به گزارش همشهری، اشتغال خانگی، یکی از کلیدهای باز کردن قفل بیکاری در اقتصاد ایران است و آنگونه که رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی میگوید: در سال جاری ۹۳.۳ درصد از کل هدفگذاری ایجاد ۱۵۰ هزار شغل، محقق شده است.
افزایش نرخ مشارکت اقتصادی، کمک به معیشت خانوار و افزایش بهرهوری جمعیت فعال اقتصادی ازجمله مزیتهای توسعه اشتغال خانگی است که در صورت سیاستگذاری درست، میتواند به یکی از حلقههای توسعه اقتصادی و شکلگیری بنگاههای خرد تبدیل شود.
ایجاد ۱۴۰ هزار فرصت شغلی در ۹ ماه
آمارهای ارائه شده از سوی رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی حاکی از این است که روند رو به رشد ایجاد فرصتهای شغلی در حوزه مشاغل خانگی ادامهدار بوده است. آزیتا همتیان با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۴۰ هزار شغل خانگی در کشور ایجاد شده، به ایسنا گفت: در این دوره زمانی بخش اعظمی از هدفگذاری ۱۵۰ هزار شغل خانگی تا پایان سال محقق شده است.
او اظهار کرد: این آمارها طبق گزارشی است که مستقیم از سامانه وزارت کار دریافت میکنیم و با اطلاعات سامانه ملی رصد اشتغال متفاوت است. درواقع آخرین خروجی از روند اشتغال، ثبت استانها و تسهیلات دهی بانکهاست که در سامانه وزارت کار به ثبت میرسد.
به گفته همتیان، آخرین مراحل فنی سامانه مشاغل خانگی در حال انجام است و بهزودی به سامانه ملی رصد اشتغال متصل میشود.
عملکرد بانکها در پرداخت تسهیلات اشتغال
یکی از مؤلفههای بسیار تأثیرگذار در ایجاد و توسعه مشاغل خانگی، همراهی بانکها در تخصیص و توزیع تسهیلات کمبهره در این حوزه است که طبق گفته رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، در ماههای ابتدای سال ضعیف بوده اما در ادامه اوضاع بهتر شده است.
همتیان با اشاره بهکندی پرداخت تسهیلات بانکی اشتغال خانگی در ابتدای سال، گفت: درمجموع پرداخت تسهیلات از سوی بانکها در بحث مشاغل خانگی مثبت بوده و ضمن همکاری با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، عملکرد خوبی از خود نشان دادهاند.
برآورد اشتغالزایی در زمستان
فقط ۶.۷ درصد از تکالیف تعیین شده برای اشتغالزایی در حوزه مشاغل خانگی باقیمانده تحقق هدفگذاری ایجاد ۱۵۰ هزار فرصت شغلی در این حوزه تقریباً مسجل است؛ اما متولیان امر برآورد میکنند که اشتغالزایی محدود به هدفگذاری نشود و تا پایان سال، عملکرد اشتغالزایی خانگی از ۱۵۰ هزار فرصت شغلی فراتر برود.
در حقیقت، ظرفیتهای ایجاد و توسعه مشاغل خانگی در اقتصاد ایران بهقدری است که در صورت تأمین مالی و حمایت تسهیلاتی، میتواند بخش بزرگی از مشکلات بازار کار و حوزه معیشت خانوار را حلوفصل کند.
راهاندازی تعاونیهای تأمین نیاز مشاغل خانگی
گام دوم در بهرهبرداری از ظرفیتهای اقتصادی مشاغل خانگی، راهبری آنها در تأمین نیاز و بازاریابی و فروش محصولات است که از طریق راهاندازی تعاونی تأمین نیاز پیگیری میشود. رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی میگوید: در حال حاضر بر اساس تفاهمنامه منعقد شده با معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ۲۰ تعاونی تأمین نیاز مشاغل خانگی استانی تأسیس شده و در ۱۱ استان دیگر نیز تأسیس و راهاندازی این تعاونیها در دست پیگیری است.
همتیان اظهار کرد: در ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، تأسیس اتحادیه کشوری تعاونیهای تأمین نیاز مشاغل خانگی مصوب شده و این اتحادیه برای اولین بار ایجاد خواهد شد. او بر همین اساس پیشبینی کرده که با توجه به فرایند تشکیل اتحادیه کشوری، راهاندازی ۱۱ تعاونی تأمین نیاز باقیمانده تا پایان سال محقق شود.