به گزارش همشهری، بعد از ۲ دهه تلاش بالاخره اواخر سال ۱۴۰۰سهام پرسپولیس و استقلال برای نخستین بار در بازار سرمایه عرضه شد و این دو باشگاه برای نخستین بار وارد فرابورس شدند. در جریان این پذیره نویسی ۱۰درصد از سهام پرسپولیس و ۱۱.۵درصد از سهام باشگاه استقلال به عموم فروخته شد.
درجریان این پذیرهنویسی بیش از ۲۰۰هزار نفر سهام این دو باشگاه را خریداری کردند و بالاخره طلسم واگذاری سهام این دو باشگاه شکست. ارزش اولیه تعیین شده برای باشگاه پرسپولیس در جریان پذیرهنویسی ۳هزارو ۲۱۰میلیارد تومان و ارزش استقلال ۲هزارو ۷۸۰میلیارد تومان تعیین شده بود.
سردار آجرلو، مدیرعامل وقت باشگاه استقلال در روز عرضه با اشاره به اینکه ما میخواهیم خانه شیشهای بسازیم، گفت: همیشه ترسانده بودند که این دو تیم امنیتی هستند، اما رئیسجمهور تصمیم را گرفتند. امروز آغاز یک اتفاق بزرگ در فوتبال حرفهای ایران است و مردم مالکان باشگاههایی میشوند که همیشه در کنار این باشگاهها بودند.
رضا درویش، مدیرعامل باشگاه پرسپولیس نیز گفت: یک رویای سی و چند ساله به حقیقت پیوست، نخستین بار در سال ۶۸ این موضوع مطرح شد، و بعد از سالها این پروژه بزرگ و ملی محقق میشود.
حالا با گذشت ۱.۵سال از زمان عرضه اولیه سهام این دو باشگاه وقت خصوصیسازی اصلی یا واقعی سهام این دو باشگاه از طریق عرضه بلوکی رسیده است به این معنا که با واگذاری بخش عمده سهام این دو باشگاه مالکان یا مدیران اصلی مشخص شوند.
واگذاری تا پایان سال
آنطورکه روزگذشته وزیر ورزش و جوانان اعلام کرد: تلاش میکنیم تا پایان سال ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس را با راهکارهایی که سازمان خصوصیسازی درنظر گرفته به بخش خصوصی واگذار شود.
کیومرث هاشمی، وزیر ورزش و جوانان دراین باره گفت:مگر وزارت ورزش میتواند تیمداری کند؟ هیچ رسالتی در اینباره نداریم. الان قانونگذار اجازه نمیدهد که یک ریال برای ۲ باشگاه پرسپولیس و استقلال هزینه کنیم. انشاءالله دنبال آن هستیم که این دو باشگاه را تا پایان سال به بخش خصوصی واگذار کنیم.
او با توجه به برنامههای سازمان خصوصیسازی در اینباره ابراز امیدواری کرد: این واگذاری نباید فقط محدود به شعار باشد و باید عملی شود تا ما در وزارت ورزش دنبال وظیفه خودمان یعنی عمومی کردن ورزش برویم.
خصوصیسازی اصلی
بهدنبال سخنان وزیر ورزش روزگذشته سازمان خصوصیسازی نیز اطلاعیه عرضه سهام باشگاههای پرسپولیس و استقلال را منتشر کرد. طبق اطلاعیه سازمان خصوصیسازی ۵۱درصد از سهام ۲ باشگاه فرهنگی و ورزشی پرسپولیس و استقلال بهصورت بلوکی به بخش خصوصی واگذار میشود.
آنطور که سازمان خصوصیسازی اعلام کرده است، ارزش پایه سهام قابل عرضه باشگاه فرهنگی و ورزشی پرسپولیس۲۱۱۶میلیارد تومان و باشگاه استقلال ۱۸۵۰میلیارد تومان تعیین شده است.
درواقع این بخش اصلی خصوصیسازی در ۲ باشگاه پرطرفدار فوتبال است چرا که در مرحله نخست در سال ۱۴۰۰صرفا بخش کوچک وغیرمدیریتی سهام این دو باشگاه به هواداران فروخته شد و حالا قرار است با فروش ۵۱درصد سهام این دو باشگاه مالکان اصلی و مدیریت این دو باشگاه مشخص شوند.
خریدار بلوک ۵۱درصدی سهام سرخابیها درواقع صندلیهای اصلی هیأت مدیره این دو باشگاه را در اختیار خواهند گرفت و قادرند راهبری اصلی این دو باشگاه را طبق نظر خود انجام دهند.
خریداران احتمالی
درباره اینکه خریداران احتمالی این دو باشگاه چه کسانی هستند اطلاعی در دست نیست. پیش از این سازمان خصوصیسازی در دوره مدیریت قبلی مذاکراتی را با ۲ شرکت همراه اول و ایرانسل برای واگذاری بلوکهای مدیریتی سهام این دو باشگاه به این دو شرکت انجام داده بود اما هیچیک از این دو شرکت در اینباره ابراز تمایل نکردند.
شرکت ایرانسل اعلام کرده بود که هدف اصلیاش سرمایهگذاری در حوزه ارتباطات و تداوم فعالیت این بخش است و شرکت همراه اول نیز بهدلیل برخی ملاحظات برای خرید سهام یکی از ۲ باشگاه ابراز تمایل نکرد.
اطلاعات غیررسمی همشهری نشان میدهد سال پیش نیز مذاکراتی با برخی شرکتهای زیرمجموعه بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) برای خرید سهام این دو باشگاه انجام شده بود اما این مذاکرات نیز به نتیجه نرسید.
قبلتر حتی بحثهایی درباره واگذاری سهام این دو باشگاه به ایرانخودرو و سایپا در ابتدای دهه ۹۰هم مطرح شده بود که این رایزنیها هم نتیجه نداده بود. درچنین شرایطی بهنظرمیرسد برای اینکه سازمان خصوصیسازی موفق به فروش سهام این دو باشگاه شود باید از قبل رایزنیهای گستردهای را انجام داده باشد. برخی تحلیلگران حتی اعتقاد دارند سازمان خصوصیسازی باید قیمت پایه سهام این دو باشگاه را تعدیل کند تا موفق به فروش سهام این دو باشگاه شود.