به گزارش همشهری آنلاین، روزنامه انگلیسی تلگراف، ضمن انتشار خبر فوق نوشت: تأسیسات ساخت پهپاد در ایران از زمان تأسیس در سال ۲۰۰۶ و با وجود تحریمهای آمریکا تا سه برابر بزرگتر شدهاند. این تأسیسات در ۵ مایلی شهر قم قرار دارد و از ۵۰۰ متر به ۱۵۰۰ متر توسعه یافته است.
رهبر ایران از سال ۲۰۰۴ دستور توسعه صنایع تولید هواپیماهای بدون سرنشین را صادر کرد. شرکت صنایع هوائی قدس، تولیدکننده اصلی، با وجود اینکه از دسامبر ۲۰۱۳ مورد تحریمهای خزانهداری آمریکا قرار داشته، همچنان به گسترش فعالیت خویش ادامه میدهد.
این تأسیسات در واقع، یک باند کوتاه فرود هواپیماهای کوچک کشاورزی بود که افزایش پیدا کرد. این افزایش طول باند اجازه داده که پهپادهای بزرگتر و با برد بلندتر از آن استفاده کنند. چنین پهپادهایی در حمله ماه گذشته به اسرائیل مورد استفاده قرار گرفتند.
این تأسیسات علاوه بر اینکه محل آموزش و آزمایش پهپادهای برد بلند مهاجر است که میتوانند ۱۰۰۰ مایل را در ۲۴ ساعت طی کنند، محل آموزش ناوبران پهپادها هم هست.
گروههای شبهنظامی مختلف تحت حمایت ایران از سراسر منطقه در اینجا آموزش میبینند. از جمله اعضای حزبالله لبنان که در گروههای کوچک چندنفره در این مرکز آموزش میبینند.
حزبالله لبنان عملیات نظامی خود علیه اسرائیل را از زمان آغاز جنگ غزه در تاریخ ۷ اکتبر آغاز کرده و تاکنون بیش از ۳۵۰۰ پرتابه به سمت اسرائیل پرتاب شده که باعث کشتهشدن چندین نظامی و غیرنظامی شده است. این وضعیت، بدترین شرایط جنگی را از زمان جنگ دوم لبنان پدید آورده است. ۱۰۰ هزار اسرائیلی مجبور به کوچ از مناطق مرزی لبنان شدهاند و هیچ دورنمایی برای بازگشت آنها در مرزهای شمالی وجود ندارد.
وزارت دفاع ایران منطقهای به وسعت ۵/۹ کیلومتر مربع را برای تاسیس این مرکز در اختیار گرفته است. پهپادهای ایرانی در حمله ماه گذشته ایران به اسرائیل مورد استفاده قرار گرفتند. ایران تاکید دارد که این اقدام نظامی، تنها یک اقدام آزمایشی بود و اقدامهای بیشتری در قبال دشمن اصلی (سرائیل) در نظر دارد.
داگلاس بری، پژوهشگر ارشد نیروی هوائی در اندیشکده مؤسسه بینالملل برای پژوهشهای استراتژیک میگوید: تامین پهپاد برای حزبالله لبنان و حوثیها در یمن، به ایران اجازه خواهد داد تا بتواند در میدان جنگ، طراحی، عملکرد و دقت عمل موشکها و پهپادهایش را آزمایش کند. صادرات این سامانهها به ایران اجازه میدهد تا نقاط ضعف ابزارهای پدافندی مقابله با آنها را نیز ارزیابی کند. ایران از این طریق، دردسرهای بزرگی برای رقبای منطقهای درست کرده است.
آنچه درباره تحلیل روزنامه تلگراف گفتنی است، این است که به نظر میرسد روزنامه انگلیسی یک دهه دیر، از گوشهای از عمق روابط ایران و دیگر اعضای جبهه مقاومت خبردار شده است.