به گزارش همشهریآنلاین به نقل از رسانههای روسیه، دمیتری پسکوف روز سهشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ به خبرنگاران گفت: حادثه نورد استریم یک خرابکاری بوده است که شناسایی عاملان و مجریان آن نباید رها و به فراموشی سپرده شود.
سخنگوی کرملین افزود: ما با علاقه منتظر هر گونه حکم و تصمیمی هستیم که در این زمینه اتخاذ شود، این کارشکنی علیه زیرساختهای حیاتی بینالمللی است که نمیتوان از شناسایی افرادی که پشت آن بودند، مجریان و مجریان آن چشمپوشی کرد.
خطوط گاز نورد استریم ۱ و ۲ که روسیه را به آلمان از زیر دریای بالتیک متصل میکرد، سپتامبر ۲۰۲۲ ( شهریور - مهر ۱۴۰۱) در یک رشته انفجار در نزدیکی جزیره بورنهولم دانمارک نابود شدند. تحقیقات مشترک آلمان، دانمارک و سوئد درباره علت این انفجارها هنوز ادامه دارد.
روزنامه وال استریت ژورنال دیماه ۱۴۰۲ در گزارشی با استناد به اطلاعاتی که به دست آورده است، نوشت: شواهد حاکی از این است که لهستان تلاش کرده شواهد و مدارک مربوط به انفجارهای خطوط لوله گاز نورداستریم را پنهان کند تا روسیه متهم اصلی این انفجارها معرفی شود.
به نوشته این روزنامه، پیشتر دولتهای غربی، روسیه را به انفجار این خطوط گاز متهم میکردند ولی شواهد حاکی از این است که مسکو از انفجار این خطوط ضرر دیده است. گفته میشود این خطوط گاز، اهرم فشار قدرت کرملین بر غرب بوده است.
سیمور هرش، روزنامه نگار آمریکایی پیشتر در مقالهای، سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) را مسئول اصلی انفجارهای نورد استریم معرفی کرده بود.
نظریه هرش وقتی تقویت شد که رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه سابق لهستان چند ساعت پس از انفجارها با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، تصویری از نشت گاز در محل انفجار منتشر کرد و نوشت «متشکرم، ایالات متحده آمریکا».
ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه نیز پیشتر اعلام کرده بود که عملیات خرابکارانه نورداستریم به احتمال زیاد توسط آمریکاییها یا به دستور آنها انجام شده است.
موضع روسیه در قبال تداوم عضویت در شورای قطب شمال
سخنگوی کرملین در پاسخ به برخی مباحث مطرح شده درباره احتمال خروج مسکو از شورای قطب شمال نیز گفت: روسیه در حال حاضر در این شورا به کار خود ادامه می دهد، اما اگر مشارکت در آن با منافع روسیه منطبق نباشد، ممکن است "تصمیمات ویژه" اتخاذ شود.
پسکوف افزود: روسیه همچنان به کار خود در این چارچوب ادامه میدهد، البته اگر مسکو این سازمان را مؤثر، عادلانه و مناسب برای عضویت تلقی نکند، البته میتوان تصمیمات ویژهای اتخاذ کرد.
شورای قطب شمال یک سازمان بین دولتی متشکل از کشورهای حوزه قطب شمال است. دانمارک (به همراه گرینلند و جزایر فارو)، ایسلند، کانادا، نروژ، روسیه، ایالات متحده آمریکا، فنلاند و سوئد اعضای این سازمان هستند.
در سال ۲۰۲۱ همزمان با بیست و پنجمین سالگرد تشکیل شورای قطب شمال، ریاست دو ساله دوره ای آن از ایسلند به فدراسیون روسیه منتقل شد. روسیه پس از پایان دوره ریاست خود در سیزدهمین نشست این سازمان بین المللی که ۱۱ مه ۲۰۲۳ (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۲) برگزار شد، ریاست دوره ای را به نروژ تحویل داد.
روسیه و ترکیه در اندیشه ایجاد بانک مشترک
سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا حل مشکلات پرداخت مالی، ایجاد بانک روسیه – ترکیه و نقشه راه ایجاد هاب گاز در دستور کار سفر آتی رئیس جمهوری روسیه به آنکارا قرار دارد، گفت: همه این موضوعات در دستور کار است و درباره توسعه روابط تجاری و اقتصادی در همه ابعاد بحث و تبادل نظر خواهد شد.
پسکوف افزود: ترکیه شریک تجاری و اقتصادی مهم ما است و البته تمام نکات ظریف این روابط در دستور کار قرار خواهد گرفت
یک منبع دیپلماتیک در این باره به خبرگزاری تاس گفت: آنکارا قصد دارد در جریان سفر پوتین به ترکیه درباره ساخت هاب گاز و تخفیف گاز روسیه گفتوگو کند. موضوعات احتمالی دیگر نیز شامل مشکلات مربوط به تسویه حساب از طریق بانک های ترکیه است که شرکتهای روسی به دنبال تحریمهای ضدروسی غرب با آن مواجه شده اند. از سوی دیگر بنا بر اعلام وزارت خارجه ترکیه، وضعیت سوریه و فلسطین و همچنین ساخت نیروگاه اتمی آکویو و مسأله کریدور غلات دریای سیاه نیز مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
بر اساس گزارش رسانه های ترکیه، این دیدار قرار است ۱۲ فوریه (۲۳ بهمن ۱۴۰۲) برگزار شود. سخنگوی کرملین تایید کرد که این دیدار در حال برنامهریزی است، اما تاریخ مشخصی را اعلام نکرد.