همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: همان طور که شواهد نشان میدهد بسیاری از دایناسورها متابولیسم بیشتری شبیه پرندگان داشته اند. اما احتمالاً طول عمر نسبی آنها مانند خزندگان زیاد نبوده است.
اما دنیای ماقبل تاریخ چگونه بوده و چگونه بین اولین ظهور دایناسورها و انقراض دسته جمعی در پایان دوره کرتاسه تغییر کرده است.
دایناسورهای غیر پرنده بین ۲۴۵ تا ۶۶ میلیون سال پیش، در زمانی که به عصر مزوزوئیک معروف است، زندگی میکردند. این میلیونها سال قبل از ظهور اولین انسان مدرن، یعنی هومو ساپینس بوده است.
شکارچی غولپیکر
به تازگی رد پاهایی از یک شکارچی غولپیکر که میتوانست همچنان بر فراز دیگر پسرعموهایش در پارک ژوراسیک بچرخد، پیدا شده است.
به نظر میرسد این دایناسور ماموت تا ۱۶.۴ فوت باشد (یعنی ۵ متر طول دارد) که ردپاهای قابل توجه آن در استان فوجیان چین پیدا شد و دهها میلیون سال پیش زندگی میکرد.
بیشتر بخوانیم :
پارک ژوراسیک
دیرینهشناسی را دریابیم
این دایناسورهای خونخوار از میمون ها باهوش تر بودهاند؟
شکارچیانی به اندازه انسان
بسیاری از شکارچیان کوچک بودند. بنابراین دانشمندان میگویند این کشف کمک میکند تا نشان دهیم بعضی گونهها میتوانند غول پیکر شوند.
دکتر آنتونی رومیلیو، دیرینه شناس در آزمایشگاه دایناسورهای دانشگاه کوئینزلند، میگوید: وقتی مردم به دایناسورهای رپتور فکر میکنند، به احتمال زیاد به آنهایی که در فیلمهای پارک ژوراسیک هستند فکر میکنند؛ شکارچیانی به اندازه انسان، عضلانی و تهاجمی.
اما این ردپاها توسط یک گروه بسیار باریکتر و باهوشتر از خانواده Velociraptor به نام Troodontids باقی مانده است که در اواخر دوره ژوراسیک در حدود ۹۵ میلیون سال پیش ظهور کردند
دایناسورهای پارک ژوراسیک
با توجه به اینکه بسیاری از شکارچیان کوچک بودند؛ بنابراین دانشمندان میگویند این کشف کمک میکند تا نشان دهیم بعضی از گونهها میتوانند غول پیکر شوند.
اما این رپتور حدود پنج متر طول داشت و طول پاهای او هم به ۱.۸ متر میرسید که بسیار بیشتر از اندازه رپتورهای تصویر شده در پارک ژوراسیک بود.
کشف متمایز و بی نظیر ردپای دایناسورها
تصور کنید چنین موجودی با سرعت تمام به سمت شما میآید! اول پاها و بعد ..در واقع این ردپاها در سال ۲۰۲۰ توسط یک تیم بین المللی از محققان در حال بررسی ردپای دایناسورها کشف شد.
این ردهای خاص دو انگشتی بودند و توسط محققان به عنوان شکل متمایز و بی نظیر توصیف شدند.
ترودنتیدهای بزرگ در جامعه دیرینهشناسی
ترودنتیدها دایناسورهای پرنده مانندی بودند که به نظر می رسیده تا حدود زیادی از گوشتخواران درنده بوده اند. دکتر رومیلیو میگوید: ما دریافتیم که این نوع مسیر از نظر ظاهر کاملاً از گونههای دیگر متمایز است بنابراین میتواند آن را کاملاً منحصر به فرد کند.
مفهوم ترودنتیدهای بزرگ اخیراً در جامعه دیرینهشناسی ظاهرشده است. استخوانهای کشفشده در آلاسکا حاکی از گرایش به غولپیکر شدن در نزدیکی دایره قطب شمال باستانی است؛ منطقهای که بهدلیل دورههای طولانی تاریکی زمستانی، رقابت گونهای بالقوه کمتری دارد.
اما یافتههای ما نشان میدهد که این غولهای رپتور بسیار بیشتر به سمت جنوب پرسه میزدند و پراکندهتر بودند.
جالب اینجاست که بعضی از تیم ها تحقیقاتی ما روی کوچکترین ردپای دایناسورهای جهان نیز کار کردهاند؛ مسیرهای رپتور در کره جنوبی که تنها یک سانتیمتر طول دارند.
این موضوع نشان میدهد محدوده اندازه باورنکردنی در میان دایناسورهای رپتور، سازگاری و تنوع زیست محیطی آنها را برجسته میکند.