همشهری آنلاین – گروه سیاسی: این در شرایطی است که به اذعان ناظران تحولات منطقه، عملیات موشکی – پهپادی ایران حاوی پیامهای روشنی برای تلآویو بودهاست و آنان را بیشاز گذشته با واقعیتهای میدانی مواجه خواهد کرد؛ واقعیاتی که از دست بالای تهران در معادلات منطقهای حکایت دارد.
دراین میان «ویلیام وکسلر»، کارشناس سابق پنتاگون در حوزه مبارزه با تروریسم و مدیر ارشد اندیشکده «رفیق حریری» در تحلیلی که در وبگاه اندیشکده شورای آتلانتیک منتشر شد، ضمن تاکید بر جنبههای بازدارنده پاسخ موشکی ایران به اسرائیل، به تشریح پیامدهای عملیات «وعده صادق» ایران پرداخته است.
وی با تاکید بر اینکه مقامهای ایرانی «هدف» و «زمان» حمله خود به اسرائیل را با دقت انتخاب کردهاند، معتقد است: «تهران به وضوح قصد داشت اسرائیل را از هدف قرار دادن مجدد مراکز دیپلماتیک خود باز دارد».
وکسلر افزودهاست: «از نظر عملیاتی، ایران یک سیگنال غیرقابل انکار ارسال کرد که میخواهد از تشدید بیشتر تنشها، که میتواند جرقه یک جنگ منطقهای را بزند، اجتناب کند. این کشور حملات دوربردی را انتخاب کرد و مشخصاً هیچ تأسیسات ایالات متحده را هدف قرار نداد. همه این کارها را در حالی انجام داد که به آمریکا پیام میداد باید از این ماجرا دور بماند».
بهبود موقعیت ایران را در افکارعمومی جهان عرب
وکسلر با اشاره به اینکه حمله محدود ایران، موقعیت جمهوریاسلامی را در افکارعمومی جهان عرب را بهبود بخشیده است، تاکید میکند حمله به سرزمینهای اشغالی از خاک ایران به مثابه «یک خط قرمز جدید» ازسوی ایران براساس راهبرد «جنگی بین جنگها» است که بر ایجاد حلقههای جدید بحران ازسوی تلآویو مبتنی است.
وی براین اعتقاد است که دستاورد دیگر ایران از تثبیت چنین مرز جدیدی، این است که به متحدان منطقهای آمریکا، بهویژه عربستان و امارات پیام میدهد که عادیسازی با اسرائیل و تشکیل پدافند مشترک، سود چندانی برای آنها نخواهد داشت.
وکسلر به تصمیمسازان اسرائیلی توصیه میکند که به جای حمله به ایران، درصدد «حذف رهبری حماس و نابودی تیپهای نظامی آن» باشند و پس از آن، «با پیشبرد مذاکرات با تشکیلات خودگردان در راستای طرح «دو کشوری»، شکستی راهبردی را به ایران تحمیل کنند».
دو توصیه به مقامهای آمریکایی
وی دو توصیه راهبردی «کوتاهمدت» و «بلندمدت» برای مقامهای آمریکایی دارد؛ نخست اینکه خطوط قرمز کنونی در قبال ایران و گروههای مقاومت را تقویت کنند تا هرگونه حمله علیه هریک از اتباع آمریکایی ازسوی گروههای طرفدار ایران، اقدامی ازسوی جمهوریاسلامی تلقی شده و نیروهای ایرانی را به عنوان «اهداف مشروع» برای ارتش آمریکا تعیین کند.
توصیه بلندمدت وکسلر «براندازی جمهوری اسلامی» است؛ «آمریکا نباید از طریق حمله نظامی درصدد تحقق چنین هدفی برآید، چراکه نهتنها به مرگ گسترده غیرنظامیان میانجامد، بلکه گسترش تسلط و مشروعیتبخشی به ساخت سلاح هستهای توسط حکومت را بهدنبال دارد.