به گزارش همشهریآنلاین، درحالیکه در مرحله سوم یا یکشانزدهم نهایی جامحذفی فوتبال انگلستان هیچ ۲تیم بزرگی به تور هم نخوردهاند، آرسنال و لیورپول باید در این مرحله با هم بازی کنند. قرعه میتوانست به این صورت باشد که این دو باشگاه بزرگ با باشگاههای کوچکتری بازی کنند که به سود آنها تمام شود و از طریق بازی مقابل این بزرگان در کانون توجه قرار بگیرند و سود مالی نصیبشان شود، اما حالا یکی از این تیمهای بزرگ در پایان مرحله سوم باید با جام حذفی خداحافظی کند.
آرسنال با ۱۴جام، پرافتخارترین تیم این رقابتهاست و لیورپول پس از منچستریونایتد (۱۲جام) در کنار چلسی و تاتنهام با ۸قهرمانی، سومین تیم پرافتخار جام حذفی محسوب میشود.
پیروزی خانگی ۳ بر ۲ آرسنال مقابل لیورپول در لیگ برتر در فصل گذشته، تنها پیروزی آنها در ۱۱دیدار اخیر با قرمزها در تمام رقابتهاست (۵باخت و ۵تساوی).
با این حال در جام حذفی، این توپچیها هستند که معمولا با برتری از زمین بیرون میآیند. درمجموع ۱۷دیدار طی سالهای گذشته برگزار شده و آرسنال تنها ۵مورد از آنها را در ۹۰دقیقه واگذار کرده است.
از زمان باخت در فینال سال۲۰۰۱ در کاردیف، آرسنال در ۳دیدار آخر خود در جام حذفی مقابل لیورپول پیروز شده و آنها را یک بر صفر در هایبری در فصل ۲۰۰۱-۰۲، در آنفیلد با نتیجه ۳بر یک در ۰۷-۲۰۰۶ و ۲ بر یک در فصل ۱۴-۲۰۱۳ در ورزشگاه امارات شکست داده است.
توپچیها تنها ۳بازی از ۴۹بازی قبلی خانگی خود در جام حذفی را باختهاند (۳۶برد و ۱۰تساوی) : شکست یک بر صفر مقابل بلکبرن در فصل ۱۳-۲۰۱۲، باخت ۲بر یک مقابل واتفورد در فصل ۱۶-۲۰۱۵ و شکست ۳ بر یک مقابل منچستریونایتد در فصل ۱۹-۲۰۱۸.
لیورپول تنها در یکی از ۱۲فصل اخیر در این مرحله از جام حذفی حذف شده؛ در فصل ۱۹-۲۰۱۸ و با قبول شکست ۲ بر یک برابر ولوز.
آرسنال و لیورپول تاکنون ۱۷بار ازجمله در ۳فینال در این رقابتها با یکدیگر روبهرو شدهاند.
آفریقا علیه لیورپول
جامملتهای آسیا و آفریقا به زیان لیورپول تمام میشود. اندو با تیم ملی ژاپن و محمد صلاح با مصر راهی مسابقات ملی قارهای در قطر و ساحل عاج میشوند. یورگن کلوپ آرزو کرده ژاپن و مصر خیلی زود از دور رقابتها حذف شوند تا بازیکنانش خیلی سریع به اردوی لیورپول برگردند. آرسنالیها زیاد ضرر نمیکنند، چون تومیاسوی ژاپنی و الننی مصری بازیکنان اصلی تیم نیستند. صلاح در این فصل در ۲۰بازی لیگ برتر ۱۴گل زده و ۸پاسگل داده و روی بیش از نیمی از گلهای تیم کلوپ در این فصل نقش داشته است. او در سایر تورنمنتها هم ۴گل در کارنامه داشته است. بدنیست بدانید ۲سال پیش که فرعون برای جامملتهای آفریقا لیورپول را ترک کرد، تیم بدجور دلتنگش شده بود. او در بازگشت، در ۷۲مسابقه از ۷۳بازی تاکنون به میدان رفته که ۶۷بار در ترکیب اصلی بوده. صلاح بازی برگشت لیگ مقابل آرسنال را هم از دست میدهد، همچنین بازی با چلسی در لیگ و ۲دیدار جام اتحادیه مقابل فولام. در غیاب او خاکپو و هاروی الیوت میتوانند در پست وینگر راست بازی کنند. خاکپو برخلاف پست مهاجم نوک، در وینگر بازیکن بهتری است. ژوبوسلای و ژوتا هم جزو گزینهها خواهند بود. ژوبوسلای، تیاگو و بایجتیک هم غیر از اندو و صلاح در این بازی غایب خواهند بود. در اردوی آرسنال غیر از تومیاسو و الننی که به جامملتهای آسیا و آفریقا میروند، زینچنکو، فابیو ویرا، توماس پارتی و یورین تیمبر هم بهدلیل مصدومیت قادر به حضور در ترکیب نیستند.
دوره فرسایشی ساکا
میکل آرتتا از ساکا دل نمیکند. یکی از باارزشترین بازیکنان فعلی جهان در هر ۳مسابقه آخر ظرف ۹روز، در تمام دقایق ممکن برای آرسنال به میدان رفته. در این مدت تنها ۴۹بازیکن به این اندازه بازی کردهاند که ۸نفرشان بازیکن خط حمله بودهاند. آرتتا معتقد است بازیکن باید سالی ۵۲بازی انجام دهد و کسی که میخواهد ۵۰گل بزند، نمیتواند در ۳۰مسابقه به آن برسد. با اینکه ساکا روی گلهای زیادی نقش ندارد و پیش از گلزنی در بازی قبلی، چند مسابقه بدون گل را پشتسر گذاشته بود، در حملهها نقشی کلیدی دارد. فقط ۱۱بازیکن در این فصل بیشتر از او (۳۱۱) حمل توپ کردهاند و جالب اینکه تنها ۲نفر از آنها بازیکنان تهاجمی هستند؛ برناردو سیلوا (۳۲۱) و دژان کولوسفسکی (۳۱۵). فقط برونو فرناندز (۵۴) از منچستریونایتد و کیران تریپیه(۵۲) از نیوکاسل فرصتهای بیشتری نسبت به ساکا (۵۰) ایجاد کردهاند. با وجود این، ساکا در این فصل و در دریبلهای موفق(۳۱)، خارج از فهرست ۱۰بازیکن برتر لیگ انگلیس قرار دارد و سومین بازیکنی است که بیشترین خطا(۴۳) را متحمل شده.
ساکا بهطور مشترک در رده هشتم لیگ برتر این فصل از نظر گل و پاسگل(۱۲) قرار دارد. او بهخاطر تأثیر روی گلها در بازی آزاد(۷) به رده بیستم سقوط میکند؛ کمتر از آنتونی الانگا از ناتینگهام فارست و ریچارلیسون مهاجم تاتنهام(۱۰) و لیل فاستر از برنلی(۸). گل ساکا مقابل فولام، نخستین گل یا پاسگل او در بازی آزاد پس از پیروزی مقابل وولوز در ۲دسامبر (۷بازی) پیش بود. مفهوم گل از بازی آزاد متضاد گل در موقعیتهای مرده است.
از آغاز فصل ۲۱-۲۰۲۰، نخستین فصل کامل ساکا بهعنوان شروعکننده برای آرسنال - زمانی که او بهتازگی ۱۹ساله شده بود - با ۱۳۳۹۴دقیقه بازی با احتساب زمانهای تلف شده است. در این مدت تنها ۱۳بازیکن دقایق بیشتری در لیگ برتر بازی کردهاند و از این ۱۳نفر، ساکا جوانترین است و تنها ۳نفر از آنها مهاجم هستند. شاید ادامه این وضعیت برای این بازیکن جوان خطرناک باشد و او را به مصدومیت طولانی بفرستد.
چرا اندو بازیکنی کلیدی است؟
بهجای اندو، آرنولد توانایی بازی در پست هافبک دفاعی را دارد؛ همچنین رایان گراونبرخ. اندو در هر ۵بازی آخر قرمزها ظرف ۱۳روز در ترکیب اولیه حضور داشته. اندو در آخرین بازی خود قبل از عزیمت به تورنمنت قطر، مقابل نیوکاسل خوش درخشید. او با وجود تنها ۷۵دقیقه بازی، بیش از هر بازیکن دیگری در لیورپول (۶۳-۹۱.۳درصد) پاس داد. او ۳۷پاس در نیمه زمین نیوکاسل به ثبت رساند که ۹۱.۹درصد آنها به مقصد رسید و ۳توپ را هم قطع کرد. فقط الکساندر آرنولد(۴) عملکرد بهتری نسبت به او در قطع توپ داشت. تفاوت بین بازیهای با و بدون اندو قابل توجه بهنظر میرسد. در لیگ برتر این فصل، لیورپول در ۶بازی از ۸بازی (۷۵درصد) که اندو در ترکیب اولیه بوده، به پیروزی رسیده اما تنها ۷بازی از ۱۲بازی بدون حضور او را برده است (۵۸.۳درصد). آنها همچنین در ۸بازی با او فقط ۵گل دریافت کردهاند(۰.۶در هر بازی) در مقابل ۱۳گل در ۱۲بازی و زمانی که او در ترکیب ثابت نبوده (۱.۱گل خورده در هر بازی). او در بازیهایی مانند پیروزی ۴ بر ۳ مقابل فولام هم تفاوتها را رقم زد. در ۵دیداری که اندو حتی یک دقیقه هم بازی نکرده، لیورپول تنها ۲برد (۴۰درصد) و تنها ۹گل زده (۱.۸ در هر بازی) داشته و میانگین ۱.۸امتیاز در هر بازی را بهدست آورده. او همچنین بیشترین درگیریهای هجومی(۱۲۹) را برای اشتوتگارت در فصل گذشته بوندسلیگا داشته است.
وقتی لیورپول اندو را به خدمت گرفت، کلوپ از اینکه هافبکی دارد که ذهنیت اصلیاش دفاع است، خوشحال بود. او کایسدو و لاویا را میخواست اما هر دو هافبک مورد نظر سرمربی آلمانی دست رد به سینهاش زدند و چلسی را برگزیدند. اندو برایش کار را درآورد و نهتنها در کارهای دفاعی بلکه در امور تهاجمی هم عالی کار کرد. او در همه بازیها نسبت به فابینیو که در این فصل به الاتحاد رفته عملکرد بهتری داشته است؛ تکل در هر ۹۰دقیقه (۲.۲۲ در برابر ۲.۱۹)، قطع توپ (۱.۵۰ در برابر ۱.۲۵)، مالکیت توپ (۶.۸ در برابر ۵.۹)، مالکیت توپ در یکسوم پایانی (۰.۹۲در برابر ۰.۷۱) و پاس (۶۴.۴ در برابر ۶۰.۳).
کلوپ در ستایش این ژاپنی گفته که برای جاافتادن در ترکیب نیازی به زمان نداشته است. رابرتسون نیمفصل اصلا بازی نکرد تا اینکه دفاع چپ را به قبضه خود درآورد. فابینیو ابتدا سردرگم بود و کلوپ مجبور شد بهخاطر او سیستم را تغییر دهد: «برای حمل پیانو به ۶مرد نیاز دارید و برای نواختنش به ۳نفر! اندو یکی از آن ۶مرد است تا پیانو نیفتد. صلاح، فاندایک و آلیسون آن ۳نفر.»