همشهری آنلاین- الناز عباسیان: کانون پرورش فکری مأموریت فراهمسازی زمینه رشد فکری و بالندگی کودکان و نوجوانان این سرزمین را بهعهده دارد و استفاده از مناسبتهای ملی و مذهبی فرصت مناسبی برای فعالیتهای فرهنگی و تربیتی است. همین مهم در ایامی که ماه مبارک رمضان و نوروز مقارن شدهاند نمود بیش از پیش یافته و کانون با دست پر برای خانوادهها برنامههای متنوع اجرا میکند. حامد علامتی، معاون وزیر آموزش و پرورش و مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از برنامههای این مرکز در روزهای تلاقی ماه رمضان و نوروز میگوید.
* * در همین سؤال اول اجازه دهید به صحبتهای شما درباره لزوم زنده نگهداشتن آداب و رسوم کهن ایرانیان در ایام نوروز برای کودکان و نوجوانان اشاره داشته باشیم. خاطرمان هست پیشتر گفته بودید کشوری که قصه عمونوروز و ننهسرما دارد نیازی به بابانوئل و جشن کریسمس ندارد.
هر گزارهای را که ما برای کودک و نوجوان مطرح میکنیم با خود بار معنایی و محتوایی دارد. یک وقتی شما در کتاب کودک و نوجوان صحبت از سیزده فروردین میکنید مخاطبی که در خارج از کشور است یک سیزده فروردین را میخواند اما این روز حاوی معنا و محتوا و آیین و رسومی است که با خود همراه دارد. درباره عید نوروز هم همین است. این مسئله درباره نمادهای دینی به همین شکل است. چرا در برخی از کشورها با حجاب که روسری و یک پوشش اولیه است مخالفت میشود. چون این پوشش معنا دارد. این پوشش با خود یک فرهنگ و یکسری گزارههایی همراه دارد. از آن سو هم هست. شما وقتی میگوییم جشن کریسمس این با خود بار دارد. با خودش فرهنگ میآورد. تا این جای مسئله مشکلی نیست اما وقتی این موضوع در اختیار کودک و نوجوان قرار میگیرد مسئله دارای احتیاط میشود. کودک و نوجوان کسی است که هنوز هویت و شخصیتش شکل نگرفته و در ارائه محتوا و برنامه به وی باید دقت و احتیاط کرد. اینکه ما بدون مبنا و نقشه جامع و بدون درنظرگرفتن پیشفرضها بچهها را مواجه با این نوع گزارهها میکنیم بدین معناست که زمینه رنگ گرفتن بچهها ایجاد میشود و این اگر با کنترل و راهبری نباشد آسیبزا خواهد بود.
* * برای آشنایی نسل جدید با این فرهنگ چه برنامههایی داشتید؟
ما در کانون کتاب قصه عمونوروز داریم. در مرکز تئاتر کانون در ایام عید نوروز تئاتر کودک و نوجوان با موضوع نوروز داریم و خانوادهها این معانی فرهنگی را تجربه میکنند.
مشارکت ۸ میلیون دانشآموز در کانون مدرسه
* * امسال ماه مبارک رمضان با ایام نوروز مقارن شده و استفاده از مناسبتهای ملی و مذهبی در رشد فکری و بالندگی کودکان و نوجوانان بسیار مؤثر است. کانون برای تقارن این دو عید بزرگ چه برنامههایی برای کودکان و نوجوانان دارد؟
وقتی ما در یک بستر تاریخی و فرهنگی زندگی میکنیم که مملو از مناسبت و رویدادهای تقویمی است این نشان میدهد که عقبه فرهنگی ما یک عقبه قوی و با پشتوانه است. بر این اساس میتوان از این ظرفیت تقویمی برای تربیت و رشد مخاطب استفاده کرد. برخی از کشورها بهدلیل ضعف در عقبه تاریخی مناسبتهای دست چندم جهانی را در یک سطح ملی برگزار میکنند که نشان میدهد فقر فرهنگی آنها را مجبور به استفاده از ظرفیتهای موجود میکند. این برای ما یک سرمایه است که به لحاظ فرهنگی و تاریخی از یک تقویم پربار برخوردار هستیم و همین موضوع دستمایه فعالیتهای فرهنگی و تربیتی قرار گرفته است تا بتوانیم بچهها را در این مسیر تربیت کنیم. عید نوروز از آن ظرفیتهای فرهنگی بالاست که هم با محیط زیست همراه است و هم با بافت خانوادگی در همتنیدگی دارد. از طرفی در روزهای ماه مبارک صلهرحم و گزارههای دینی را هم به میدان آورده است. این در عرصهای که جنگ علیه خانواده بهعنوان یک گزاره تبدیل شده است ما را متوجه میکند که سرمایه عظیمی پیش روی ماست. از دیگر سو این جریان فقط یک جریان ملی نیست بلکه در عرصه بینالمللی هم یک همنوایی فرهنگی وجود دارد و کشورهای مختلف این رویداد را برگزار میکنند و حتی سازمان ملل هم در این زمینه ورود داشته است. پس ما هم بهعنوان یک بستر تربیتی به راحتی میتوانیم از آن برای کودکان و نوجوانان استفاده کنیم.
همزمانی این جریان باماه مبارک رمضان که خود بهار دلهاست فضای دلانگیزی را ایجاد کرده و رنگ و بوی خاصی به زیستبوم فرهنگی کشور داده است. بهرغم اینکه کشور در تعطیلات به سر میبرد و مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هم پس از یک سال نیاز به استراحت و بهروزرسانی دارند تلاش میشود حداکثر ظرفیت مربیان بهکار گرفته شود و از نیمه اسفند فعالیتهای فرهنگی در بیش از هزار مرکز کانون آغاز شده است و در ایام عید نوروز وماه مبارک رمضان هم ادامه پیدا خواهد کرد که بخشی بهصورت ملی انجام میشود و بخشی هم هر استان براساس شرایط زیستبوم منطقه خودش انجام میدهد.
مراکز منتخب کانون در ایام نوروز
بیش از هزار مرکز در سراسر کشور داریم که بهصورت ثابت و سیار فعالیت میکنند و هر خانوادهای میتواند با مراجعه به سایت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نشانی kpf.ir ضمن شناسایی نزدیکترین مرکز فرهنگی هنری به محل مسکونیاش و با مراجعه به آن مراکز از خدمات کانون استفاده کند. این خدمات پس از پایان تعطیلات ۵ روزه نخست سال در اختیار همگان است البته مراکز منتخب کانون در ستادهای استقبال از مسافران نوروزی هم در استانها فعال خواهند بود.
پویش آمد بهار جانان
برای ماه مبارک رمضان و عید نوروز یک فراخوان فرهنگی به نام «آمد بهار جانان» طراحی شده است که در ۲ بخش عکس و پویش کتابخوانی درنظر گرفته شده است که پوستر آن هم منتشر شده است و همه کودکان و نوجوانان میتوانند در این پویش شرکت کنند. بچهها میتوانند از طریق سکوی شاد به آی دی @baharejanhaa پیام بدهند و آخرین اطلاعات و اخبار و همینطور شیوه نامه را دریافت کنند. جزئیات بیشتر این فراخوان نیز در سایت کانون نیوز منتشر خواهد شد.
بازی موبایلی «بچه زرنگ» آمد
به تازگی نسخه جدید بازی موبایلی «بچه زرنگ» با عنوان «بچه زرنگ؛ مبارز کوچک» بعد از ارتقا دوباره عرضه شده است. این بازی طراحی کاملا داخلی دارد که در طول ۲ سال، از سوی گروهی ۳۰ نفره از جوانان متخصص که سالها در حوزه ساخت بازیهای موبایلی فعالیت دارند در یک استودیوی تخصصی طراحی بازی تولید شده است. این نخستین بازی موبایلی ایرانی در سبک اکشن و رانر است که براساس قهرمان یک انیمیشن ایرانی و دیگر شخصیتهای آن ساخته شده است. این نسخه که در استودیو آنو ساخته شده در حال حاضر برای سیستم عامل اندروید عرضه شده است. در عین حال برنامه توسعه بازی در همه سیستمهای عامل و ورود به سکوی بینالمللی در دستور کار هنرپویا قرار گرفته است. این بازی دارای مجوز بنیاد ملی بازیهای رایانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.