30 کشور جهان در قطب جنوب پایگاه تحقیقاتی دارند و در حوزه‌های اقیانوس‌شناسی، تغییر اقلیم، اخترشناسی، هواشناسی و... فعالیت می‌کنند.

همشهری آنلاین - الهام مصدقی راد : 30 کشور جهان در قطب جنوب پایگاه تحقیقاتی دارند و در حوزه‌های اقیانوس‌شناسی، تغییر اقلیم، اخترشناسی، هواشناسی و... فعالیت می‌کنند.

طرح حضور ایران در جنوبگان در سال 1387 توسط پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی به وزارت علوم ارائه شد که نیازمند ارائه در هیات دولت و گرفتن مصوبه دولت بود. مهرماه سال گذشته نیز امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش از تاکید مقام معظم رهبری برای ایجاد پایگاه دائمی ایران در جنوبگان خبر داد.

حضور ایران در جنوبگان و ایجاد پایگاه و انجام فعالیت‌های تحقیقاتی در این منطقه نیازمند داشتن کشتی یخ‌شکن و اقیانوس‌پیما است که ارتش و نیروی دریایی آن را دنبال می‌کند و پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی نیز مطالعات علمی و تحقیقاتی احداث پایگاه دائمی ایران در این نقطه را برعهده دارد.

مرتضی توکلی، رییس پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی ایران به همشهری می‌گوید: این پژوهشگاه هم‌اینک در حال بررسی چگونگی تحقیقات میدانی و غیر میدانی ایران در جنوبگان است.

حضور تحقیقاتی ایران در قاره جنوبگان نیازمند حمایت ملی است

میرعلیرضا مهنا، کوهنورد ایرانی سفر کرده به جنوبگان: اولین پایگاه های ایجاد شده در جنوبگان برای شکار نهنگ و به دست آوردن روغن نهنگ به عنوان کالایی مهم پیش از نفت بود. حضور گردشگران و مسافران ایرانی در جنوبگان و شمالگان در سالهای اخیر افزایش یافته است. اما در میان آنان جای متخصصان و مکتشفین ایرانی برای انجام تحقیقات میدانی خالی است. ایران با توجه به وسعت و توان آکادمیک باید سال‌ها پیش در این نقطه پایگاه می‌داشت و اکنون نیز این مهم نیازمند حمایت ملی، تلاش و بودجه است.

ایران مانند ترکیه پایگاه ملی در جنوبگان تاسیس کند

حسین فرجامی، رییس مرکز ملی تحقیقات جنوبگان : ایران چیزی از کشورهای همسایه همچون ترکیه که در قاره جنوبگان حضور یافته اند کم ندارد و بنابراین تا شانس حضور علمی ایران در این قاره وجود دارد باید سریعتر اقدام کرد تا به زودی بتوان نخستین گزارش علمی حضور ایران را از این پایگاه ارایه کرد.

لایحه پیوستن ایران به معاهده جنوبگان در حال تدوین است

بهزاد لایقی ،دبیر شورای عالی اقیانوس شناسی کشور: حضور در جنوبگان نیازمند تدوین برنامه اجرایی و مشارکت سازمان های مرتبط در برنامه توسعه دریا پایه کشور است. بخشی از این فعالیت ها را شورای عالی اقیانوس شناسی کشور پیش می‌برد. از سازمان های مرتبط خواسته شده برای ایجاد پایگاه تحقیقاتی در جنوبگان طرح ارایه دهند. حضور ایران در معاهده جنوبگان نیز می‌تواند فرصت ارزشمندی برای ایران در این عرصه فراهم کند. لایحه پیوستن به معاهده نیز توسط وزارت علوم در حال تدوین است و بعد از آن وزارت امورخارجه پیگیری لازم را انجام خواهد داد.

ناسا برای اکتشاف سیاره‌ها به جنوبگان می رود

فرید آموزگار، متخصص فناوری‌های فضایی و بازنشسته ناسا: باید به مردم آموخت که اگر به مسائل علمی نپردازند، انقلاب صنعتی نخواهیم داشت. اهمیت جنوبگان تا این حد است که ناسا برای اکتشاف سیاره‌ها ابتدا سراغ جنوبگان می‌رود و بحرانی شدن مسایل اقلیمی که موضوع پیچیده‌ای هم هست، توجه به اقیانوس‌ها و جنوبگان را بیشتر می‌کند.

14.6 میلیون

کیلومتر مربع وسعت قاره جنوبگان است

30 کشور

دارای پایگاه تحقیقاتی ملی خود در جنوبگان هستند

4 مورد

مطالعات اقیانوس‌شناسی، تغییر اقلیم، هواشناسی و علوم جو تحقیقات علمی رایج در جنوبگان است

5 منبع

ذغال سنگ، آهن، اورانیوم، طلا و نفت، منابع معدنی مهم جنوبگان و از عوامل جذب کشورها به این قاره است

2 کشور

هند و پاکستان در جنوبگان حضور تحقیقاتی دارند

3 کشور

ترکیه، امارات و عربستان در حال برنامه‌ریزی برای ایجاد پایگاه هستند

۱۰درصد

خشکی‌های زمین در قاره جنوبگان است

۷۰ درصد

آب شیرین جهان در جنوبگان قرار دارد

بیشتر بدانید :

احداث پایگاه دائمی ایران در قطب جنوب | ما در این منطقه ملکیت داریم

جنوبگان؛ منطقه‌ای بکر برای توسعه علمی | کشتی یخ‌شکن چگونه کار می‌کند؟