همشهری - نیلوفر ذوالفقاری: با فاصلهای کم از شلوغی پایتخت، به دشتهای سرسبز پوشیده با گلهای رنگارنگ میرسید که میتوانید حتی در آنها چادر بزنید و یک شب را در طبیعت به صبح برسانید.
نام مقصد: دشت سبواستان
موقعیت: شمال شرقی تهران، روستای افجه
فاصله با تهران: ۲۰ کیلومتر
چطور برویم: در بزرگراه شهید بابایی به طرف خروجی جاده لشکرک بروید. بعد از رسیدن به میدان لشکرک، مسیر مستقیم را انتخاب کنید تا به تابلوی روستای افجه برسید.
دیدنیهای اطراف دشت: دشت هویج، آبشارهای پسچویک و چرند، دره افجه
امکان کمپزدن: دارد
پوشش گیاهی: درختان افرا، گیلاس و گردو
معرفی: در مسیر صعود به قلههای آتشکده، مهرچال و یخچال، در شمالغربی دشت هویج، آتشکده باستانی دشت سبواستان و دشت وسیع قرار گرفته در دامنه کوه را میبینید که آب و هوای دشت کوهستانی دارد.
اتراق کنار آبشار
اگر از روستای افجه طبیعتگردی را شروع کنید و در حال صعود به قله سمت شمالغربی دشت هویج باشید، چشمتان به آتشکده باستانی دشت سبواستان میخورد. اگر دقت کنید در گوشه و کنار این آتشکده انواع درختان گردو و درختان گیلاس را میبینید. در این دشت آبشاری به نام آبشار چرند با ارتفاعی در حدود ۵۰ متر روان است و بهسوی دره میرود. وجود آبشار و رود در این دشت باعث ایجاد مناظر دلنشین و آب و هوای مطبوع شده است.
نام مقصد: دشت لار
موقعیت: مازندران، بخش لاریجان
فاصله با تهران: ۷۰ کیلومتر
چطور برویم: به سمت جاده آبعلی بروید، پس از عبور از شهر پلور و پست ورودی پاسگاه محیطبانی دلیچای، ورودی شرقی پارک ملی لار قرار دارد.
دیدنیهای اطراف دشت: شقایقهای وحشی لار، آبشار سفیدآب، دریاچه دیو آسیاب، دریاچه و سد لار
امکان کمپزدن: دارد
پوشش گیاهی: تنوع بالایی از انواع گیاهان دارویی، خوراکی و خودرو
معرفی: دشت لار در کوهپایه دماوند قرار گرفته و به همین دلیل منطقهای خوشآبوهوا و ییلاقی به شمار میآید. آبوهوای پاک، خنک و مطبوع این منطقه در نیمه اول سال، مسافران زیادی را به این منطقه میکشاند.
زیبا چون شقایقهای قرمز
معروفترین و محبوبترین بخش دشت لار، دشت شقایقهای آن است. این دشت در فصل بهار و در اواسط اردیبهشت، مملو از شقایقهای قرمز زیباست که منظرهای زیبا ایجاد میکند. البته امکان ماهیگیری، قایقرانی، طبیعتگردی و دوچرخهسواری در اطراف این منطقه وجود دارد. ۵۶ هزار هکتار از این دشت از سال ۱۳۷۰ منطقه شکار و تیراندازی ممنوع اعلام شده است. برای سفر به دشت لار از آب، خوراکی سبک و جعبه کمکهای اولیه چیزی کم نگذارید.
نام مقصد: دشت جانستون
موقعیت: فشم، روستای آبنیک
فاصله با تهران: ۳۰ کیلومتر
چطور برویم: از بزرگراه شهید بابایی یا جاده لشکرک خود را به دوراهی لواسان- فشم برسانید و از آنجا با گذراندن مسافتی ۱۵ کیلومتری به میدان فشم برسید. در میدان فشم باید به سمت راست مسافتی حدود ۱۲ کیلومتر حرکت کنید.
دیدنیهای اطراف دشت: رودخانه خروشان آبنیک، غار بیوکآقا و چشمههای آب شیرین
امکان کمپزدن: دارد
پوشش گیاهی: پیاز و یونجه کوهی، شنگ، ریواس، شوید کوهی
معرفی: دشت جانستون که با نام دشت جانستان نیز شناخته میشود، چند چشمه کوچک و یک سرچشمه بزرگ دائمی دارد و در ارتفاع ۳ هزار متری روستای آبنیک و در فاصله ۱۲ کیلومتری شمال شرقی فشم قرار گرفته است.
ذخیرهگاه گونههای طبیعی
عدهای میگویند فردی غیرایرانی به نام جانستون، بهعنوان نخستین نفر از قلههای این دشت بالا رفته و پرچم خود را بر بالای آن قرار داده است. ادعای دیگری نیز مطرح است که ابتدا نام این دشت جانستان بوده است. با این حال، این دشت را میتوان یکی از ذخیرهگاههای مهم گونههای متعدد جانوری و گیاهی در این منطقه دانست. برای سفر تمام ابزار و لوازم ضروری در شرایط خاص، لباس گرم و دیگر لوازم ضروری را همراه خود داشته باشید.
نام مقصد: دشت هویج
موقعیت: شهرستان شمیرانات، شهر لواسان، روستای افجه
فاصله با تهران: ۲۵ کیلومتر
چطور برویم: کافی است خودتان را به لشکرک برسانید و از پیچ تند قوچک بگذرید تا به لواسان و افجه برسید.
دیدنیهای اطراف دشت: درهشمالی افجه، قلههای آتشکده، ساکا، یخچال و مهرچال، آبشار پسچوبک، حمام صفوی، قلعه ساکا
امکان کمپزدن: دارد
پوشش گیاهی: اورس، چنار، سماق، دغدغک، بادام وحشی و آویشن، گیلاس، گلپر، ریواس، خاکشیر و قارچ
معرفی: در ارتفاع ۲۴۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. درحال حاضر در این دشت، هویج کاشته نمیشود، اما در قدیم بهخاطر کشت هویج، هنگام برداشت محصول، این دشت زیبا به رنگ نارنجی درمیآمد.
کشتزارهای هویج
مردم بومی این منطقه اسم دشت را گرچال یا گیاهچال نامیدهاند چون در زبان فارسی باستان گُر معنی آتش و چال معنی جایگاه را میدهد. بهخاطر نارنجیپوششدن دشت آن را به چاهی از آتش تشبیه کردهاند. تنوع پوشش گیاهی در این منطقه به حدود ۶۰۰ گونه میرسد و گشتوگذار از میان باغهای میوه و جویهای آب که برای آبیاری باغها هدایت میشوند، انجام میشود. این منطقه هیچگونه امکانات رفاهی خاصی ندارد، اما در روستای افجه میتوانید از امکانات استفاده کنید.
نام مقصد: دشت لالون
موقعیت: شرق فشم، روستای لالون
فاصله با تهران: ۷۰ کیلومتر
چطور برویم: از بزرگراه شهید بابایی به طرف فشم بروید، بعد مسیر شرقی را به طرف روستای زایگان انتخاب کنید تا به روستای لالون برسید.
دیدنیهای اطراف دشت: غار و آبشار لالون
امکان کمپزدن: دارد
پوشش گیاهی: انواع گل لاله، گیاهان مناطق سردسیری
معرفی: در مجاورت روستایی است که لون و لالهگون هم نامیده میشود و مقصد سفرهای یکروزه طبیعتگردان و حتی شبماندیهاست؛ چراکه صبحها هنگام طلوع آفتاب زیباییهایش دوچندان میشود.
مهمانی لالهها
دشت لالون همانطور که از نامش پیداست، دشت لالههاست، بنابراین بهار بهترین فصل برای طبیعتگردی در این دشت است. منظره دشت از یک طرف به کوه منتهی میشود و از طرف دیگر روستاهای سرسبز منطقه دیده میشوند. امکانات روستا چندان زیاد نیست اما مثل همه روستاها، در لالون هم سوپرمارکت و مسجد وجود دارد. نکته مهم در سفر به دشت لالون، درنظرگرفتن وضعیت آبوهوایی است. در روزهای بهار هنوز سوز سرما در این دشت شما را به همراه داشتن لباس گرم مجبور میکند.
نام مقصد: دشت شقایق
موقعیت: مرز شمال شرق تهران و مازندران
فاصله با تهران: ۷۵ کیلومتر
چطور برویم: از بزرگراه شهید بابایی خودتان را به فشم برسانید و به طرف روستای گرمابدر مسیر را ادامه دهید.
دیدنیهای اطراف دشت: دشت لار، آبشار سفیدآب و...
امکان کمپزدن: دارد
پوشش گیاهی: شقایقهای وحشی، انواع گیاهان دارویی ازجمله پونه و بابونه و...
معرفی: این دشت بیکران پر از شقایقهای زیبایی است که گلهای بسیار درشت مخملی دارد. دیدن این گلها روح و جانتان را تازه میکند.
دشت سرخپوش
دشت شقایق محبوبترین دشت اطراف لار برای طبیعتگردان است. بهترین زمان برای سفر به این دشت، اوایل اردیبهشت تا پایان فصل بهار است که سراسر دشت با لالههای قرمز پوشیده میشود. با کمی پیادهروی میتوانید خودتان را به چشمهها و آبشارهای طبیعی اطراف دشت برسانید. همه زیبایی این دشت به گلهای طبیعی آن است؛ حواستان باشد در این طبیعتگردی به گلها آسیب نزنید و با روشنکردن آتش در مناطق ممنوعه، بافت خاک را از بین نبرید تا در سالهای بعد هم شاهد روییدن شقایقها باشیم.
نام مقصد: دشت حصارک
موقعیت: لواسان
فاصله با تهران: ۱۰ کیلومتر
چطور برویم: از بزرگراه شهید بابایی شرق وارد جاده لشکرک شوید، سپس مسیر را تا لواسان ادامه دهید تا به محله گلندوک برسید.
دیدنیهای اطراف دشت: محوطه تاریخی تپه حصارک، قلعه حصارک، شهر لواسان، غار هملون
امکان کمپزدن: دارد
پوشش گیاهی: گیاهان دارویی و کوهی
معرفی: محوطه باستانی حصارک یا تپهجاج با دشت وسیع آن در جنوب محله گلندوک شهر لواسان واقع شده و سال۱۳۶۵ جزو آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
محوطه باستانی
محوطه باستانی حصارک بر تپهماهوری واقع شده و به شبهجزیرهای میماند که شرق و غرب و جنوب آن را آب دربرگرفته و تنها از سمت شمال به خشکی مرتبط است. دشت حصارک در پایین این تپه است. کارشناسان تاریخی معتقدند که این تپه قدمتی چندهزارساله دارد و همین مسئله باعث شده تا حفاظتهای شبانهروزی برای محوطه و منطقه حصارک اعمال شود. دیدن محوطه باستانی و دشت حصارک نیازمند پیادهروی است و در لواسان میتوانید برای ادامه راه، خوراکی و مواد غذایی تهیه کنید.
نام مقصد: سیمیندشت
موقعیت: شمال شرق تهران، جاده فیروزکوه، خروجی روستای سیدآباد
فاصله با تهران: ۱۲۰ کیلومتر
چطور برویم: وارد جاده فیروزکوه شوید و بعد از جاجرود به طرف دهستان حبلهرود بروید.
دیدنیهای اطراف دشت: روستای سیمیندشت، مسجد جامع و چنار کهنسال روستا، کوه انار، کوه آهنک، رود حبلهرود، دریاچه آهنک
امکان کمپزدن: دارد
پوشش گیاهی: گلها و گیاهان دارویی ازجمله بابونه، گون، درمنه، کاسنی، شبدر، بومادران، گل گاوزبان، آویشن
معرفی: روستای سیمیندشت منطقهای در نزدیکی فیروزکوه با طبیعت بکر و ظرفیتهای برجسته گردشگری طبیعی است. در بهار مناظر اطراف این روستا بسیار چشمنواز هستند. سراسر جادههای اطراف سیمیندشت را درختان سرو و بید پوشاندهاند.
تماشای بابونههای زرد
اطراف روستا را دشتی سرسبز با بابونههای زرد پوشانده است. توپوگرافی خاص این منطقه شرایط را برای زیست گونههای مختلف گیاهی و جانوری فراهم میکند؛ به همین دلیل اطراف این روستا منطقه شکار ممنوع و از مهمترین ذخایر طبیعی شمال ایران است. از گونههای مختلف جانوری در اطراف این ناحیه میتوان به قوچ، میش، آهو، گراز، روباه و انواع پرندگان و خزندگان اشاره کرد. با شروع بهار سیمیندشت و جادههای کوهستانی اطراف آن پوشیده از شکوفههای سفید میشوند و دشتها سرسبز هستند.