بهگزارش همشهری آنلاین، دیجیکالا بهعنوان مهمترین استارتآپ ایرانی و شرکتی که ۹۰درصد از بازار خریداران اینترنتی را در اختیار دارد در حال تغییر و تحولات تازه است. آنطور که آخرین خبرها نشان میدهد شرکت همراه اول با خرید سهام شرکت سرآوا و بنیانگذاران دیجیکالا قصد دارد خود را بهعنوان سهامدار عمده بزرگترین فروشگاه اینترنتی ایران معرفی کند.
برخی خبرها نیز نشان میدهد فروش سهام دیجیکالا به همراه اول قطعی است و این معامله در مراحل پایانی است. روز گذشته حمید محمدی، بنیانگذار دیجیکالا هم در پستی در شبکه اجتماعی ایکس تأیید کرد که مذاکرات با حرکت اول، سرمایهگذار خطرپذیر همراه اول، در جریان است اما هنوز واگذاری صورت نگرفته است.
محمدی در این پست نوشت: ما در ماههای گذشته مذاکراتی را با تعدادی از سرمایهگذاران برای جذب سرمایه در دیجیکالا داشتهایم که یکی از این شرکتها حرکت اول، شرکت سرمایهگذاری همراه اول، بوده. هیچیک از این مذاکرات به نتیجه قطعی نرسیده است.
بیشتر بخوانید
بورس تلآویو لرزید | اثر پاسخ نظامی ایران بر بورس اسرائیل
خبر مهم برای کارگران | حق مسکن کارگران افزایش مییابد؟
سهامداران دیجیکالا که هستند؟
هماکنون بنیانگذاران دیجیکالا یعنی سعید و حمید محمدی درمجموع ۳۲.۳۶درصد سهام دیجیکالا را در اختیار دارند و سهم سرآوا از دیجیکالا ۲۵.۰۳درصد است. ۳۲.۶۷درصد دیگر از سهام نیز در اختیار یک صندوق سرمایهگذاری اروپایی با نام اینترنشنال اینترنت اینوستمنت(IIIC) است که در هلند به ثبت رسیده و بقیه نیز سهم تشویقی ۸۰نفر از مدیران کلیدی دیجیکالا و سهامداران خرد است.
اما یکی از نکات مهم در ترکیب سهامداری دیجیکالا حضور این شرکت خارجی است. در سال۱۴۰۱ روزنامه فایننشال دیلی در گزارش مفصلی اطلاعات جالبی در مورد سهامدار خارجی دیجیکالا منتشر کرد. طبق این گزارش یک گروه سرمایهگذار اروپایی متشکل از خانواده میلیاردر بلژیکی اسپولبرگ (De Spoelberch)، چند صد میلیون یورو در رقیب منطقهای آمازون در ایران، یعنی دیجیکالا، سرمایهگذاری کردهاند.
فایننشالدیلی گزارش میدهد این شرکت که در هلند به ثبت رسیده است در سال۲۰۱۶ و قبل از خروج دونالد ترامپ از برجام حدود ۲۷۰میلیون یورو در اکوسیستم استارتآپی ایران سرمایهگذاری کرده است.
طبق این اطلاعات صندوق پستاشیو متشکل از ۵۰سرمایهگذار از لندن با سهم ۳۷درصدی، شرکت سهامی عام پامگرنت متشکل از ۴۰۰سرمایهگذار اروپایی با سهم ۲۹درصدی، شرکت سرمایهگذاری فوباس با مالکیت سعید رحمانی سهم ۱۳درصدی، صندوق ورلینوست خانواده اسپولبرگ با سهم ۱۲درصدی و شرکت سرمایهگذاری گاروست متعلق به آرین بکر، مؤسس بزرگترین پلتفرم مارکتپلیس لهستان، با سهم ۹درصدی اعضای این شرکت را تشکیل میدهند.
تغییر در ترکیب سهامداری
طبق آخرین خبرها برنامه همراه اول این است که از طریق یکی از شرکتهای زیرمجموعه خود به نام حرکت اول که یک صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر است سهام متعلق به شرکت سرآوا و بنیانگذاران شرکت دیجیکالا را یکجا خریداری کند که مجموع این میزان سهام بیش از ۵۰درصد است.
این بهمعنای آن است، درصورتی که همراه اول موفق به خرید سهام بنیانگذاران و سرآوا شود، با ۵۷.۴درصد تبدیل به سهامدار اصلی دیجیکالاو رقیب اصلی سهامداران خارجی دیجیکالا خواهد شد.
در حال حاضر ۸۹درصد از سهام شرکت همراه اول متعلق به مخابرات ایران است و ۴۵درصد از سهام شرکت مخابرات نیز متعلق به شرکت توسعه اعتماد مبین است.
دیجیکالا چقدر میارزد؟
با توجه به اینکه سهام شرکت دیجیکالا با وجود تلاشهای فراوان در بورس عرضه نشده است نمیتوان رقم دقیقی درباره ارزش سهام این شرکت ارائه کرد. با این حال در بسیاری از گزارشها ارزش کل سهام دیجیکالا رقمی بیش از ۵۰۰میلیون دلار و تا حدود یک میلیارد دلار تخمین زده میشود. ارزش شرکت دیجیکالا ۱۰سال پیش توسط نشریه اکونومیست برای نخستین بار حدود ۱۵۰میلیون دلار قیمتگذاری شد اما در تیرماه۱۴۰۱ شرکت پامگرنت یکی از سرمایهگذاران صندوق سرمایهگذاریای آیای سی (IIIC) یعنی مالک ۳۲.۶۷درصدی دیجیکالا گزارشی از صورتهای مالی خود منتشر کرد که نشان میدهد ارزش سهام دیجیکالا رقمی بالغ بر یک میلیارد دلار است. این گزارش که اطلاعات مطمئن و موثقی دارد نشان میدهد ارزش دیجیکالا در سال۱۴۰۱ به یک یونیکورن یا معادل یکمیلیارد دلار (۹۵۲میلیون یورو) رسیده است.
پامگرنت که یک شرکت سوئدی است تاکنون در استارتآپهای مختلف ایرانی همچون دیجیکالا، شیپور، سراوا، همتا و نوار سرمایهگذاری کرده است و حدود ۲۹درصد از سهام صندوق IIIC را بهخود اختصاص داده است.