همشهری آنلاین - مژگان مهرابی: بعضی از دانش آموزان راز خود را با پدر و مادر درمیان می گذارند. برخی با اولیا مدرسه، اما عده ای هم مستاصل می مانند اسرار خود را به چه کسی بگویند. اینجاست که خط ملی ۱۵۷۰ به کمک می آید. سامانه جدیدی که راه اندازی شده تا یاریگر دانش آموزان باشد. در این باره با علی صفاری مشاور کودک و نوجوان گفت و گو می کنیم.
خط ملی ۱۵۷۰
نوجوانی دوره بسیار حساسی است. روحیه این رده سنی بسیار حساس و شکننده می شود و اگر خانواده برای آرامش فرزند خود با تدبیر رفتار نکنند، نوجوان دچار بحران می شود. علی صفاری توضیح می دهد: «اغلب نوجوانان به بحران هویتی گرفتار می شوند. که البته این مهم به نوسانات هورمونی آنها برمی گردد و گاها رفتار نادرست والدین نوجوان را دچار چالش می کند. بسیاری از پسر و دخترهای جوان گوشه گیر و منزوی می شوند. بعضی شان به دلیل تغییر چهره تمایلی ندارند در جمع حضور پیدا کنند. پرخاشگر و کم تحمل می شوند. در این موارد پدر و مادر می توانند نقش مهمی ایفا کنند.» این مشاور در ادامه به نکته مهمی اشاره می کند و اینکه ذهن نوجوان شلوغ و پرهیاهوست. بنابراین نمی تواند نصیحت پذیر باشد. صفاری می گوید: «پدر و مادری که مرتب نصیحت می کند در واقع فاصله خود با فرزندش را زیاد می کند. آن وقت است که نوجوان به همسالان خود گرایش پیدا می کند. حال ممکن است در دام دوستان ناباب بیفتد و دچار دردسر شود. اینجاست که اگر موضوع را با والدین درمیان بگذارد سرکوفت می شنود. اگر بازگو نکند مشکلات بیشتری برایش به وجود می آید.»
مدیریت بحران هنگام بروز آسیب اجتماعی
حوزه آموزشی کشور برای جلوگیری از بروز آسیب های اجتماعی و حمایت عاطفی از دانش آموزان دست به اقدام ارزنده ای زده و آن ایجاد خط ملی ۱۵۷۰ است. سامانه ای که دانش آموزان را در رفع مشکلات فردی، تحصیلی و خانوادگی راهنمایی می کند. به گفته این مشاور کودک و نوجوان، این سامانه در واقع همان اورژانس دانش آموزی است. نوجوان به محض مواجه شدن با بحران، در صورتی که نتوانست آن را با خانواده مطرح کند، می تواند با شماره ۱۵۷۰ تماس بگیرد و دغدغه خود را بازگو کند. صفاری در این باره می گوید: «بیشتر دانش آموزان در سن نوجوانی دچار افسردگی و اضطراب می شوند. گاها برای رهایی از این اختلال مسیر را اشتباه رفته و به دردسر می افتند. طبق تحقیقات روانشناسان، از نیمی از اختلالات روانی قبل از سن ۱۴ سالگی شروع می شود.» تماس گرفتن با اورژانس دانش آموزی به نوجوان این امکان را فراهم می کند تا مشاوران سامانه به یاری فرد آسیب دیده بیایند و در فوریت های روانی- اجتماعی مثل خودکشی، بدسرپرستی، فرار، خشونت، سوء استفاده جنسی و بزهکاری مداخله بهنگام کنند. بد نیست بدانید، خط ملی ۱۵۷۰، از شنبه تا پنج شنبه جوابگوی دانش آموزان است و نوجوانان می توانند بین ساعت های ۸ تا ۲۰ مشکلات خود را با کارشناسان مشاوره درمیان بگذارند. تماس با این سامانه رایگان است.
بیشتر بخوانید:
علائم اعتیاد فرزندتان را بشناسید | بحران سن بلوغ فرق می کند.
با جولان بچه ها در سایت های ممنوعه چه کنیم؟
با کودکی که در کیف همکلاسیاش دست درازی میکند چگونه رفتار کنیم؟
از حمله زامبی ها خبر دارید؟ | کودکان و نوجوانان شکار اصلی زامبی ها