همشهری آنلاین: داستان حضور نیروهای آمریکایی در دریای سرخ، داستان مهمان ناخواندهای است که برای صاحبخانه شاخ و شانه می کشد. نیروهای یمن در صنعا سالهاست که به رسم اخلاق انسانی مخالفتشان را با محاصره ۲.۲ میلیون نفری فلسطینیها در باریکه غزه اعلام کردهاند. وقتی هم که جنگ و بمباران نابرابر غزه از سوی رژیم صهیونیستی آغاز شد، ارتش یمن، بمباران غزه را محکوم و به منظور حمایت عملی از فلسطینیان، اعلام کرد که اجازه پهلوگیری کشتیهای تجاری و باری به مقصد بنادر فلسطین اشغالی را نخواهد داد. در حالی که در یک ماه گذشته ارتش یمن مانع عبور صدها کشتی به مقصد رژیم صهیونیستی به منظور توقف جنگ و بمباران غزه شده است، اکنون واشنگتن ادعا کرده که مانع اقدامات یمن در دریای سرخ خواهد شد و با تشکیل یک ائتلاف دریایی امنیت مورد نظر برای کشتیها به مقصد اسرائیل را فراهم خواهد کرد.
بازی موفق یمن در دریای سرخ
بازی چند وجهی یمن در جنگ غزه: ورود یمن به تحولات مرتبط با جنگ غزه در سه مرحله برنامه ریزی شده صورت گرفت. رهبر انصارالله یمن برای نخستین بار سه روز پس از آغاز بمباران غزه نسبت به تداوم جنگ نابرابر علیه مردم غزه هشدار داد، اما وقتی این هشدارها کارساز نشد، یمن وارد فاز حملات هوایی و موشکی علیه بندر ایلات و در مرحله بعد اقدامات لازم در دریا برای مقابله با کشتیها به مقصد بنادر رژیم صهیونیستی شد.
تاثیرات تحرکات یمن: به نظر میرسد که بازیگری یمن در تحولات جنگ غزه نتیجه بخش بوده و توانسته فشار مضاعفی را روی تل آویو وارد کند. «میسرا آمارش»، تحلیلگر و روزنامهنگار هندی اعلام کرده که جلوگیری یمنیها از ورود کشتیها به اسرائیل ۳میلیارد دلار خرج روی دست تلآویو گذاشته است. از سوی دیگر، تشکیل ائتلاف دریایی آمریکا برای جلوگیری از تحرکات یمن در دریای سرخ نشان دهنده تاثیرگذاری اقدامات یمن در دریای سرخ است.
بیشتر بخوانید:
رئیس پنتاگون: حملات حوثیها در دریای سرخ بر اقتصاد جهانی تاثیر گذاشته است
ائتلاف دریایی آمریکایی علیه یمن؛ واکنش متفاوت امارات و عربستان برای مشارکت در ائتلاف
رؤیای آمریکایی
اعلام رسمی تشکیل ائتلاف دریایی: وزیر دفاع آمریکا که در سفر به خاورمیانه به سر میبرد، روز دوشنبه ۱۸ دسامبر/۲۸ آذر از تشکیل ائتلافی دریایی متشکل از ۱۰ کشور در دریای سرخ خبر داد. به گفته وی، این ائتلاف برای مقابله با حملات مکرر یمنیها صورت گرفته است. به نظر میرسد که آمریکا رویای کنترل دریای سرخ را سر دارد، اما این رویا از هم اکنون شکست خورده ارزیابی میشود.
مشارکت کنندگان در ائتلاف دریایی: آمریکا کشورهای مشارکت کننده در این ائتلاف دریایی را شامل ۹ کشور علاوه بر واشنگتن عنوان کرده است. انگلیس، بحرین، کانادا، فرانسه، هلند، ایتالیا، نروژ و اسپانیا به همراه کشور جزیرهای ۱۰۰ هزار نفری سیشل اعضای این ائئلاف هستند. کشور سیشل در وسط اقیانوس هند واقع شده و تا ساحل نزدیک ترین قاره به خود یعنی قاره آفریقتا ۱۵۰۰ کیلومتر فاصله دارد.
ائتلاف ورشکستهها
واکنشهای بین المللی نسبت به ائتلاف دریایی واشنگتن نشان دهنده شکست این ائتلاف در همان زمان تشکیل است. به طور کلی ۶ مسئله باعث میشود تا ائتلاف دریایی آمریکا در دریای سرخ را از پیش شکست خورده بدانیم:
۱- ائتلاف غریبهها: با وجود آن که ائتلاف دریایی موردنظر آمریکا برای فعالیت در حوزه دریای سرخ تشکیل شده است، اما هیچکدام از کشورهای حوزه دریای سرخ در این ائتلاف حضور ندارند. عربستان و مصر به عنوان دو قدرت اصلی دریایی در حوزه دریای سرخ که بیشترین ساحل دریایی رادر این منطقه دارند، تا کنون از همراهی با واشنگتن در ائتلاف دریای سرخ خودداری کردهاند و لذا ائتلاف مورد نظر در دریای سرخ شامل هیچکدام از کشورهای ساحلی این دریا نیست.
۲- شکاف در میان متحدان عربی واشنگتن: در میان متحدان عربی آمریکا نیز بر سر مشارکت در ائتلاف دریای سرخ اختلاف نظر وجود دارد. با وجود آن که امارات و عربستان از حضور در ائتلاف دریایی آمریکا خودداری کردهاند، اما بحرین در این ائتلاف حضور دارد. به نظر میرسد که عربستان نگران آن است که حضورش در ائتلاف نظامی آمریکا علیه یمن، آتش بس انصارالله را تحت الشعاع قرار دهد، از این رو عربستان غایب بزرگ ائتلاف دریایی آمریکاست.
۳- دست رد شرق و غرب به پنتاگون: روزنامه گاردین در شماره پنجشنبه گذشته خود اعلام کرده بود که آمریکا از چین برای مشارکت در ائتلاف دریایی در دریای سرخ دعوت کرده است، اما به نظر میرسد که چینیها دست رد به پیشنهاد آمریکا برای حضور در ائتلاف دریایی زدهاند.حتی متحدان دیگر آمریکا مانند کره جنوبی و ژاپن و همچنین کشورهایی مانند آلمان نیز با آمریکا در ائتلاف دریای علیه یمن همراهی نکردهاند.
۴- خط و نشان یمنیها: آن چه آمریکا از آن به عنوان ائتلاف دریایی در دریای سرخ اعلام کرده، با واکنش تند نیروهای یمنی مواجه شده است. شاید یکی از دلایل عدم استقبال بین المللی از ائتلاف دریای آمریکا، خط و نشان نیروهای یمنی در برابر واشنگتن باشد. سرلشکر «محمد ناصر العاطفی»، وزیر دفاع دولت نجات ملی یمن در صنعاء به آمریکا درباره عواقب ماجراجویی در دریای سرخ هشدار داده و گفته است که ما امکاناتی در اختیار داریم که میتوانیم ناوگان ها و کشتی ها و زیردریایی ها و ناوهای هواپیمابرتان را در دریای سرخ غرق کنیم. در این شرایط به نظر میرسد که ائتلاف دریایی آمریکا بیشتر یک ائتلاف کاغذی باشد تا یک ائتلاف نظامی در میدان نبرد.
۵- تواناییها یمن: اندیشکده واشنگتن در گزارشی اعلام کرده که نیروهای یمنی دارای طیف گستردهای از تواناییهای نظامی هستند و مقابله آمریکا حتی در قالب یک ائتلاف نظامی دریایی با ارتش یمن کار آسانی نیست. براساس این گزارش، ارتش یمن به موشکهای هدایت شونده از راه دور، غواصان آموزش دیده، قایق های تندرو، پهپادهای انتحاری، انواع موشک های کروز ضد کشتی با برد مسافتی ۸۰ تا ۳۰۰ کیلومتر از جمله موشکهای صیاد و سجیل مجهز هستند و مقابله با آنها دشوار است.
۶- سوء سابقه آمریکا: آمریکا در گذشته نیز در دوران ترامپ مدعی تشکیل ائتلاف دریایی البته در خلیج فارس شده بود، اما آن ائتلاف نیز در همان زمان بی سرانجام ماند. دولت وقت آمریکا به ریاست ترامپ در تابستان ۹۸ در حالی سیاست تشدید فشار حداکثری علیه ایران را با اعلام ایجاد ائتلاف نظامی بینالمللی برای حضور در خلیج فارس و تنگه هرمز اعلام کرد که عدم همراهی نزدیکترین متحدان واشنگتن ثابت کرد که ائتلاف دریایی آمریکا ناکام ماند. در آن زمان بنا بر اظهارات مایک پمپئو، وزیر امور خارجه وقت امریکا «از بیش از ۶۰ کشور» خواسته شد تا در حفظ بازدارندگی در تنگه هرمز همکاری کنند، اما فقط سه کشور انگیس، استرالیا و عربستان سعودی به خواست واشنگتن پاسخ مثبت دادند و هیچ کشور دیگری برای حضور در این ائتلاف تمایلی از خود نشان نداد. شرایطی که باردیگر در دریای سرخ تکرار شده است.