نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق پیش از ظهر دوشنبه با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب دیدار کرد؛ گفت‌وگویی که به اذعان کارشناسان، می‌تواند راهگشای فصل نوینی از مناسبات دوجانبه باشد.

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: دیدار بارزانی با رهبرمعظم انقلاب در شرایطی است که رئیس اقلیم کردستان عراق پیش از این دیدار، با برخی دیگر از مقام‌های عالی‌رتبه ایرانی، از جمله سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران نیز گفت‌وگو کرده بود؛ رایزنی‌هایی که گفته می‌شود طی آن پایبندی اربیل به توافق‌های امنیتی به‌عنوان مهم‌ترین مطالبه تهران مطرح شده‌است.

مناسبات دیرینه ایران و اقلیم کردستان عراق

سفیر پیشین ایران در عراق در گفت‌وگو با همشهری‌ آنلاین با اشاره به روابط دیرینه و البته خاص ایران و اقلیم کردستان عراق در ابعاد مختلف، اظهارکرد: با توجه به اینکه براساس قانون‌اساسی عراق، این کشور می‌تواند اقلیم هایی داشته باشد، ازجمله اقلیم کردستان عراق، دراین چارچوب روابط تهران و اربیل قابل ارزیابی است؛ روابطی که از دیرینه قابل‌توجهی نیز برخوردار است.

حسن دانایی‌فر با اشاره به پیشینه رسمیت یافتن منطقه اقلیم کردستان با سقوط صدام افزود: روابط ایران و اقلیم سابقه دیرینه‌ای دارد و حتی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نیز دوطرف پرونده‌های ویژه‌ای در مناسبات دوجانبه داشتند.

وی تصریح کرد: با توجه به سابقه مناسبات، ایران از دوستان اقلیم کردستان عراق انتظارهایی دارد که در راستای روابط تاریخی – سیاسی سال‌های گذشته و به‌ویژه ایام مبارزه با رژیم بعثی صدام، شاهد رویکردهای دوستانه و همگرایانه‌ای باشیم.

دانایی‌فر ادامه داد: بعضی مواقع شاهد برخی اقدام‌ها، موضع‌گیری‌ها و تحرکات غیردوستانه ازسوی اقلیم کردستان عراق علیه جمهوری‌اسلامی بوده‌ایم که زیبنده روابط تاریخی دوطرف نیست و طی سال‌های اخیر همکاری‌های دوجانبه را با تنش‌هایی مواجه کرده‌است.

در انتظار فصل تازه همکاری‌ها

سفیر پیشین ایران در عراق با اشاره به دیدارهای نچیروان بارزانی در تهران عنوان کرد: در شرایط کنونی خوشبختانه به نظر می‌رسد رهبران و مسئولان اقلیم کردستان عراق به این جمع‌بندی رسیده‌اند زمان آن رسیده فصل جدیدی از روابط دوجانبه پایه‌ریزی شود؛ روابطی که مبتنی بر قانون‌اساسی عراق و مناسبات دو کشور است.

دانایی‌فر با اشاره به اهمیت سفر بارزانی به تهران ادامه داد: امید می‌رود با این سفر، روابط گذشته احیا شود. براین اساس هم بود که رئیس اقلیم کردستان ملاقاتی کم‌نظیر با رهبر معظم انقلاب داشت. او همچنین به دیدار مسئولانی از جمله رئیس‌جمهور، وزیر امورخارجه، رئیس مجلس و... رفت؛ موضوعی که حضور بارزانی در ایران را به سفری حاص تبدیل کرده‌است.

فعالیت‌های مخرب گروهک‌ها در کردستان عراق

سفیر پیشین ایران در عراق با اشاره به حضور گروهک‌های ضدانقلاب در منطقه اقلیم به‌عنوان یکی از مهم‌ترین چالش‌های مطرح در مناسبات فی‌مابین اظهارکرد: گروهک‌های تروریستی و ضدانقلاب از اوایل پیروزی انقلاب اسلامی در منطقه کردستان عراق حضور داشتند و صدام نیز برای پیشبرد رویکردهای ضدایرانی خود، از آنها استفاده می‌کرد.

دانایی‌فر با بیان اینکه گروهک‌های ضدانقلاب در زمان صدام یکی از ابزارهای ناامنی در داخل عراق نیز به‌حساب می‌آمدند، افزود: رژیم بعثی عراق به آموزش و سازماندهی آنها می‌پرداخت و امکانات مالی و تجهیزاتی در اختیارشان قرار می‌داد تا علیه جمهوری‌اسلامی عملیات انجام دهند.

وی ادامه داد: پس از حدود سال ۱۹۹۰ میلادی که اقلیم کردستان شکل گرفت، مقام‌های این منطقه قول و قراری گذاشتند مبنی بر اینکه فعالیت این گروه‌ها را محدود و مشروط کنند، اما طی سال‌های اخیر شاهد تحرکاتی بوده‌ایم که سبب بروز تنش‌هایی در مناسبات تهران – اربیل نیز شده‌است.

دانایی‌فر با بیان اینکه طی ۴،۵ سال اخیر شاهد فعالیت‌های به نسبت بیشتر گروهک‌های ضدانقلاب در منطقه اقلیم کردستان بوده‌ایم، ادامه داد: این دست فعالیت‌ها با حمایت‌های مالی خارجی، به‌ویژه ازسوی آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی دولت‌های اروپایی طی سال‌های اخیر نمود بیشتری داشته است.

وی با اشاره به انتظارات امنیتی ایران از مقام‌های اقلیم کردستان عراق اضافه کرد: با توجه به توافق امنیتی تهران و بغداد و همچنین روابط دیرینه تهران – اربیل، از مسئولان اقلیم انتظار داریم نسبت به اجرای دقیق‌تر توافق‌نامه امنیتی اقدام کنند.

برچسب‌ها