به گزارش همشهریآنلاین، لیست نهایی تیمملی ایران که برای حضور در جامملتهای آسیا اعلام شده، نسبت به لیستی که سال گذشته در جامجهانی شرکت کرده بود، دارای ۷چهره جدید است. در جامجهانی کارلوس کیروش ترجیح داد ۲۵بازیکن را به همراه خودش به قطر ببرد و از سهمیه بیستوششم استفاده نکند. اما قلعهنویی از هر ۲۶سهمیه استفاده کرده و به این ترتیب خروج ۶بازیکن و ورود ۷بازیکن جدید، کل تغییرات تیم ملی را در این یک سال نشان میدهد. امیر عابدزاده، مرتضی پورعلیگنجی، ابوالفضل جلالی، احمد نوراللهی، علی کریمی و وحید امیری از لیست خارج شدهاند که خروج ۲نفر از آنها بهدلیل آسیبدیدگی است. به جای این نفرات، سامان فلاح، آریا یوسفی، امید ابراهیمی، محمد محبی، مهدی قائدی، رضا اسدی و شهریار مغانلو وارد لیست شدهاند. در بین تازهواردها از جوان ۲۱ساله دیده میشود تا ابراهیمی ۳۶ساله که حالا مسنترین بازیکن تیم محسوب میشود.
میانگین سنی نفراتی که وارد لیست شدهاند، ۲۶.۵سال و میانگین سنی آنهایی که تیمملی را ترک کردهاند ۳۰سال است. اما در مجموع میانگین سنی تیمملی نسبت به سال گذشته و جامجهانی هیچ تغییری نکرده است؛ چراکه تمام بازیکنان جامجهانی، حالا یک سال مسنتر شدهاند و اگر لیست هیچ تغییری نمیکرد، میانگین سنی آنها از ۲۸.۸ به ۲۹.۸ میرسید. اما ورود نفرات جدید و نسبتا جوان، میانگین سنی تیم را روی همان ۲۸.۸ نگه داشته است؛ میانگینی که البته خیلی بالاست و ایران را به یکی از مسنترین تیمهای حاضر در جامملتها تبدیل کرده است. در واقع امیر قلعهنویی فقط توانسته میانگین سنی تیم ملی را ثابت نگه دارد و هنوز در اردوی او خبری از جوانگرایی نیست. او احتمالا این کار را بعد از جامملتها و در فاصله ۳ساله تا جامجهانی بعدی انجام خواهد داد. کارلوس کیروش هم در سالهای گذشته همین رویه را داشت و در فاصله یکساله میان جامجهانی تا جامملتهای آسیا تقریبا خبری از جوانگرایی در تیم او نبود.
بهترین بیرو باش! / دروازهبان اصلی تیم ملی در ۶بازی اخیر فقط یک کلینشیت داشته است
هیچ شکی وجود ندارد که علیرضا بیرانوند یکی از مهمترین وزنههای تیم ملی ایران در مسابقات جام ملتهای آسیا بهشمار میآید. دروازهبان شماره یک تیم ملی در چندین تورنمنت بزرگ حاضر بوده و با انبوهی از تجارب، حتما میتواند در قطر بهکار امیر قلعهنویی بیاید، البته مشروط به اینکه بیرو در بهترین فرم خودش باشد. آیا نسخه فعلی علیرضا کاملا ایدهآل است؟ شاید آمار همهچیز را نشان ندهد اما به هر حال بیرانوند در ۶مسابقه اخیر فقط یکبار موفق شده دروازهاش را بسته نگهدارد. او در آخرین دقایق دربی تهران از روی نقطه پنالتی تسلیم کوین یامگا شد، بعد ۲گل عجیب و بحثبرانگیز از استقلال خوزستان دریافت کرد، سپس بار دیگر مقهور ضربه پنالتی حسین گودرزی از شمسآذر شد. در نهایت بیرانوند مقابل نساجی مازندران کلینشیت کرد اما در دیدار با مس رفسنجان باز هم از روی نقطه پنالتی مقابل پریرا شکست خورد.
بیرو با این شرایط به اردوی تیم ملی پیوست اما آنجا هم در مسابقه دوستانه با بورکینافاسو گل خورد. نگرانکنندهتر اینکه بیرانوند در بازی ملی قبلی مقابل ازبکستان هم طی یکنیمه ۲گل دریافت کرده بود و اگر قرار باشد روی عملکرد او در لیگ هم متمرکز شویم، با ۷کلینشیت در ۱۵مسابقه، پشت سر حسین پورحمیدی و حسین حسینی قرار گرفته که ۱۰و ۸کلینشیت دارند. قطعا هیچکدام از اینها به منزله افت اساسی بیرانوند نیست، چرا که شرایط او تا حد زیادی هم میتواند متاثر از وضعیت کلی پرسپولیس بوده باشد، اما آنچه مسلم است اینکه تیم ملی برای محقق کردن رؤیای حضور در فینال جام ملتها به بهترین بیرانوند ممکن نیاز دارد؛ سطحی که امیدواریم علیرضا در روزهای آینده به آن برگردد.
۴سال قبل؛ رفتوآمدهای کمتعداد
۴سال قبل، تغییراتی که کارلوس کیروش در فاصله جامجهانی تا جامملتهای آسیا در تیم ملی ایجاد کرد، از امسال هم کمتر بود. رشید مظاهری، رضا قوچاننژاد، سعید عزتاللهی و محمدرضا خانزاده بعد از جامجهانی تیمملی را ترک کردند و به جامملتهای آسیا نرسیدند.
جای این ۴نفر را در اردوی تیم ملی وریا غفوری، احمد نوراللهی، حسین کنعانیزادگان و پیام نیازمند گرفتند که این تغییرات اصلا در راستای جوانگرایی نبود. عزتاللهی مصدوم شد و جای او را بازیکنی مسنتر به نام نوراللهی گرفت؛ درست مثل امسال که نوراللهی کنار رفته و جایش را ابراهیمی گرفته که مسنتر از اوست. یکی از ورودیهای سال۲۰۱۹ هم وریا غفوری بود که ۳۲سال داشت. وریا در آستانه جامجهانی۲۰۱۸ یکی از آخرین خطخوردهها بود اما برای جامملتها دوباره به تیم ملی دعوت شد. رضا قوچاننژاد هم بعد از جامجهانی۲۰۱۸ از تیم ملی خداحافظی کرد و رفت. در مجموع بعد از این ۴تغییر میانگین سنی تیم ملی از ۲۶.۹ به ۲۷.۶ رسید.
۸سال قبل؛ تغییرات حداکثری
۴سال دیگر به عقب برویم؛ در سال۲۰۱۵ و یک سال بعد از جامجهانی۲۰۱۴ کارلوس کیروش بیشترین تغییرات را در تیم ملی ایجاد کرد. از جمع بازیکنانی که همراه با کیروش به برزیل رفته بودند، ۹بازیکن تیم ملی را ترک کردند و ۹بازیکن جدید جای آنها را گرفتند. رحمان احمدی، احمد آلنعمه، پژمان منتظری، قاسم حدادیفر، حسین ماهینی، مهرداد بیتآشور، دانیال داوری، رضا حقیقی و بختیار رحمانی ۹نفری بودند که تیم ملی را ترک کردند و جای آنها را محسن فروزان، علیرضا بیرانوند، وریا غفوری، امید ابراهیمی، وحید امیری، رامین رضاییان، سروش رفیعی، مرتضی پورعلیگنجی و سردار آزمون گرفتند. ورود فروزان، غفوری، ابراهیمی و امیری که طبعا در راستای جوانگرایی نبود، چون همگی آنها بالای ۲۷سال داشتند. اما سردار، پورعلیگنجی، رامین رضاییان و بیرانوند جوانانی بودند که به تیم ملی تزریق شدند و تا همین الان در تیم ماندهاند. در آن سال میانگین سنی رفتهها ۲۷.۹سال و میانگین سنی بازیکنان جدید ۲۴.۸سال بود که در مجموع میانگین سنی تیم ملی را از ۲۷.۹ به ۲۷.۲ کاهش داد.