به گزارش همشهری آنلاین، با ادامهدار شدن صید کشتیهای اسرائیلی در بابالمندب توسط یمنیها، آمریکاییها برای کمکرسانی به صهیونیستها و ضربه به مقاومت قصد ایجاد یک ائتلاف نظامی ـ سیاسی ضدیمنی را داشتند که تا به اینجای کار چندان در عملیسازی آن و یارگیری از کشورهای منطقه موفق نبودند؛ درباره این چالش جدید آمریکاییها با محمد ایرانی، سفیر سابق ایران در کویت و اردن و کارشناس مسائل منطقه گفتوگویی داشتیم که در ادامه میخوانید.
آمریکا با پول اعراب به جنگ یمن میرود
ایرانی در ابتدا گفت: تحرکات نظامی و سیاسی آمریکا درباره ایجاد ائتلاف علیه یمن را باید یک اقدام تبلیغاتی و بینالمللی دانست، اقدامی که ما در اصطلاح آن را هوچی گری مینامیم. و الّا اگر قرار بر آن باشد که اقدامی نظامی در کشور یمن صورت بگیرد، چه کسانی این کار را انجام خواهند داد؟ آمریکاییها قصد دارند از جیب کشورهای عربی علیه یمن استفاده کنند. مقامات آمریکایی انتظار دارند که امارات و عربستان وارد نزاع با یمن شوند که آنها تا این لحظه زیر بار این موضوع نرفتند، چرا که به خوبی میدانند منافعشان در خطر است و نباید چنین اقدامی را علیه یمن اِعمال کنند.
اگر جبهه دیگری در منطقه باز شود به ضرر اسرائیل و آمریکا خواهد بود
وی افزود: اگر جبهه دیگری در منطقه باز شود، بیش از آنکه به نفع آمریکا و اسرائیل باشد؛ به ضرر آنها خواهد بود. بارها جو بایدن و آنتونی بلینکن اظهار داشتند که نباید جبهه دیگری در منطقه گشوده شود، نمونهاش موضع آنان در مورد ورود به جنگ با حزبالله در جنوب لبنان. آمریکا امروزه با یک دوگانگی مواجه است، از طرفی آمریکا، غرب و برخی کشورهای منطقه میخواهند هر کمکی که مقدور است را به اسرائیلیها برسانند، از طرفی هم میخواهند دست و بال مقاومت در منطقه را بسته و آن را تحت فشار قرار دهند.
یمنیها حجت را تمام کردند
سفیر سابق ایران در اردن ادامه داد: کاری که یمنیها انجام دادند بسیار هوشمندانه است. از طرفی این پیام را رساندند که باید یک همپوشانی در قبال جبهه مقاومت ایجاد شود و حمایت از هر گروه مقاومت صورت بگیرد، از طرفی انصارالله به صراحت اعلام کرده است که هدفش ضربه به رژیم صهیونیستی است. بابالمندب یک آبراهه بینالمللی است که روزانه شاید 100 کشتی از آن عبور کند که تنها، چندتای آن برای اسرائیلیها باشد. یمن با زیرکی بیان کرد که با هیچ کشتیِ غیر اسرائیلی کار نخواهد داشت و قرار نیست با کل دنیا وارد جنگ شود. این حجت را یمنیها تمام کردند؛ لذا آمریکا قصد دارد با فضاسازی علیه یمن یک مواجهه سیاسی، امنیتی و نظامی علیه انصارالله ایجاد کند. گرچه همانطور که بیان شد انصارالله با بیان این نکته که قصد جنگ با هیچ کشوری غیر اسرائیل را ندارد، بهانه یارگیری از آمریکا را تا حد زیادی گرفته است.
کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: از طرفی تجربه جنگ با یمن نشان داده ورود تقابل نظامی با انصارالله بینتیجه خواهد بود. در گذشته ائتلاف عربستان و امارات علیه یمن با تجهیزات فراوان ناکام ماند و پیشروی به نفع یمنیها صورت گرفت. برای همین امروزه اندیشکدههای آمریکایی تأکید دارند مبادا جنگ با یمن از طریقی زمینی صورت بگیرد که بینتیجه خواهد ماند و راه به جایی نخواهد برد. نهایتا به موشکباران هوایی متوسل شوند که آن را هم باید کشورهای عربی نظیر مصر و عربستان انجام دهند که آنها اساساً وارد معرکه جنگ با یمن نمیشوند و منافعشان را با درگیری با انصارالله به خطر نمیاندازند.
شکست سیاسی برای آمریکا
ایرانی گفت: تمام آنچه که گفته شود تا به اینجای کار بستگی به وضعیت و شرایط جنگ غزه خواهد داشت. به نظر میرسد کار به مذاکرات و آتشبس برسد و هراندازه که در میدان جنگ غزه وضعیت به نتیجه برسد، به همان اندازه عملیاتهای انصارالله کاهش خواهد یافت. این وضعیت اگر برای آمریکاییها ادامه پیدا کند و مواضعشان رو به زوال برود، و آنچه را که در قبال یمن و محور مقاومت اعلام کردند عملی نسازند و یارگیریشان با بنبست روبهرو شود یک شکست سیاسی ـ امنیتی خواهد بود. چرا که یمن همچنان دارد به اقدامات خود ادامه میدهد و در این سو هم ائتلافی جدی علیه آنها صورت نگرفته است. با سروصدایی که آمریکاییها به پا کردند به نظر میرسد در میدان غزه هم راه به جایی نخواهند برد. برای همین این چالش خود را هم در میدان غزه و مذاکرات دو طرف نشان خواهد داد هم در انتخابات آمریکا.