همشهری آنلاین - مریم سرخوش: رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری از صادرات تجهیزات پزشکی به کشورهایی خبر داد که در دوران کرونا، از فروش همان محصولات به ایران امتناع میکردند.
بیست و پنجمین نمایشگاه تجهیزات پزشکی دندانپزشکی دارویی و آزمایشگاهی ۱۴۰۳ (ایران هلث)، امسال با حضور ۷۰۲ شرکت برگزار خواهد شد و به گفته سیدحیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو این نمایشگاه برزگترین رویدادهای حوزه سلامت در کشور است. فضایی برای گردهمایی جمع بزرگی از تولیدکنندگان تجهیزات و ملزومات پزشکی و محیطی برای رقابت و عرضه محصولات ایرانی به مراکز فعال ارائهدهنده خدمات سلامت.
محمدی افزود: در حوزه تجهیزات پزشکی شرایط رو به رشدی داریم و در سه سال اخیر محصولات جدیدی در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی، دارویی و فرآوردههای طب سنتی رونمایی کردهایم. در حال حاضر ۱۷۰۰ شرکت تولیدکننده تجهیزات و ملزومات پزشکی داریم که ۴۰۰ شرکت آنها دانش بنیان هستند و عمده آنها در سالهای اخیر ایجاد شدهاند.
این مسئول یکی از ضعفهای این حوزه را کوچک بودن شرکتهای دانش بنیان ایرانی عنوان کرد و افزود: شرکتهای دانش بنیان توان تبدیل یک ایده به محصول را دارند و لازم است از دستگاههای مرتبط کمک بگیرند تا محقق شود. البته بخش زیادی از محصولات بازار تجهیزات پزشکی در کشور تولید میشود و این در حالی است که ما همین چند سال پیش و در ایام کرونا برای تامین ونیتلاتور سختی کشیدیم اما اکنون یکی از بزرگترین صادرکنندهها هستیم. دستگاه سیتیاسکن هم تولید میکنیم و تولید دستگاه امآرآی هم در برنامه برخی شرکتها قرار گرفته که در دنیا هم تولیدکننده محدودی در این حوزه وجود دارد.
محمدی نقدینگی را یکی از چالشهای حوزه تجهیزات پزشکی عنوان کرد و گفت: البته طی روزهای اخیر مقرر شده اعتبارات مناسبی از سوی سازمان برنامه و بودجه به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود تا بخش زیادی از بدهی خود را به مراکز درمانی پرداخت کند. این شرکتها تجهیزات را تولید و در اختیار ما قرار میدهند اما چالش نقدینگی وجود دارد که باید برطرف شود.
البته به گفته رئیس سازمان غذا و دارو برخی شرکتهای این حوزه صادرات خوبی دارند که بخشی از نیاز خود را از این طریق جبران میکنند و ما هم همیشه بر توسعه صادرات و مشوقهای صادراتی تاکید کردهایم.
تجهیز بیمارستانها با تجهیزات پزشکی ایرانی
رئیس سازمان غذا و دارو از تجهیز بیمارستانهای کشور با تجهیزات پزشکی ساخت داخل هم خبر داد و گفت: این یکی از افتخارات ماست که بخش زیادی از بیمارستانهای تازه تاسیس با تجهیزات پزشکی ایرانی تجهیز میشوند. بخشی از این تجهیزات تکنولوژی بالا دارند و به کشورهای دیگر هم صادر میشوند. البته روند تولید تجهیزات پزشکی رشد بالایی دارد و با جهش در حال انجام است و امیدواریم در سالهای آتی به خودکفایی برسیم.
محمدی در پاسخ به سوال همشهری آنلاین درباره ادعای تجهیز بیمارستانهای خارجی با تجهیزات ایرانی هم بیان کرد: در ایام کرونا برخی کشورها تجهیزاتی که ما نیاز داشتیم از جمله ونتیلاتور را به ما ندادند و سختی زیاد کشیدیم. اما حالا خودمان به همین کشورها تجهیزات پزشکی صادر میکنیم و به یکی از بزرگترین صادرکنندهها تبدیل شدهایم.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره استقبال سایر کشورها از علم تولید تجهیزات پزشکی ایرانی هم بیان کرد: بسیاری از اعضای انجمنها و اتحادیههای تجهیزات پزشکی در حال ارائه مشاور به کشورهای خارجی برای نحوه ساختاربندی تجهیزات بیمارستانی هستند. در بسیاری از نمایشگاههای خارجی هم که حضور داریم، بدون اغراق از ما درخواست خرید محصولات داشته باشند. آنها به ما میگویند که کیفیت تولیداتشان از محصولات ایرانی پایینتر است. اما مشکل اینجاست که ما در بازاریابی بینالمللی ضعیف هستیم و این ضعف را باید برطرف کنیم.
این مسئول تاکید کرد: دستگاههایی که اکنون تولید میکنیم هایتک هستند، از جمله همودیالیز، ونتیلاتور تنفسی، ماشین بیهوشی، الکتروشوک و حتی ملزومات مصرفی مثل سرنگها که بیش از نیاز کشور تولید و صادرات میشود. سیتیاسکن هم تولید میکنیم و تولید دستگاه امآرآی هم در برنامه برخی شرکتها قرار گرفته که در دنیا هم تولیدکننده محدودی در این حوزه وجود دارد
ارزآوری 30 میلیون دلاری
اسحاق عامری، معاون فنی اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو هم در ادامه این نشست از رونمایی بیش از ۱۵ محصول دانشبنیان و فناور که برای اولین بار در کشور تولید شدهاند، در نمایشگاه ایران هلث خبر داد و گفت: برنامهریزی کردهایم حداقل ماهانه 5محصول جدید در استانها رونمایی شود و ماهانه حداقل یک کارخانه نیز در حوزه تجهیزات پزشکی در کشور اضافه شود.
عامری در پاسخ به سؤال همشهری آنلاین درباره آمار صادرات تجهیزات پزشکی و ارزآوری آن برای کشور، بیان کرد: میانگین صادرات طی سالهای گذشته حدود ۲۴ تا ۳۰ میلیون دلار بوده است. یکی از مسایل اثرگذار در صادرات، نیاز بازار است و با توجه به نیاز کشور، بسیاری از شرکتها ترجیحشان آن است که فروش داخلی داشته باشند. در مجموع در سالهای گذشته هر کاری که برای افزایش صادرات بوده، انجام دادهایم و لازم است برای بازاریابی و افزایش میزان صادرات تلاش بیشتری شود.
به گفته این مسئول تعداد شرکتهای تولیدکننده هر سال بیشتر میشود و بر همین اساس هم سالانه از میزان ارز تخصیصی به واردات کاسته میشود. در حال حاضر نیز بیش از ۷۰ درصد حجمی نیاز بازار در داخل کشور تولید میشود و ارزش بازار تجهیزات پزشکی کشور هم حدود ۳ میلیارد دلار است.
هدفگذاری صادراتی در ایران هلث
مهندس مهدی صفارینیا، رییس شورای سیاستگذاری ایران هلث و رئیس پارک فناوری پردیس هم با بیان این که پارک فناوری سلامت پردیس قطب حوزه شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی است و ۱۰۰ شرکت در آن پارک عضو هستند، گفت: ظرفیت حوزه شرکتهای دانش بنیان در سالهای اخیر بسیار بالا رفته و هر قدر که بتونیم آن را تقویت کنیم مورد نیاز و ضرورت کشور و شرکتها هست. در این باره یکی از ابزارها نمایشگاه و رویدادها هستند و ایران هلث به عنوان نمایشگاه ملی مدنظر است.
به گفته این مسئول بر این اساس مدنظر بود نمایشگاه ایران هلث تبدیل به نمایشگاه واقعی حوزه سلامت شود و حضور حداکثری شرکتهای تجهیزات پزشکی در این حوزه رقم بخورد. هدفگذاری برای حضور حداکثری شرکتهای خارجی و بازدیدکنندگان با هدف صادرات محصولات هم برنامهریزی شده است.
مهندس امینرضا خالقیان، دبیر بیست و پنجمن دوره نمایشگاه ایران هلث هم گفت: در این دوره از نمایشگاه ۷۰۲ شرکت حضور دارند که از رشد ۶۲ درصدی نسبت به سال قبل برخوردار است. همچنین حضور شرکتهای خارجی در این دوره از نمایشگاه بسیار چشمگیر است و نمایندگانی از ۱۴ کشور دنیا حضور خواهند داشت.
به گفته او تقریبا از همه گروههای کالایی تجهیزات پزشکی در این دوره از نمایشگاه حضور دارند و میز خدمت هم برای سه نهاد دولتی شامل اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو، معاونت علمی و فناوری و وزارت صمت در طول ۴ روز برگزاری نمایشگاه برپاست. همچنین بیش از ۱۰۰ مهمان خارجی از ۱۰ کشور حاضر خواهند داشت.
گفتنی است بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی، دارویی و آزمایشگاهی 1403 از 29 اردیبهشت جاری، به مدت 4روز در محل دائمی نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار میشود.