همشهریآنلاین - مجید جباری: درحالیکه بیشتر کارشناسان هواشناسی از تأثیر پدیده جوی النینو بر ایران میگفتند و بارشهای فرانرمال پاییزی را برای بسیاری از مناطق کشور پیشبینی میکردند، این بارشها آنطور که انتظار میرفت، محقق نشد و آمار و اعداد بارشهای کشور از ابتدای سال زراعی هم حاکی از خطای پیشبینی پاییز فرانرمال در کشور است.
صادق ضیائیان،رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا، کمتر از نرمال و نرمال بودن بارشهای پاییز را تأیید میکند و به همشهریآنلاین میگوید: «از ابتدای سال زراعی تا نیمه آذرماه، (اول مهر تا ۱۵آذر) عددی که برای میانگین بارشهای کشور ثبت شده، چیزی حدود ۲۶میلیمتر است که در مقایسه با میانگین بارشهای بلندمدت که ۲۷میلیمتر بوده است نشان از کاهش یکمیلیمتری بارشهای پاییزی در مقایسه با میانگین بلندمدت دارد. براین اساس تقریبا وضعیت بارشها نرمال است؛ نه فرا نرمال.»
پیش بینیها احتمالی است
او ادامه میدهد: «بررسی نقشهها و همچنین پیشبینیهایی که توسط مراکز معتبر دنیا و همچنین کارشناسان ایرانی صورت گرفته نشان میدهد تا انتهای پاییز در کشور بارشهای کمتر از نرمال خواهیم داشت و به این ترتیب، پیشبینیهای فرانرمال بودن بارشها محقق نشد.»
اما دلیل خطاهای هواشناسی و تفاوت پیشبینیهای در این حوزه بهویژه برای زمان بلندمدت چیست و چرا برخی اوقات پیشبینیها درست از آب درنمیآید؟ وی در اینباره میگوید: «پیشبینیها همیشه احتمالی است و با قاطعیت نمیتوان بر آنها استناد کرد. عوامل زیادی بر شرایط جوی تأثیرگذار است که النینو تنها یکی از این مولفهها بود که فعالیت ۲جریان دورپیوند دیگر بر آن غلبه کرد و موجب کمبارشی در پاییز بهویژه در آذرماه شد. به بیان دیگر، عامل اصلی تأثیرگذار بر کمبارشی این روزها غلبه فعالیت ۲جریان «MJO» و استقرار مداوم پرارتفاع جنب حارهای بر جریان النینو است. در گزارشهای ارائه شده گذشته نیز تأکید بر این بود که همه اطلاعات در حد پیشبینی است و پیشبینی هم علم احتمالات است و نمیتوان قاطعانه به آن استناد کرد؛ ضمن اینکه در پیشبینیهای گذشته تأکید شده بود که در خوشبینانهترین حالت ممکن ۶۰درصد بارشهای پاییز و زمستان نرمال و بیش از نرمال باشد.
چرا النینو در ایران کاری نکرد؟
بوشهر فرانرمال؛گیلان و تهران کمتر از نرمال
بهگفته رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا، استقرار مداوم پرارتفاع جنب حارهای در منطقه ما موجب شده تا نفوذ سامانههای بارشی بر ایران رخ ندهد و تمام این موارد دست بهدست هم داده تا آذرماه کمبارش باشد.
به گزارش همشهری آنلاین، براساس آمار سازمان هواشناسی، ۱۴ استان از ابتدای مهر تا نیمه آذرماه، بارشهای نرمال و فرانرمال داشتهاند که بیشترین بارش ثبت شده در بوشهر بوده و کمترین بارش نسبت به وضعیت نرمال هم در گیلان ثبت شدهاست. همچنین استان تهران با توجه به کاهش ۱۲میلیمتری بارشهای پاییزی در فهرست استانهایی قرار میگیرد که بارشهای کمتر از نرمال داشتهاند.