشهری