کمیسیون ماده ۵ در دوره جدید مدیریت شهری، سیاست کاری و تلاش خود را برای حل معضلات و مشکلات شهر گذاشت و بهطور جدی به این روند پایبند بوده است. تا پیش از این، زمان رسیدگی به پروندهها بسیار طولانی بود و حداقل ۶ ماه تا ۲سال طول میکشید اما اکنون این مدت زمان به شکل چشمگیری کاهش پیدا کرده و پروندهها در بازه زمانی ۲ماه تعیین تکلیف میشوند.
موضوع دیگر مربوط به کارکرد برخی از محورهای شهری بود که از گذشته مأموریتی داشتند. محورهای خیابانهای شوش، دماوند و قزوین ازجمله مواردی بودند که کمیسیون ماده ۵بهطور جدی به آن ورود کرد. شهرداریهای مناطق قرار گرفته در این محورها طرحهای خود را ارائه دادند و مأموریتها و پیشنهادهای جدید براساس نیاز فعلی شهر برای آنها مصوب شد.
کمیسیون ماده ۵ به وضعیت برخی از محورهایی که از ۳۰سال پیش، برنامه تعریض برایشان تعریف شده بود اما در گذر زمان با تغییری همراه نشده بودند، ورود کرد. با کمک مناطق موردنظر، معاونت حملونقل و ترافیک و ادارات کل ذیربط در این زمینه این محورها مورد بازنگری قرار گرفتند تا مشکل چند دههای اهالی این محلهها که در واقع املاکشان قفل شده بود و امکان فروش و ساخت نداشتند، حل شود. شهرداریهای مناطق هم بعد از گذشت سالها توانستند برنامههای خود را اجرایی کنند و از گرفتاری چند ساله رها شوند.
از دیگر مواردی که در جنوب شهر اتفاق افتاد، توجه ویژه به منطقه۱۹ بهخصوص خلازیر بود. این منطقه با مشکلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی امنیتی روبهرو بود که کمیسیون ماده ۵ به شکل جدی به آن ورود کرد، طرح پیشنهادی منطقه در چندین جلسه کارشناسی مورد بررسی قرار گرفت و ناحیه ۳این منطقه برای نخستینبار صاحب طرح شد، یک سازوکار برای شهرداری منطقه مشخص شد تا در چارچوبی مشخص پاسخگوی ساکنان این منطقه باشد و از تصرفهای غیرقانونی جلوگیری کند. تعداد پروندههایی که در این مدت در جنوب شهر مورد بررسی قرار گرفت، در مقایسه با عملکرد ۱۰ساله مدیریت شهری گذشته قابل مقایسه نیست و از نظر تعداد و موارد حل شده در محلات در این دوره شاهد رشد چشمگیری بودیم. محلاتی مانند نفرآباد ازجمله مواردی است که در قالب طرحهای موضعی و موضوعی ورود کردیم.
توافق با ارتش و نیروهای انتظامی و نظامی عایدی زیادی نصیب شهر کرده است و به سرانههای شهر اضافه شد و معابری که سالها بهدلیل بسته بودن، حملونقل مناطق را مختل کرده بودند با همکاری نهادهای مختلف، مشکلشان رفع شد. از این طریق توانستیم اتفاقات خوبی برای مناطق جنوبی شهر رقم بزنیم.
در نواحی شمال شهر نیز به موضوع گلابدره در منطقه یک پرداختیم و بحث ده ونک، ده کن و فرحزاد، اسلامآباد در منطقه ۲و حصارک در منطقه ۵ از جمله مواردی هستند که در قالب طرحهای موضعی مورد بررسی قرار گرفتند و مصوبههایی تصویب شدند تا معضلات مردم بعد از چند سال حل و از تخلفات جلوگیری شود.
کمیسیون ماده ۵ با سرعت اهداف را پیگیری کرد و همزمان تمام تلاش خود را بر شفافسازی اقداماتش گذاشته است. این روند دست دلالهای بسیاری را از این حوزه قطع کرد افرادی که شاید منافعی داشتند و این منافع اکنون به راحتی به آنها نمیرسد. ما تمام تلاشمان را انجام دادهایم تا با سرعت درخواستهای مردمی را اجرا کنیم و این نگاه را به مردم بدهیم که درهای کمیسیون ماده ۵ به روی آنها باز است و ارباب رجوع به راحتی میتواند درخواستهایش را مطرح کند. بدونشک، بخشهایی که در شهرداری تهران مورد هجمه قرار میگیرند، نقاطی هستند که به درستی کار میکنند شاید ما منافع افرادی را بهخطر انداختهایم که دست به تخریب، شایعهپراکنی و تشویش اذهان میزنند. همانطور که شهردار تهران گفته، کمیسیون ماده ۵جزو نقاط تحول شهرداری است. این دستاورد با کار شبانهروزی بهدست آمده است و امیدوارم که منشأ تحول باشد.
سیدمحمود فاطمی عقدا؛ دبیر کمیسیون ماده ۵ شهرداری تهران