به گزارش همشهری آنلاین، دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش صبح امروز در همایش ملی سواحل مکران طی سخنانی اظهار داشت: سیاستهای توسعه سواحل دریامحور خیلی پیچیده نیست و این مطالبه رهبر معظم انقلاب است و همه باید تلاش کنیم تا این سیاستها اجرایی بشود.
وی افزود: نیروی دریایی ارتش از سال ۸۸ تا ۱۴۰۰ در منطقه خلیج عدن و باب المندب حضور جدی داشت اما سال ۱۴۰۰ رهبر انقلاب از ما مطالبه دریانوردی طولانی و حضور در آبهای آزاد کردند. اما در جریان ناو گروه ۸۶ به دور دنیا رفتیم و دیگر محدود به منطقه خلیج عدن و دریای مدیترانه نیستیم. نیروی دریایی نوین ایران را ایتالیاییها پایه گذاری کردند اما امروز بعد از گذشت ۴۵ سال به این توانمندی رسیدیم که خودمان ناوشکن میسازیم.
دریادار ایرانی ادامه داد: ما دو نگاه میتوانیم داشته باشیم یکی اینکه از خشکی به سمت دریا برویم و نگاه دیگر اینکه از دریا به سمت خشکی برویم که میبینیم کشورهای موفق از دریا به سمت خشکی رفتهاند. سواحل مکران تا امروز هیچ توسعهای نیافته و اگر به توسعه این سواحل توجه جدی نشود زمان را از دست خواهیم داد.
فرمانده نیروی دریایی عنوان کرد: در یکی از کشورهای همسایه ما ابربندری در حال ساخت است که سال ۲۰۳۵ به پایان میرسد و همین الان روزانه ۱۵ هزار نفر در آن در حال کار هستند. چرا ما نباید همچون بندری داشته باشیم، در دریا محور همه کریدورها ما هستیم. روسیه با اینکه ابر قدرت است اما همه اطرافش یخ است و راه ارتباطی دریایی چندانی ندارد و آنها بیشتر دعا میکنند این یخ ها آب بشود تا بتوانند تردد داشته باشند.
وی ادامه داد: ما هیچ مانعی در هیچ کجای دنیا سر راهمان نیست، ما از طریق دریا با همه کشورهای جهان همسایه هستیم. البته دشمنان دور هستند اما آنها را رها کردیم و به نزدیک آمدند.
فرمانده نیروی دریایی خاطرنشان کرد: توسعه بند چابهار امروز ارزش دارد و ۵ سال دیگر که سایر بنادر ساخته شدند، چابهار دیگر ارزشی نخواهد داشت زیرا کشورها به سمت آن بنادر رفته و برای آنها مقرون به صرفه نیست که به سمت ما بیایند.
وی افزود: اگر سواحل مکران فعال میشد، امروز دیگر در خلیج فارس کسی نمیتوانست در حوزه دریا فعالیت اقتصادی داشته باشد. چون کشتی به جای ورود به مسیر پرریسک تنگه هرمز، بار خود را همینجا تخلیه میکرد.
دریادار ایرانی افزود: بهترین بندر ما، بندر شهید رجایی در بندر عباس است که برای کشتیها یک منطقه محدود دریانوردی محسوب میشود، عملا ما میتوانستیم در چابهار تحریمها را از بین ببریم چون تنها نقطهای که تحریم شامل آن نیست، چابهار است. لذا چابهار میتواند مرجع ورود و خروج کالاهای ما شود.
وی تصریح کرد: ما امروز در حوزه شیلات، هیچگونه استفادهای از آبهای انحصاری در اختیار خودمان نکردهایم. چرا ما نباید بهره ببریم و کشورهای دیگر بیایند و صیادی کنند. در دریا فرصتها به قدری زیاد است که اصلا نگاه به خشکی واقعا اشتباه است. یعنی ما باید خشکی را برای نسلهای آینده نگه داریم. دریا میتواند همه نیازمندیهای ما را در هر حوزهای تامین کند. سادهترین آن آب شیرین است که ما از چابهار به فلات بزرگ منتقل میکنیم.
دریادار ایرانی افزود: امروز اگر بخواهیم یک بندر راهبردی در مکران به وجود بیاوریم پنج سال زمان می برد، لذا اگر ما امروز شروع کنیم خیلی عقب هستیم و آن مزیت دسترسی را از دست خواهیم داد.
وی خاطرنشان کرد: نیروی دریایی در بحث تامین امنیت حضور خود را گسترش داده است. یعنی دیگر به شمال اقیانوس هند اکتفا نکردیم و برای ماندگاری، فرماندهی و تجهیزاتی را مشخص کردهایم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: ما حضورمان را در سواحل مکران گسترش دادیم و در حال ساخت تجهیزات مورد نیاز هستیم. اولین شناور پشتیبان که ساختیم دنیا را دور زد؛ دومین شناور هم تا دهه فجر امسال رونمایی میشود و شناور سوم هم برای سال آینده آماده خواهد شد.
وی به بخشی از اقدام صورت گرفته در مأموریت ناوگروه ۸۶ پرداخت و تصریح کرد: حدودا دو ماه پیش آمریکاییها میخواستند از شناور(غیر نظامی) ما در اقیانوس اطلس بازرسی کنند اما طبق قوانین این نوع بازرسی نیازمند مجوز سازمان ملل است لذا ما به آمریکاییها اجازه نزدیک شدن به شناورمان را ندادیم. همچنین ما در جریان ماموریت ناوگروه ۸۶ تلاش کردیم اگر جزیرهای در مسیر دیدیم حضور دائمی در آنجا ایجاد کنیم.
دریادار ایرانی تأکید کرد: مزیت برتری در دریا به زودی اتفاق میافتد و نتایج دیپلماسی دریایی خیلی زود دیده میشود و همه از آن مطلع خواهند شد.
وی با بیان اینکه بسیاری گفتند ناو هواپیما بر برای تغییر معادله به منطقه آمده است، عنوان کرد: اما باید گفت آنها برای فتنه انگیزی و تامین نیازمندی هایشان آمدهاند و میگویم ما آنها را به زودی از منطقه بیرون خواهیم کرد.
دریادار ایرانی خاطر نشان کرد: حتما لازم است دولت انقلابی توجه جدی به دریا داشته باشد تا کارآفرینی بی نهایتی داشته باشیم و اقتصاد شکوفا شود.