همشهری آنلاین - گروه سیاسی: شبکه آمریکایی ان بی سی در ادامه سلسله گزارشهای تند و تیز خود درباره اهداف حمله احتمالی آمریکا به ایران مدعی فعالیت کشتیهای پشتیبانی اطلاعاتی و نظامی ایران از حوثیها در دریای سرخ شده است. این گزارش همچنین با استناد به برخی هشدارهای غیررسمی ایران در کانالهای احتمالا تلگرامی، در مصاحبه با کارشناسان نظامی حمله به کشتیها را حمله به قلمرو حاکمیتی کشورها اعلام کرد و نتیجه گرفت هرگونه تهدید ایران ممکن است منجر به تشدید تنشها شود.
در بخشهایی از گزارش ان بی سی آمده است:
پس از حملات ایالات متحده علیه نیروهای نیابتی در عراق، سوریه و یمن، ایران هشداری قاطع صادر کرده است که کشتیای را که مقامات و تحلیلگران آمریکایی مظنون به ارائه اطلاعات بیدرنگ آن برای حملات به سایر کشتیها در دریای سرخ و دیگر کشتیها هستند، هدف قرار ندهند.
در ویدئویی که روز یکشنبه در کانال تلگرامی ارتش ایران منتشر شد، یک راوی به زبان انگلیسی میگوید: «کسانی که علیه کشتیهای ام وی بهشاد یا شناورهای مشابه دست به اقدامات تروریستی بزنند، مسیرهای دریایی و امنیت بینالمللی را به خطر میاندازند و مسئولیت جهانی خطرات احتمالی بینالمللی آتی بر عهده آنهاست.»
راوی با توصیف بهشاد بهعنوان یک «زرادخانه شناور» میگوید که این کشتی در مأموریتهایی برای مقابله با دزدی دریایی در دریای سرخ و خلیج عدن مشارکت دارد، هرچند که ایران اخیرا بهطور علنی در هیچ کمپینی ضد دزدی دریایی شرکت نکرده است.
ژنرال پاتریک رایدر، سخنگوی وزارت دفاع، روز دوشنبه در پاسخ به سوال ان بی سی درباره این کشتی گفت: «من از هدف قرار دادن بهشاد توسط ایالات متحده اطلاعی ندارم. ما به خوبی از کشتی آگاه هستیم.»
دریاسالار مارک میگز، فرمانده گروه حمله ناو هواپیمابر دوایت آیزنهاور که در حال حاضر وظیفه حفاظت از کشتی های تجاری در دریای سرخ را بر عهده دارد، به ان بی سی نیوز گفت که نیروهای حوثی از ایران برای حمله به کشتی های باری کمک می گیرند. او مستقیماً به بهشاد اشاره نکرد.
او گفت: «این کشتیها وانمود میکنند که کشتیهای ضد دزدی دریایی هستند که کشتیهای ایرانی و سوری میتوانند با آن در ارتباط باشند، اما در واقع این کشتیها نقاط انتقال سلاحهای ایرانی هستند. بهشاد و ناو خواهرش ساویز همچنین با تجهیزات اطلاعات الکترونیکی ایرانی که برای تعیین مکان کشتیهای هدف حمله حوثیها استفاده میشود، بارگیری میشود.»
انبیسی نیوز با استفاده از دادههای ردیابی حملونقل کشتی را زیر نظر گرفته و دریافته است که این کشتی دقیقاً در همان نقطه در جنوب دریای سرخ بین یمن و اریتره، حداقل از ژانویه ۲۰۲۳ باقی مانده است.
سالیوان در مصاحبهای با شبکه ان بی سی گفت که «نمیخواهم وارد این موضوع شوم که از منظر اقدام نظامی چه تصمیمی داشتهایم و چه چیزی را رد کردهایم. چیزی که من میگویم این است که رئیسجمهور مصمم است به حملات علیه مردم ما پاسخ قاطع دهد. رئیسجمهور همچنین به دنبال جنگ گسترده تر در خاورمیانه نیست.»
ارتش ایالات متحده هیچ وقت حمله مستقیمی به خاک ایران انجام نداده است، اما در آوریل ۱۹۸۸ دولت دونالد ریگان رئیسجمهور وقت آمریکا در تلافی مینگذاری تهران کنار ناوچه آمریکایی ساموئل بی رابرتز، به کشتیها و سکوهای نفتی دریایی ایران در خلیج فارس حمله کرد.
جیمی کارتر، سلف ریگان، به انبیسی نیوز گفته است که پس از گروگان گرفتن ۵۲ دیپلمات و شهروند آمریکایی در سال ۱۹۷۹ در سفارت آمریکا در تهران و به مدت ۴۴۴ روز، برای حمله به ایران تحت فشار قرار گرفت.
اگرچه کارتر عملیات پنجه عقاب را که یک ماموریت مخفی برای آزادی آنها بود، تایید کرد، اما از انجام یک حمله نظامی کامل خودداری کرد زیرا میترسید که این حمله به قیمت جانهای زیادی تمام شود - تصمیمی که تحلیلگران سیاسی از آن به عنوان عامل اصلی شکست او در برابر ریگان در سال ۱۹۸۰ یاد میکنند. .
همانند کارتر، بایدن نیز در سال انتخابات است و بعد از حمله ۲۸ ژانویه به پایگاه برج ۲۲ در اردن که منجر به کشته شدن ۳ نفر شد، او با فشار رقبای جمهوریخواه برای پاسخگویی به ایران مواجه است.
شش روز بعد او دستور حملات به عراق و سوریه را صادر کرد که به گفته پنتاگون، بیش از ۸۵ هدف در هفت مکان، از جمله ستاد فرماندهی و کنترل، مراکز اطلاعاتی، راکتها و موشکها، سایتهای ذخیره پهپاد و مهمات و سایر تأسیسات مرتبط با شبهنظامیان یا نیروی قدس سپاه که روابط تهران با شبه نظامیان منطقه را مدیریت می کند، مورد اصابت قرار گرفت. روز یکشنبه نیز حملات بیشتری به اهدافی در یمن انجام شد.
اگرچه دولت بایدن متعهد شده است که به توانایی حوثیها برای انجام حملات پهپادی و موشکی علیه کشتیهای باری تجاری و کشتیهای آمریکایی در دریای سرخ آسیب بزند، اما تاکنون تصمیم گرفته است بهشاد را هدف قرار ندهد، احتمالاً به دلیل نگرانی از این که ممکن است چنین حملهای باعث درگیری مستقیم با ایران شود.
به گفته باسیل ژرموند، کارشناس نیروی دریایی و دریانوردی در دانشگاه لنکستر بریتانیا، حمله به هر کشتی ایرانی با این حال از نظر تشدید تنش بسیار خطرناک خواهد بود.
به گفته او «یک کشتی گستره قلمروی حاکمیتی یک دولت است، بنابراین حمله به کشتی ایرانی از نظر فنی یک حمله مستقیم به ایران است.»