پویش «بخشش فاطمی» در استان گلستان با هدف بخشش محکومان به قصاص از ابتدای دهه فاطمیه(س) آغاز شده و تا ولادت حضرت زهرا (س) ادامه دارد.

به گزارش همشهری آنلاین رئیس حل اختلاف گلستان با اعلام این خبر به همشهری گفت: «با هدف توسعه فرهنگ صلح و سازش در ستاد ملی صبر و به دنبال آن در گلستان برنامه‌های ویژه‌ای دنبال می‌شود که یکی از این برنامه‌ها، برگزاری پویش‌ها در مناسبت‌های مختلف سال است.»
احمد جعفری افزود: «با توجه به این هدف، همزمان با فرارسیدن ایام فاطمیه، پویش بخشش فاطمی را آغاز کردیم، این پویش تا سالروز ولادت آن حضرت (۱۳ دی) ادامه خواهد داشت.»
جعفری ادامه داد: «تاکنون ۲ مورد پرونده قتل به سازش ختم شده و محکومان به قصاص از سوی اولای دم بخشیده شدند. تعدادی پرونده‌های حقوقی و کیفری در استان نیز با همت اعضای شورای حل اختلاف و صلح یاران به سازش و رضایت ختم شده‌است.»
دادگستری گلستان از طریق دستگاه‌ها و سازمان‌های مردم نهاد، افراد معتمد محلی، ریش سفیدان و افراد موثر در صلح و سازش را شناسایی می‌کند و پس از بررسی صلاحیت‌ها و سوابق آن‌ها، عنوان «صلح یار» افتخاری برای این افراد صادر می‌کند تا بتوانند برای پادرمیانی و دعوت طرفین به صلح و سازش اقدام کنند. صلح یاران پس از دریافت خلاصه پرونده از مجتمع های قضایی استان برای برگزاری جلسات صلح و سازش و پادرمیانی بین طرفین پرونده اقدام می‌کنند.
رئیس حل اختلاف گلستان در توضیح بیشتر گفت: «بخشی از تلاش صلح یاران برای پا در میانی به بعد از تشکیل پرونده در محاکم محدود نمی‌شود. بلکه این افراد حتی پیش از تشکیل پرونده از سوی طرفین در دیدارها و نشست‌هایی که با آنان برگزار می‌کنند، برای اخذ رضایت و حل و فصل مسالمت‌آمیز اختلافات تلاش می‌کنند.»
جعفری خاطرنشان کرد: «از آنجا که در گلستان مذاهب و اقوام در کنار هم زندگی می‌کنند، ریش‌سفیدان هم قوم تاثیر مثبتی در فرهنگ ببخش دارند. هم اکنون بیش از ۴۰۰ صلح یار که شامل ریش سفیدان و معتمدان استان هستند در کنار اعضای شوراهای حل اختلاف استان برای صلح و سازش در پرونده ها تلاش می‌کنند.»


فرصت زندگی دوباره به ۲ محکوم به قصاص

به گفته حیدر آسیابی، رئیس کل دادگستری گلستان، یکی از دو پرونده محکوم به قصاص که در پویش بخشش فاطمی، ختم به خیر شده، مرد ۵۹ ساله‌ای است که سال ۱۳۹۴ در پی مشاجره خانوادگی، سبب مرگ همسرش شد و پس از صدور رای قصاص به درخواست اولیای دم پرونده در نوبت اجرا بود. فرزند ۱۸ ساله این خانواده اولیای دم بود که امسال پس از رسیدن به سن قانونی، با پادرمیانی اعضای شورای حل اختلاف و بزرگان خانواده، از اجرای حکم قصاص پدرش، منصرف شد و رضایت داد.
دومین پرونده نیز محکوم به قصاص جوانی بود که سال ۱۴۰۰ به علت فحاشی و ناتوانی در کنترل خشم، سبب مرگ دوستش شده بود. در این پرونده هم با پادرمیانی اعضای شورای حل اختلاف و ستاد صبر استان، اولیای دم از اجرای قصاص منصرف شدند.
طرفین هر دو پرونده از ترکمن‌های استان بودند که از حق شرعی و قانونی خود گذشتند و به محکومان، فرصت زندگی دوباره دادند.
رئیس کل دادگستری گلستان در این باره گفت: «با سازش در این دو پرونده، تعداد محکومانی که از ابتدای امسال با گذشت اولیای دم بخشیده شدند به ۱۱ نفر رسید.»
استان گلستان ۱٬۸۶۸٬۸۲۹ نفر جمعیت دارد که حدود ۶۰٪ آن را اهل تشیع و حدود ۴۰٪ مردم اهل تسنن تشکیل می‌دهد. اهل تشیع را تمامی گروه‌های فارسی‌زبان اعم از بومیان کهن، سیستانی، ترک (آذری و قزلباش) تشکیل می‌دهند و اهل تسنن را تمام گروه‌های ترکمن، بلوچ، و قزاق تشکیل می‌دهند. مسیحیان و صوفیان گنابادی از اقلیت‌های کوچک مذهبی استان هستند.