به گزارش همشهریآنلاین، سامانه ضد بالستیک آرمان و سامانه پدافندهوایی ارتفاع پست آذرخش توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رونمایی شد.
سامانه پدافند هوایی آرمان در دو نسخه با رادارهای متفاوت ارائه شده که یک مدل از این سامانه دارای رادار پسیو و مدل دیگر با رادار اکتیو ارائه شده است.
همچنین سامانه آذرخش یک سامانه برد و ارتفاع پست است که همزمان از رادار و سامانه الکترو اپتیکی برای کشف و رهگیری هدف استفاده میکند علاوه بر این موشک های سامانه آذرخش از سیکرهای حرارتی هم بهره می برند.
این مراسم با حضور امیر آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح صورت گرفت.
امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی روز شنبه - ۲۸ بهمن ماه - در آئین رونمایی از سامانههای جدید به شبکههای پدافندی کشور اظهار داشت: وزارت دفاع در راستای توان پدافندی کشور و استمرار رونماییها که وعده داده بودیم تمامی توان خود را معطوف به تامین نیازمندیهای حوزههای دفاعی، پشتیبانی تجهیزاتی و تسلیحاتی نیروهای مسلح کرده است و ما امروز شاهد رونمایی از دو دستاورد بزرگ صنعت دفاعی هستیم.
وی افزود: سامانه شهید آرمان که امروز با یاد و خاطره شهید والا مقام شهید آرمان علیوردی رونمایی شد، یک سامانه راهکنشی به معنای تام و دارای برد متوسط و ارتفاع بلند است که میتواند اهداف را در ۱۸۰ کیلومتری شناسایی کرده و در ۱۲۰ کیلومتری با آن درگیر شده و منهدم کند.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تاکید کرد: این سامانه بسیار چابک است و در کمتر از ۳ دقیقه آماده عملیات میشود و پوشش قابل اطمینانی برای دفاع از فضای کشور فراهم میکند.
سرتیپ آشتیانی یادآور شد: یکی دیگر از دستاوردها برای محافظت از مراکز حساس حیاتی و مهم کشور در برابر تهدیدات پهپادی و ریزپرندهها، سامانه آذرخش است که برد کوتاه دارد و دارای قابلیت نصب روی انواع خودروها و اجرای عملیات در شب و روز و با بهرهگیری از سامانه راداری پیشرفته سه بعدی و سرچ اپتیکی و سیکرهای پیشرفته بسیار چابک است و مانند سامانه شهید مجید، میتواند اهداف را در کمترین زمان ممکن منهدم کند.
همه چیز درباره سامانه های آرمان و آذرخش
سامانه صیاد تاکتیکی(آرمان) برای اولین بار در رژه روز ارتش در فروردین سال ۱۴۰۱ مشاهده شد. ساختار کلی آن که شامل سه پرتابگر موشک از خانواده صیاد ۲ و ۳ بود که نشان میداد با قرار دادن رادار و پرتابگرهای موشک روی یک خودرو، در جهت فشرده و چابکسازی حداکثری سامانه گام برداشته شده است، این ساختاری است که در سامانهای مانند سوم خرداد هم دیده میشود.
رادار بهکار گرفته شده در صیاد تاکتیکی از خانواده رادارهای نجمـ۸۰۴ بهنظر میرسد که از نوع آرایه فازی فعال است. چند ماه بعد از رژه روز ارتش و در نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع در شهریور ۱۴۰۱ تصاویری از سامانه صیاد تاکتیکی و دو موشک کنار آن منتشر شد.
در این نمایشگاه، سامانه در حالت آمادهبهکار قرار داشت که مشخص کرد موشکهای آن از نوع عمودپرتاب هستند، این نشاندهنده یک تمایز بزرگ بین صیاد تاکتیکی و سامانههای میانبرد قبلی مانند «جوشن» و «۱۵ خرداد» و انواع «مرصاد» بود.
تا پیش از این، در ایران سامانه «باور۳۷۳» در برد بلند و «زوبین» و «دزفول» در برد کوتاه دارای قابلیت پرتاب عمودی موشکهای پدافندی بودند که حالا صیاد تاکتیکی هم به آنها اضافه شده است.
بهواسطه قابلیت پرتاب عمودی، سرعت واکنش سامانه در مواجهه با تهدیدات بهعلت زاویه سمتی حمله دشمن افت نمیکند و همچنین سامانه میتواند همزمان موشکهایی را به چند سمت بدون نیاز به تغییری در سمت پرتابگر شلیک کند.
حضور سامانه صیاد تاکتیکی در نمایشگاه آرمیا ۲۰۲۳ مسکو اطلاعات جدیدی راجع به این سامانه در اختیار قرار داد. صیاد تاکتیکی بهطور کلی سامانهای عملکننده در برد متوسط و ارتفاع بالاست که در کمترین تعداد اجزاء شامل یک خودروی حامل رادار و سه پرتابگر عمودی موشک (تلار TELAR: Transporter Erector Launcher And Radar) است.
موشکهای این سامانه میتوانند از ۷۵ تا ۱۲۰ کیلومتر را پوشش دهند که بهگفته مسئولان، این برد درگیری تا ۱۵۰ کیلومتر هم قابل ارتقاء است. تلار مورد اشاره بهروی یک خودروی کِشنده با قابلیت خارج از جاده (آفرود Off-Road) بالا مستقر شده است که امکان جابهجایی سامانه را در محیطهای عملیاتی بهتر فراهم کند.
کنار این جزء اصلی سامانه، پرتابگرهای متحرک بدون رادار اما حامل ۶ موشک عمودپرتاب قابل اتصال به سامانه هستند. معاون تحقیقات صنعتی وزارت دفاع در گفتگوی اختصاصی با تسنیم اشارهای هم به یک قابلیت خاص سامانه صیاد تاکتیکی داشت.
سامانه موشکی آرمان، توان تقابل همزمان با ۶ هدف را در فاصله های ۱۲۰ تا ۱۸۰ کیلومتر دارد و سامانه موشکی آذرخش نیز می تواند در انواع شرایط آب و هوایی تا برد ۵۰ کیلومتری با ۴ موشک آماده به شلیک اهداف را شناسایی و منهدم کند.
وی ضمن تصریح برد کشف هدف ۱۸۰کیلومتری و قابلیت درگیری ۲۴ هدف امکان درگیری این سامانه را ۶ تا ۱۲ هدف بسته به نوع برنامهریزی آن اعلام کرد، در نتیجه در صورت محقق شدن قابلیت درگیری با ۱۲ هدف که طبعاً نیازمند اتصال دستکم ۲ پرتابگر ۶تایی به تلار سامانه است میتوان گفت توانایی این سامانه دوبرابر سامانه ۱۵ خرداد و بالاتر از تمامی سامانههای برد متوسط دیگر مانند سوم خرداد در حوزه حجم درگیری همزمان خواهد بود.
دیگر نکته ویژه مصاحبه مذکور این بود که اعلام شد: «تفاوت صیاد تاکتیکی در مقایسه با سامانههای سوم خرداد و ۱۵ خرداد این است که از یک سامانه خودحفاظتی بهره میگیرد، یعنی در یکی از سیلوهای خود دارای یک سامانه کوتاهبرد است که از صیاد تاکتیکی در مقابل تهدیدات ارتفاع پست محافظت میکند».