قرار بود جریمه شکار بعد از ۵ سال ۷ برابر افزایش یابد ولی به دلیل اینکه افزایش مبلغ جریمه می‌تواند جان محیطبانان را در خطر اندازد این رقم تعدیل شد.

همشهری آنلاین- زهرا رفیعی: در آخرین جلسه شورای عالی محیط‌زیست که ۱۴ اردیبهشت ماه با حضور رییس جمهور برگزار شد، رقم ضرر و زیان گونه‌های حیات‌وحش یا همان شکار غیرمجاز جانوران ۳.۹ یعنی حدود ۴ برابر شده است. سال گذشته، افزایش ۷ برابری جریمه‌های شکار غیرمجاز و آسیب رساندن به حیات‌وحش در دستور کار سازمان حفاظت محیط‌زیست قرار گرفته بود.

جریمه شکار بعد از ۵ سال ۴ برابر شد

حسن اکبری، معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست: معمولا این عدد هر ۲ تا ۳ سال یکبار به روز می شود اما این کار از سال ۱۳۹۸ انجام نشده بود برای همین وقفه ایجاد شده سعی کردیم اعداد متناسب با تورم باشد همچنین تلاش کردیم طوری عمل کنیم که متناسب با نرخ بازار و شرایط اجتماعی بتواند بازدارنده باشد. البته در روند بررسی ها عده ای معتقد بودند چرا باید تخلفات را دست پایین بگیریم حتی در کمیته فنی ۱۰ برابر شدن تخلفات و ضرر و زیان گونه ها مطرح شده بود اما در جلسات مختلفی که قبل از جلسه شورای عالی محیط زیست با بخش های مختلف داشتیم و در نهایت بحث های مفصلی که در شورای عالی اتفاق افتاد در همین حد ۴ برابر تصویب شد البته رییس جمهور هم تاکید بر بازدارندگی داشت و معتقد بود باید حتما علاوه بر اینکه افزایش صورت می گیرد مجددا مورد بررسی قرار گیرد تا میزان بازدارندگی آن مشخص شود. معمولا میزان ضرر و زیان گونه های جانوری بر اساس شرایطی که داشتند تعیین می شود مثلا گونه های در معرض خطر انقراض مانند یوزپلنگ، پلنگ، گوزن زرد، هوبره، میش مرغ و انواع شاهین ها گونه هایی بودند که بالاترین رقم را دارا بودند، البته گونه هایی که وضعیت حفاظتی آنها چندان ویژه نیست حتی گونه های غیر بومی که وارد کشور می شوند مانند انواع پرندگان زینتی و آبزیان را هم در قالب یک جدول ارائه دادیم و طبقه بندی آنها هم بر اساس وضعیت جمعیتی در خطر انقراض بودن و سایر مسائل آنها مورد توجه و بررسی قرار گرفت. البته در روند تعیین میزان ضرر و زیان یک کار کارشناسی هم روی گونه ها صورت می گیرد که در این روند ممکن است برخی از گونه ها اندکی جاهایشان عوض شود و پله ای بالاتر یا پایین تر بیایند یعنی مبلغ جریمه آنها کم و زیاد شود، اما غیر از تغییرات جزعی که در جایگاه گونه ها در جدول پیدا می کنند مهمترین مساله این است که تمام گونه ها ضرر و زیانشان افزایش خوبی داشت. البته یک نکته ای هم وجود دارد این است که اگر اعداد خیلی بالا بروند تا حدودی درگیری های ما در حوزه محیط بانی نیز بیشتر می شود یعنی دیگر بعضی از شکارچیان محلی که از روی ناآگاهی شکار می کنند ممکن است فشار زیادی بر آنها وارد شود به طوری که تسلیم نشوند و درگیری های بیشتری اتفاق بیفتد یعنی مجبوریم تمام جوانب را بسنجیم و افزایش ضرر و زیان را به گونه ای مدیریت کنیم که هم بازدارندگی داشته باشد و هم از پیشامدهای اتفاقی در حاشیه این موضوع جلوگیری شود. وقتی فرد دستگیر می شود پرونده اش به مراجع قضایی ارسال می شود، آنجا مورد بررسی قرار می گیرد و وقتی که محکوم و جرمش اثبات شد، مبلغ جریمه مشخص و آنرا به خزانه دولت واریز می کند، البته یک بخشی از آن به عنوان حق الکشف و برای برخی از مسائل مانند جبران دیه هایی که محیط بانان محکوم می شوند و یا خسارت حیات وحش به کشاورزی و دام به سازمان حفاظت محیط زیست بر می گردد تا هزینه شود.

گونه ماده: ۳ برابر جریمه تعیین شده

تخم پرندگان و خزندگان: نصف جریمه هر گونه

تخریب لانه و آشیانه: یک‌سوم بهای گونه

جدول نرخ جریمه های شکار غیر قانونی حیات وحش

گونه

مبلغ جریمه به تومان

افزایش ۴ برابری جریمه شکار در سال ۱۴۰۳ به تومان

چنگر نوک سرخ، اردک تاجدار، تیهو، کبک، اردک چشم طلایی، حواصیل

۳۰۰ هزار

۱میلیون‌و ۲۰۰هزار

خوتکا، غاز خاکستری، انواع مرغابی‌ها و چنگر

۱۵۰ هزار

۶۰۰ هزار

کل و بز، قوچ و میش، آهو، جبیر

۲۵ میلیون

۱۰۰میلیون

خرس، سیاه، خرس قهوه‌ای، گور

۷۵ میلیون

۳۰۰میلیون

پلنگ

۱۲۰ میلیون

۴۸۰ میلیون

مرال و شوکا

۵۲.۵ میلیون

۲۱۰ میلیون

هوبره

۳۰ میلیون

۱۲۰ میلیون

گوزن زرد

۹۰ میلیون

۳۶۰ میلیون

عروس غاز، غاز پا زرد، قوی کوچک، فلامینگو

۶ میلیون

۲۴میلیون

یوزپلنگ، بالابان، بحری، طرلان، شاهین

۲۰۰ میلیون

۸۰۰ میلیون

امید تنها درنای سیبری

۱۲۰ میلیون

۴۸۰ میلیون

غاز پیشانی سفید، کبک دری، زاغ‌بور (گونه بومی که فقط در ایران وجود دارد)

۱۵ میلیون

۶۰ میلیون

منبع: روزنامه همشهری