همشهری آنلاین - محمد بلبلی: بازار لوازم خانگی ایران، حوزهای گسترده و متنوع است که متأسفانه در کنار محصولات باکیفیت و اصلی، شاهد حضور کالاهای تقلبی و غیراصل نیز هستیم. با اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران، به بررسی ابعاد مختلف این معضل پرداختهایم.
چقدر لوازم خانگی تقلبی در بازار وجود دارد؟
هیچ آمار دقیقی در اینباره وجود ندارد، زمانی میتوان متوجه تقلبیبودن یک کالا شد که این کالا را به خانه میبرید که در این صورت در ابتدای نصب یا طی زمان مصرف کالا دچار مشکل شده و خراب میشود. همچنین ممکن است بهخاطر قیمت پایین کالای خریداری شده نسبت به اصلبودن آن دچار شک بشوید. وقتی آمار دقیقی درباره تعداد شکایات انجامشده بابت خرید کالای تقلبی وجود ندارد، نمیتوان آماری درباره میزان کالای تقلبی موجود در بازار ارائه کرد.
خریدار چگونه متوجه قلابی نبودن جنس شود؟
خریدار میتواند به سامانه جامع گارانتی مراجعه و نام برند کالا را در این سامانه جستوجو کند. ابتدا سامانه، با جستوجوی نام برند کالا، درست یا غلطبودن این برند را برای مراجعهکننده مشخص میکند، در مرحله دیگر میتوان نام شرکت گارانتیکننده را در سامانه جامع گارانتی جستوجو کرد و با این کار میتوان از تقلبی یا اصلیبودن گارانتی مطلع شد. یا اینکه کلمه «معرفی کارتهای تقلبی گارانتی» را در این سامانه جستوجو کند و از نام گارانتیهای تقلبی آگاه شود. همچنین خریدار میتواند به سامانه شرکت تولیدکننده کالای مورد نظر خود برود و با واردکردن کد رهگیری یا کد شناسه کالا در سامانه شرکت تولیدکننده، از اصلبودن یا تقلبیبودن کالای مورد نظر خود مطلع شود.
بیشتر بخوانید:
جیبتان را در برابر تقلبی ها حفظ کنید | نکات کلیدی برای خرید دلار، لپ تاپ، موبایل، شیرآلات و پوشاک
راهنمای تشخیص کالای اصل از تقلبی | کدام کالاها بیشتر در معرض تقلب هستند؟
لوازم تقلبی کجا به فروش میرسند؟
۹۹ درصد لوازم خانگی تقلبی در فضای مجازی به فروش میرسند، زیرا خریدار در فضای مجازی کالا را اصلا نمیبیند تا بتواند اصل یا تقلبیبودن آن را بررسی کند، خریدار پول را بهحساب فروشنده واریز کرده و کالا به خانه او فرستاده میشود و در این میان فرصتی برای بررسی وجود ندارد. وقتی قبل از خرید کالا را میبینیم و بررسی میکنیم باز ممکن است دچار اشتباه بشویم، حالا کالای ندیده که دیگر جای خود دارد.
حتما باید از فروشگاه فاکتور خرید گرفته شود؟
بله؛ خریداران باید دقت داشته باشند که هنگام خرید هر نوع کالای داخلی یا خارجی، مدل لوازم خانگی و شماره تولید درجشده روی کالا را حتما در فاکتور خرید مشاهده کنند. برای مثال از فروشنده بخواهند در فاکتور بنویسد که لباسشویی برند فلان با شماره تولید مثلا ۳۲۴۵ با این قیمت به این مشتری فروخته شد، با این نوع صدور فاکتور دیگر حتی به درج نام شرکت گارانتیکننده احتیاج چندانی نیست.