نخستین سیگنال ماهواره «ثریا» درحالی روز یکشنبه با موفقیت به زمین مخابره شد که دستاورد تازه ایران در حوزه فضایی بازتاب بین‌المللی گسترده‌ای داشته‌است و تحلیلگران معتقدند جمهوری‌اسلامی با این اقدام گام بلندی درمسیر توسعه برنامه فضایی خود برداشته است.

همشهری‌آنلاین - گروه سیاسی: درچنین شرایطی رسانه‌های غربی از زوایای مختلفی، دستاورد فضایی تازه ایران را مورد بررسی قرار دادند و درعین‌حال تاکید کردند این موفقیت جمهوری‌اسلامی زمینه‌ساز ایجاد نگرانی‌هایی در برخی دولت‌های غربی، از جمله آمریکا شده‌است؛ موضوعی که البته تازگی ندارد و در گذشته نیز شاهد فضاسازی‌هایی در این زمینه بوده‌ایم.

نگرانی‌های غربی‌ها

درچنین شرایطی پایگاه «نشنال‌ ورد» ( nationalworld) در تحلیلی دراین زمینه اذعان کرد پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره ثریا نگرانی‌هایی را برای غربی‌ها به‌دنبال داشته‌است. «بنجامین جکسون» تحلیلگر حوزه فناوری این رسانه در گزارش خود درباره دستاورد تازه فضایی ایران، تاکید کرده‌است این اقدام ازسوی ایران نشان‌دهنده دستیابی ایران به پیشرفت‌های قابل‌توجه دراین حوزه‌است. دراین گزارش با اشاره به اینکه «پرتاب این ماهواره در چارچوب برنامه فضایی سپاه پاسداران انجام شده‌است»، ادعا شده‌است که «غرب و به‌ویژه ایالات‌متحده، ابراز نگرانی کرده و مدعی است پرتاب ماهواره‌های ایران ناقض قطعنامه شورای‌امنیت سازمان‌ملل محسوب می‌شود. ایالات متحده از تهران خواسته از هرگونه فعالیت مرتبط با موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای خودداری کند».

چرا صهیونیست‌ها از «ثریا» می‌ترسند؟

پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره «ثریا» در شرایطی است که واکنش رسانه‌های صهیونیستی به این دستاورد ایران نیز در نوع خود جالب توجه بوده‌است. رسانه‌هایی اسرائیلی مانند «جرزالم‌پست» با انتشار تحلیل‌هایی، ضمن اشاره به تحولات منطقه طی ماه‌های اخیر، ادعا کردند استمرار برنامه فضایی ایران می‌تواند زمینه‌ساز اوج‌گیری تنش‌ها در منطقه شود. رسانه‌های صهیونیستی معتقدند گام‌های روبه پیشرفت ایران در حوزه فضایی، سبب افزایش توان راهبردی ایران در زمینه موشک‌های بالستیک خواهد شد. این‌درحالی‌است که تحلیلگران معتقدند موفقیت‌های جمهوری‌اسلامی در پرتاب ماهواره ثریا، آن‌هم در شرایطی که رژیم‌صهیونیستی در تحقق اهداف خود در غزه ناتوان مانده و حلقه محاصره محورمقاومت در اطراف این رژیم، هر روز تنگ‌تر می‌شود، یک هراس تازه بر نگرانی‌های پیشین محور آمریکایی – صهیونیستی افزوده‌است.

ناکامی تحریم‌های غربی

موضوع مهم دیگری که به‌دنبال پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره «ثریا» مورد توجه رسانه‌ها و تحلیلگران بین‌المللی قرار گرفته، ناکامی تحریم‌های غربی در توقف برنامه فضایی ایران از یک‌سو و نگرانی از جهش برنامه فضایی جمهوری‌اسلامی پس‌از انقضای تحریم‌های سازمان‌ملل در اکتبر سال‌گذشته میلادی ازسوی دیگر است. در چنین شرایطی ناظران بین‌المللی معتقدند تحریم‌های غربی نه‌تنها در ناتمام گذاردن فعالیت‌های ایران در حوزه فضایی موفق نبوده، بلکه در ارزیابی‌های جامعه اطلاعاتی آمریکا ادعا شده‌است که «توسعه وسایل پرتاب ماهواره ازسوی ایران به‌صورت بالقوه می‌تواند با توجه به فناوری مشابه، جدول زمانی این کشور را برای توسعه یک موشک بالستیک قاره‌پیما تسریع کند».

یک نقطه عطف مهم

پایگاه تخصصی «آی. اس. پی تودی» (ISP Today) که به‌صورت ویژه تحلیل دستاوردها و تکنولوژی‌های روز دنیا را در دستورکار دارد نیز در گزارشی، با اشاره به اینکه ایران با پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره ثریا به بالاترین مدار خود، به نقطه عطف مهمی در برنامه فضایی‌اش دست یافته‌است، نوشت: «این ماهواره با کمک موشک قائم ۱۰۰ در ارتفاع تقریبی ۷۵۰ کیلومتری از سطح زمین قرار گرفته‌است». دراین گزارش همچنین با اشاره به اینکه این پرتاب در مرکز برنامه فضایی سپاه‌پاسداران واقع در نزدیکی شهر شاهرود انجام شده، افزوده‌است: «این سایت محل سه پرتاب موفق اخیر ماهواره ایران بوده‌است». درچنین شرایطی به‌نظر می‌رسد آنچه بیش از هر چیز دیگری تحلیلگران غربی را حیرت‌زده کرده، توانایی‌های فنی و تکنولوژیک جمهوری‌اسلامی در پیگیری برنامه‌های حوزه فضایی است.

چشم‌انداز آینده

اگرچه جمهوری‌اسلامی همواره تاکید کرده برنامه فضایی‌ ایران مقاصد غیرنظامی دارد، اما فضاسازی‌های غربی دراین زمینه همواره ادامه داشته‌است. در گذشته و به‌دنبال دستاوردهای مختلف فضایی، همواره شاهد ابزار نگرانی دولت‌های غربی و به‌آمریکا دراین زمینه بوده‌ایم؛ موضوعی که بیش‌از هر چیز شائبه‌هایی را درباره نقش سپاه‌پاسداران دراین حوزه مطرح می‌کند. در چنین شرایطی تحلیلگران پایگاه تخصصی «آی. اس. پی تودی» معتقدند «ایران همچنان به ارتقای توانمندی‌های خود در فضا متعهد بوده و آماده است در سال‌های آینده پیشرفت بیشتری داشته باشد». علاوه‌براین تحلیلگران غربی براین اعتقادند که پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره ازسوی ایران، لایه دیگری از پیچیدگی‌های موجود در ژئوپلیتیک فعلی منطقه می‌افزاید.

بازتاب جهانی پرتاب موفقیت‌آمیز «ثریا»

- شبکه آمریکایی فاکس‌نیوز: فرستادن ماهواره دراین مدار یعنی اینکه آنها می‌توانند این موشک‌ها را در هر کجای از دنیا که می‌خواهند، فرود بیاورند.

- پایگاه خبری آمریکایی ای. بی. سی نیوز: ایران ماهواره‌ای را به فضا پرتاب کرد که بخشی از برنامه مورد انتقاد غرب است.

- خبرگزاری روس اسپوتنیک: این نخستین‌بار است که ماهواره ساخت ایران با موفقیت در مداری بالای ۵۰۰کیلومتر قرار می‌گیرد.

- شبکه لبنانی المیادین: ایران به سرعت در مسیر پیشرفت در زمینه هوافضا حرکت کرده و علاوه‌براین پرتاب، ۲ماهواره دیگر را نیز در سال‌های ۲۰۲۰ و مارس ۲۰۲۲ با موفقیت به مدار زمین پرتاب کرده بود.

- خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس: پرتاب موفق ماهواره ایران به بالاترین مدار، سبب نگرانی غرب بابت بهبود برنامه موشک‌های بالستیک تهران شده‌است.

- خبرگزاری انگلیسی رویترز: ایران ماهواره ثریای خود را با موفقیت در مدار زمین قرار داد. این اقدام احتمالا نگرانی‌های غرب درباره جاه‌طلبی‌های هسته‌ای ایران را افزایش می‌دهد.

- شبکه هندی ویون نیوز: سپاه پاسداران ایران یک ماهواره تحقیقاتی را به فضا پرتاب کرده تا نقطه عطف جدیدی برای برنامه هوا فضای ایران باشد.

برچسب‌ها